(15.30 hodin)
(pokračuje Říman)

Proč tehdy tito lidé neprotestovali? Proč tehdy pro to místopředseda vlády Bursík hlasoval ve vládě, protože to byl tehdy, jak si dobře vzpomínám, vyvážený kompromis. To opravdu nechápu.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji a prosím pana poslance Kalouska. Další, který se hlásí do rozpravy, je pan poslanec Bursík. Pane poslanče Kalousku, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo, paní předsedající. Dámy a pánové, vy, kteří mě znáte, mě snad nebudete podezírat z toho, že snad bych byl v těsném sepětí s hnutím Greenpeace. Na základě výroků představitelů Strany zelených mě pravděpodobně nebudete ani podezírat z toho, že bych byl jejich nějakým zvláštním přítelem. Přesto mám mimořádné rozpaky nad tímto pozměňovacím návrhem, a teď ani nemluvím o té procesní stránce, že to je naprosto neorganický přílepek k zákonu o spotřebních daních, ale i po stránce věcné a po stránce argumentační, zejména na základě argumentace, kterou tady prezentoval pan poslanec Urban. On přece řekl, že jestliže nějaká firma ze svého - opakuji ze svého - bude investovat do těch a těch technologií a s tím a s tím výsledkem, tak je přece správné, aby měla část emisních povolenek zdarma. Prosím pěkně, to má asi stejnou logiku, jako kdybych řekl, že když nějaká firma ze svého postaví zdravotnické zařízení, tak nemusí platit zdravotní pojištění. Že když nějaká firma ze svého postaví domov důchodců, tak nemusí platit sociální pojištění.

Vážně jsme se všichni zbláznili? Příjem z prodeje emisních povolenek je příjem veřejných rozpočtů. A je potom věcí politického rozhodnutí, které stanovuje politické, a tedy i rozpočtové priority, jak tento příjem bude rozdělen pro společenské priority. Já pevně doufám, že ekologické technologie mezi ně budou patřit. Ale to, co teď leží na stole, není snaha o to, zajistit prostředky do ekologických investic. To je ryze snaha o privatizaci velké části státní rozhodovací pravomoci, kam dá své veřejné prostředky, které bezpochyby jsou jejím nezpochybnitelným příjmem. Prodej z emisních povolenek je nezpochybnitelným příjmem veřejných rozpočtů a pouze tato Sněmovna a nikdo jiný smí rozhodnout, pro jaké priority tyto prostředky budou rozděleny. Tento přílepek vám tuto kompetenci, kolegové, chce ukrást ve prospěch jedné specifické skupiny! Je jenom na vás, jestli si to necháte ukrást!

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Prosím pana poslance Martina Bursíka, připraví se pan poslanec Martin Říman.

 

Poslanec Martin Bursík: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, jeden další pochopil, pojďme zkusit ještě jedno kolo. A děkuji bývalému kolegovi Kalouskovi, protože kromě té osobní noty, v které nesl svůj příspěvek pan bývalý ministr Urban, a myslím, že by to nemusel mít zapotřebí, vskutku jeho argumentace postrádala tu druhou část věty. Hovořil-li pan poslanec Urban o tom, že firmy ze svého nainvestují do moderních technologií, tak je potřebné říci, že právě takový objem, který nainvestují do moderních technologií, ušetří tím, že dostanou povolenky namísto v aukcích zdarma. To znamená žádné ze svého, ale je to jenom manévr, který jim umožní čerpat emisní povolenky zdarma. A Sněmovna skutečně rozhoduje o tom, zdali Česká republika se zbaví části svých budoucích výnosů z aukcí povolenek, protože od roku 2013 v Evropské unii bude zaveden systém aukcí. Firmy nebudou dostávat povolenky zdarma tak jako doposud, formou národních alokačních plánů prostřednictvím států, které to pak přerozdělí do jednotlivých sektorů, ale budou si muset povolenky nakoupit v aukcích. Já se vůbec nedostávám do toho detailu, že ten pozměňovací návrh, který byl přijat v klimaticko-energetickém balíčku, vlastně nabourává systém emisního obchodování a bude tlačit cenu uhlíku dolů.

Já myslím, že ten argument, který tady pan bývalý ministr Říman uvedl, že vláda jednomyslně hlasovala pro postupný náběh z aukcí a že tudíž nepůsobí věrohodně, když zde nyní pléduji, tak argument byl položený dobře, ale já přesto mám dostatek argumentů, abych se s ním vypořádal, pane bývalý kolego. Totiž ten klimaticko-energetický balíček umožňuje členským státům využít postupného náběhu aukcí, ale není to povinnost členských států. A Evropský parlament, Evropská komise z logiky věci vycházely z toho, že každý členský stát posoudí, zdali je pro něj výhodné využít postupného náběhu aukcí, anebo nevyužít. A já tvrdím, že podstrčení pozměňovacího návrhu ČEZu Poslanecké sněmovně bez debaty ve vládě, bez SWOT analýzy, která zváží pro a proti, bez jasných pravidel Evropské komise, k čemu finanční prostředky budou využity, že totiž my jako zákonodárci budeme moci předstoupit před naše voliče a říci: Vážení spoluobčané, my jsme souhlasili s tím, že se Česká republika zbavuje budoucích výnosů z aukcí jako příjmu státního rozpočtu, ale dostali jsme za to na druhé straně garanci, že v tomto objemu elektrárenské společnosti nainvestují do modernizací, udělají něco navíc oproti tomu, co plánovaly udělat doposud, a to bude větší přínos pro Českou republiku a pro kvalitu života v České republice, nežli kdyby finanční prostředky inkasoval stát a zapojil je do příjmové strany rozpočtu.

Mne samotného zaráží, že ministr financí tady sedí a nevyjádří se k tomu, protože se jedná o budoucí příjmy státního rozpočtu. Já nechápu, proč ministr financí nekřičí a neříká: Dámy a pánové, pozor! Tady je prostě evropská směrnice, která stanoví, že výnosy z emisních povolenek jsou příjmem státního rozpočtu. A teď najednou jakýmsi přílepkem Poslanecká sněmovna chce tyto budoucí výnosy zcizit. A stejně tak nechápu, proč tady není premiér, rozumím, je na zahraniční cestě, a neříká: Vážená Sněmovno, toto je exekutivní pravomoc vlády, toto je v kompetenci Ministerstva životního prostředí, to vyžaduje vládní návrh, RIA, meziresortní připomínkové řízení, projednání ve vládě, předložení Parlamentu, širokou debatu a poté politické rozhodnutí. A toto všechno tento pozměňovací návrh obchází.

Na ty další argumenty pana kolegy Urbana nebudu ani reagovat, protože to byly věcně věci, které vůbec nedávají smysl a které zpochybňují vůbec existenci emisního obchodování a snahu Evropské unie vytvořit globální trh s uhlíkem jako cestu ke změně ekonomiky na nízkouhlíkovou ekonomiku. Čili to považuji za nadbytečné. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: S faktickými poznámkami v pořadí: pan poslanec Urban, pan poslanec Kalousek. Pane poslanče Urbane, máte slovo.

 

Poslanec Milan Urban: Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, já bych rád reagoval na vystoupení pana poslance Kalouska. Já jsem od něho slyšel nejméně tisíckrát od tohoto mikrofonu a nejméně tisíckrát mimo tyto mikrofony slova typu: "Stát přece není dobrý investor! Snižme daně, firmy nejlépe vědí, co s těmi penězi mají dělat!" Když teď přicházíme s návrhem, že vybudujeme zelené investice v České republice z peněz firem v České republice, zelené investice, které přesně budou definovány státem, tak najednou toto pravidlo neplatí.***




Přihlásit/registrovat se do ISP