(12.00 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Schwippelovi. Otevírám rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Pan poslanec Exner se hlásí o slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Paní místopředsedkyně, členové vlády, dámy a pánové, při projednávání tohoto tisku Úmluvy o právech osob se zdravotním postižením v zahraničním výboru slíbil zástupce předkladatele, kterým byl náměstek ministra práce a sociálních věcí, že vyjasní otázky, které jsem přednesl při prvním čtení, při projednávání druhého čtení ve Sněmovně. Konkrétně šlo o to, že v čl. 33 úmluvy se žádá zřízení jednoho nebo více kontaktních míst a systém na podporu, ochranu a monitorování pro záležitosti týkající se provádění této úmluvy. O zajištění této povinnosti však není poskytnuta informace v předkládací zprávě. Podobně není doloženo, jak jsou nezávislými orgány účinně monitorována všechna zařízení a také všechny programy pro osoby se zdravotním postižením, jak to vyžaduje čl. 16 odst. 3.

Tato informace dneska nebyla poskytnuta. Proto navrhuji přerušit projednávání tohoto tisku do doby, než bude ministerstvo připraveno poskytnout příslušnou informaci, konkrétně do zítřka do 12 hodin.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Prosím o další přihlášku do rozpravy. Není-li taková, končím rozpravu, a protože není možné nechat hlasovat ani o návrhu pana Exnera na přerušení, ani není možno pokračovat jakýmkoli dalším hlasováním, přerušuji projednávání bodu č. 234 po skončení obecné rozpravy před hlasováním o návrhu pana poslance Exnera, který zde zazněl.

Pan poslanec Exner má jinou připomínku.

 

Poslanec Václav Exner: Paní místopředsedkyně, nevím, na základě čeho jste ukončila obecnou rozpravu. Já jsem naopak navrhl, aby v rámci rozpravy byly poskytnuty informace, které byly slíbeny. Předpokládám, že taková věc prostě není možná, uzavřít nyní obecnou rozpravu.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Pane poslanče, já jsem ji uzavřela v souladu s jednacím řádem, který mi ukládá se zeptat, zda se do rozpravy někdo hlásí, a pokud se nikdo nehlásí, tak ji uzavřít. Vy jste navrhl přerušení v obecné rozpravě?

 

Poslanec Václav Exner: Já jsem, paní místopředsedkyně, v průběhu projednávání bodu v rámci obecné rozpravy navrhl přerušení.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: V rámci obecné rozpravy? To jsem vám špatně rozuměla. V tom případě samozřejmě platí, že přerušuji projednávání tohoto bodu před ukončením obecné rozpravy, a omlouvám se vám. Přerušuji tedy projednávání bodu č. 234.

 

Budeme se věnovat bodu dalšímu, to je bodu 124. Je to

124.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Protokol mezi vládou České republiky a vládou Ukrajiny
o změně Dohody mezi vládou České republiky a vládou Ukrajiny o podpoře
a vzájemné ochraně investic, podepsaný dne 16. září 2008 v Kyjevě
/sněmovní tisk 681/ - druhé čtení

Prosím, aby se slova nyní ujal ministr financí Eduard Janota.

 

Ministr financí vlády ČR Eduard Janota Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolte, abych velmi stručně uvedl protokol o podpoře a vzájemné ochraně investic, který byl podepsán 16. září minulého roku v Kyjevě. Česká republika přistoupila k renegociaci dohody na základě čl. 307 Smlouvy Evropského společenství s tím cílem, aby uvedla všechny svoje mezinárodněprávní závazky, do nichž vstoupila před svým členstvím v Evropské unii, do souladu s komunitárním právem.

Z jednotlivých článků bych uvedl čl. 3 Národní zacházení a doložka nejvyšších výhod. Tam se vypouští existující odst. 3 a nahrazuje se novými odstavci s tím, že Česká republika nebude povinna poskytovat ukrajinským investorům a jejich investicím takové zacházení, které poskytuje investorům z členských států Evropské unie nebo které poskytuje investorům ze třetích států na základě mezinárodních smluv uzavřených mezi Evropskou unií a příslušným třetím státem.

K čl. 6 Převody bych uvedl, že Česká republika bude jako člen Evropské unie oprávněna přijmout ochranná opatření v oblasti volného pohybu kapitálu přijatá na úrovni Evropského společenství, aniž by současně došlo k porušení závazků ohledně převodu kapitálu obsaženého v dohodě.

Do dohody se dále vkládá nový čl. 10 Základní bezpečnostní zájmy, který obsahuje harmonizační klauzuli, na jejímž základě bude Česká republika oprávněna přijímat opatření na ochranu základních bezpečnostních zájmů vyplývajících z jejího členství v Evropské unii, opět aniž by to znamenalo porušení závazků České republiky převzatých v uvedené dohodě.

Předložený protokol vstoupí v platnost 90. dnem od data doručení pozdější notifikace informující o splnění vnitrostátních požadavků nezbytných pro vstup protokolu v platnost. Protokol bude platný po dobu platnosti dohody o podpoře a vzájemné ochraně investic z roku 1994. Sjednáním protokolu splní Česká republika svůj závazek vyplývající z čl. 307 Smlouvy o Evropském společenství, neboť harmonizuje investiční dohodu s Ukrajinou s komunitárním právem.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Zpravodajem zahraničního výboru je pan poslanec Jan Schwippel. Prosím, aby odůvodnil usnesení výboru, které bylo rozdáno jako sněmovní tisk 681/2.

 

Poslanec Jan Schwippel: Děkuji. Dámy a pánové, myslím, že všechno podstatné bylo řečeno panem ministrem. Jen doplním, že zahraniční výbor tuto záležitost projednal a přijal standardní usnesení, jímž doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Protokolu mezi vládou České republiky a vládou Ukrajiny o změně Dohody mezi vládou České republiky a vládou Ukrajiny o podpoře a vzájemné ochraně investic, podepsaného dne 16. září 2008 v Kyjevě.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Tento návrh projednal také rozpočtový výbor. Zpravodajkou rozpočtového výboru je paní poslankyně Miloslava Vostrá. Prosím zástupce KSČM - paní zpravodajka Miloslava Vostrá, rozpočtový výbor. Je omluvena? Omlouvám se, ale její omluvu tady nemám, možná dorazila později a tak se omlouvá. Prosím tedy kohokoli z rozpočtového výboru.

Zástupce rozpočtového výboru pan poslanec Jiří Dolejš, který by odůvodnil usnesení, které máme rozdáno jako sněmovní tisk 681/1.

 

Poslanec Jiří Dolejš: Myslím, že moje úloha je poměrně jednoduchá. Usnesení rozpočtového výboru je doporučující směrem k tomuto návrhu.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano, děkuji vám. Otevírám rozpravu. Nemám do ní žádnou přihlášku, proto se ptám, zda se hlásí do rozpravy někdo nyní. Nehlásí se nikdo, končím tedy rozpravu a vzhledem ke kvoru, které je, přerušuji projednávání bodu č. 124, sněmovního tisku 681 ve druhém čtení, po ukončení rozpravy.

 

Jsme u bodu č. 125, který zahajuji. Je to

125.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda mezi Českou republikou
a Syrskou arabskou republikou o podpoře a vzájemné ochraně investic,
podepsaná dne 21. listopadu 2008 v Praze
/sněmovní tisk 697/ - druhé čtení

Opět požádám o úvodní slovo pana ministra financí Eduarda Janotu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP