(17.40 hodin)
(pokračuje Kocáb)

A za páté: Za druhé může být České republice uloženo tzv. denní penále, což je částka, kterou Česká republika bude muset uhradit za každý den po odsuzujícím rozsudku, může dosáhnout výše až 65 tisíc eur denně, tedy kolem 1,7 mil. Kč denně.

Tolik stanovisko ministryně spravedlnosti Daniely Kovářové.

Já bych na závěr chtěl poznamenat, že proběhla celá řada studií, řada rozborů, řada jednání ve prospěch přijetí antidiskriminačního zákona, že je to zásadní problém jakési zhůvěřilosti, kdy při vstupu do Evropské unie jsme jednoznačně deklarovali, že se o tuto záležitost postaráme, že antidiskriminační legislativu doplníme. Dnes jsme v situaci, kdy sice by bylo možno debatovat o tom, že to uděláme doplněním jednotlivých zákonů, ale končí období Poslanecké sněmovny a celá záležitost hrozí dalším, už neúnosným protažením. Já se na svých cestách po Evropské unii tohoto problému dotýkám, resp. je mi připomínán na každém kroku, a v souvislosti s neratifikováním Lisabonské smlouvy a s dalšími okolnostmi mám za to, že alespoň tato věc by měla být zdárně ukončena. Proto vás žádám a do určité míry i prosím, z výše uvedených důvodů doporučuji přijetí zákona o rovném zacházení, o právních prostředcích ochrany před diskriminací a o změně některých zákonů, ve znění sněmovního tisku 253/5. (Dívá se na světelnou tabuli:) 141 poslanců v sále - good luck! Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Závěrečná slova zpravodajů? Kolegyně Bebarová nemá zájem, kolegyně Dundáčková nemá zájem, kolegyně Čurdová také nemá zájem, všechny tři zpravodajky hovořily v rámci rozpravy, takže to můžeme ukončit.

Článek 50 odst. 2 Ústavy České republiky stanoví, že pokud Poslanecká sněmovna setrvá na vráceném zákonu nadpoloviční většinou všech poslanců, zákon se vyhlásí. Jinak platí, že zákon nebyl přijat. Musíme tedy před hlasováním nastavit potřebný počet hlasů na 101. Já jsem požádal několikrát Sněmovnu o to, aby se zklidnila, a vyslal jsem kolegyně a kolegy do předsálí, tak teď budu chvilku gongovat. Odhlásím vás a požádám vás o novou registraci, protože přece jenom mě někteří uposlechli a opravdu byli v předsálí, tak aby se mohli včas vrátit. Jakmile se ustálí počet přihlášených poslanců, zahájím hlasování, ve kterém rozhodneme o tom, zda Poslanecká sněmovna setrvává na zákonu přes veto prezidenta.

Myslím, že pomalu se nám stav stabilizuje, takže přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna setrvává na zákonu o rovném zacházení a o právních prostředcích ochrany před diskriminací a o změně některých zákonů, antidiskriminační zákon, podle sněmovního tisku 253/5."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 390 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 390 ze 148 pro 118, proti 16. (Potlesk.) Návrh byl přijat. Konstatuji, že usnesení bylo přijato a zákon bude vyhlášen.

 

Děkuji panu ministrovi Michaelu Kocábovi, děkuji zpravodajkám a končím bod č. 4.

Pokračovat budeme dalšími pevnými pevně zařazenými body a myslím, že plně zužitkujeme přítomnost pana ministra financí.

 

Dalším pevně zařazeným bodem je bod číslo

157.
Vládní návrh zákona daňový řád
/sněmovní tisk 685/ - třetí čtení

Žádám pana ministra financí Eduarda Janotu, aby zaujal místo u stolku zpravodajů. Zároveň o to žádám poslance Petra Rafaje, který je zpravodajem, a konstatuji, že pozměňovací návrhy jsou ve sněmovním tisku 685/3.

Otevírám rozpravu a konstatuji, že do ní nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, kdo se hlásí z místa do rozpravy ve třetím čtení. Opakuji jen, že nemůžeme podávat jiné návrhy než opravy legislativně technických chyb, gramatických chyb, chyb písemných nebo tiskové úpravy, které logicky vyplývají z přednesených pozměňovacích návrhů, popř. podat návrh na opakování druhého čtení. Nikoho nevidím, rozpravu končím.

Je zájem o závěrečná slova, pane ministře? Ne. Pan zpravodaj? Také ne.

Přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím zpravodaje, aby oznámil postup při hlasování, poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním se k nim vyjádřil, stejně tak jako pan ministr. Prosím Sněmovnu o klid. Přistoupíme ke stanovení způsobu hlasování. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Petr Rafaj: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, dovolil bych si navrhnout hlasovací proceduru pro tisk 685, daňový řád. Takže první hlasování - legislativně technické pozměňovací návrhy pod písmenem D k usnesení rozpočtového výboru. Pak by se hlasovalo usnesení rozpočtového výboru ve znění legislativně technických úprav, pokud bude schváleno déčko, pokud bude schváleno usnesení rozpočtového výboru, pak není hlasovatelný bod B, pokud by to (?), tak by se hlasoval bod B. Za čtvrté pozměňovací návrhy pod písmenem C - poslanec Šplíchal, prolomení mlčenlivosti, za páté o zákonu jako celku.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Je pochybnost nebo změna návrhu na postup hlasování? Není tomu tak. Je to všem jasné. Přesto ještě to nechám odhlasovat, kdo souhlasí, aby tento navržený postup byl schválen.

 

Zahájil jsem hlasování 391 a ptám se, kdo je pro schválení postupu hlasování. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 391, z přítomných 125 pro 107, postup hlasování byl schválen.

 

Nyní tedy první návrh. Stanoviska?

 

Poslanec Petr Rafaj: Legislativně technický pozměňovací návrh. Doporučuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan ministr? (Doporučuje.)

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 392 a ptám se, kdo je pro schválení legislativně technických úprav. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 392, z přítomných 124 pro 110, proti nikdo. Návrh byl přijat. Další návrh.

 

Poslanec Petr Rafaj: Teď hlasujeme o usnesení rozpočtového výboru ve znění legislativně technických úprav, které jsme schválili.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Ministr: Doporučuji. Zpravodaj: Doporučuji.)

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 393. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování pořadové číslo 393, z přítomných 127 pro 119, proti nikdo. Návrh byl přijat. Další návrh.

 

Poslanec Petr Rafaj: V tomto případě B, to je kontrolní výbor, není hlasovatelné, takže přikročíme k pozměňujícímu návrhu kolegy Šplíchala pod písmenem C. Stanovisko neutrální. (Ministr: Nedoporučuji, nadbytečné.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 394. Ptám se, kdo je pro tento návrh pod písmenem C. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 394, z přítomných 127 pro 7, proti 47. Návrh nebyl přijat.

 

Tím jsme vyčerpali pozměňovací návrhy. Budeme tedy hlasovat o zákonu jako celku. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP