(15.40 hodin)
(pokračuje Urban)

Najednou platí pravidlo: Dejte nám ty peníze, my už budeme chytřejší a rozdělíme je lépe. Ale kolik z nich se potom dostane do těch zelených investic? Kolik z nich se projí? Kolik z nich zalepí různé díry státního rozpočtu? Garance toho, že tyto prostředky půjdou skutečně do ekologických investic na základě tohoto pozměňovacího návrhu, je mnohem a mnohem větší než váš návrh "ať to spolkne stát, my si to už nějak přerozdělíme".

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: S faktickou poznámkou pan poslanec Kalousek. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Kdybyste navrhl snížit ty odvody, tak bych tomu rozuměl. Pokud navrhujete část těchto odvodů a část pravomoci Poslanecké sněmovny zprivatizovat, a to navrhujete, pak už tomu opravdu nerozumím. Znovu opakuji, je to asi stejně logické jako říct, že firmy, které postaví domy s pečovatelskou službou, nemusejí platit sociální pojištění, protože přece budou umět investovat mnohem lépe než stát nebo kraj, který ty domy staví.

Ale já jsem se chtěl trochu zastat svého nástupce ministra financí, když mu trochu vyčítal pan kolega Bursík, jak to, že nekřičí, že je ochuzen státní rozpočet o desetimiliardové příjmy. Ono, pane poslanče prostřednictvím paní předsedající, ono to v zásadě ministru financí může být úplně jedno. Prostě pro něj jsou to prostředky, o jejichž účelu bude rozhodovat buď suverén tato Sněmovna, anebo suverén specifická lobbistická skupina, která přiměje většinu této Sněmovny se této pravomoci vzdát. Jeden nebo druhý suverén. Ministra financí to přijde na stejné peníze. Je čistě otázka této Poslanecké sněmovny, zda chce být tím suverénem, anebo zda je pro ni pohodlnější, a ve smyslu vystoupení pana poslance Urbana jistě i chytřejší, se této pravomoci vzdát a dát to jinam.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: S další faktickou pan poslanec Petr.

 

Poslanec Břetislav Petr: Já si dovolím jenom několik poznámek. Pokud hovoříme o některém zákonu, tak bychom si tento zákon měli aspoň přečíst. Pravda je taková, že náš zákon o emisních povolenkách říká, že pokud některý subjekt uspoří povolenky, tak tyto povolenky může prodat a finanční výsledek, který získá, je mu dán k dispozici s tím, že by ho opětovně měl použít na zlepšení životního prostředí. Takže není pravda, co říkal pan Kalousek, že příjem z emisních povolenek je příjmem státu. Hluboce se mýlil. Příjmem státu jsou tzv. kjótské kredity, a když jsme tady dávali dohromady ten přílepek, bylo nás třicet, kteří hlasovali pro to, ať tyto peníze jdou do státního rozpočtu. Ten zbytek je přidělil fondu životního prostředí.

Tolik na vysvětlení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já děkuji. Nyní řádně přihlášený pan poslanec Martin Říman, poté paní poslankyně Věra Jakubková. Vážený pane poslanče Římane, máte slovo.

 

Poslanec Martin Říman: Děkuji za slovo. Já, protože jsem ve čtvrtek nebo v pátek minulý týden zalapal po dechu, když jsem v televizi viděl ceduli se čtyřmi největšími prioritami nově vznikající strany TOP 09 v rukou kolegy Kalouska, a zalapal jsem proto, že bod číslo 3 zněl "boj proti klimatickým změnám", tak už jsem nemusel lapat po dechu jako mnozí z vás před chvílí při vystoupení našeho ctěného kolegy. Jen bych připomněl, že stejně jako pan místopředseda Bursík, i pan ministr financí Kalousek na oné vládě, kde se schvalovala pozice k tomu, co nyní tak vehementně rozporují, tak samozřejmě hlasoval pro, neboť to bylo rozhodnutí jednohlasné. Je vidět, že je jiná doba. (Pobavení v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: S faktickou poznámkou pan poslanec Miroslav Kalousek. Vážený pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji. Jedna věc je pozice, pane poslanče prostřednictvím paní předsedající, pro kterou jsem hlasoval a která předpokládala reálnou a citlivou vládní legislativu. Vězte, že kdybyste na základě této pozice předložil jako ministr průmyslu a obchodu do vlády návrh zákona a ten návrh Topolánkova vláda schválila, tak já dnes loajálně pro ten návrh hlasuji. Ale právě proto, že se to nestalo, protože by to vládou neprošlo, tak druhá věc je neorganický přílepek v zákoně o spotřební dani, který absolutně s touhle problematikou nesouvisí. S tím nemohu souhlasit ani po věcné, ani po procesní stránce bez ohledu na to, kdo má co v jakém programu. Já si myslím, že žádná strana v téhle Sněmovně nemá v programu privatizaci části veřejných příjmů, a o nic jiného tady nejde než o privatizaci části veřejných příjmů a o rozhodovací pravomoc nad těmito výdaji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Paní poslankyně Jakubková. Omlouvám se, vážená paní poslankyně. S faktickou poznámkou pan poslanec Martin Říman, poté pan poslanec Kováčik. Pane poslanče Římane, máte slovo.

 

Poslanec Martin Říman: Jen jednu větu na margo těch - pan kolega Kalousek nebyl jediný - kdo hovoří o neorganickém protiústavním přílepku. Těch tady na této schůzi bylo mnohem více než jeden a dokonce i v zákoně o spotřebních daních není to pouze tento jeden, ale i např. stejně pojatý přílepek pana poslance Sobotky k zákonu o policii. Proč tak vehementně nevystupujete všichni proti tomu?

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: S faktickou pan poslanec Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Paní předsedající, vážená vládo, paní a pánové, jak tak sleduji debatu mezi bývalými ministry, ptám se vás, kolegyně a kolegové, a také veřejnosti: pochybuje teď v této chvíli ještě někdo o tom, že bylo správné, že jsme jako Sněmovna tuto vládu rozpustili? (Pobavení v části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: S faktickou poznámkou pan poslanec Kalousek.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Promiňte, naposledy, pane poslanče Římane prostřednictvím paní předsedající, odpovím. Proč jste dnes stejně vehementně nevystupoval v těch ostatních případech, které jste jmenoval? No protože ty nebyly za 68 miliard. S touto vehemencí vystupuji pouze na základě částek, které za to stojí. Tohle je za 68 miliard!

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Nyní požádám řádně přihlášenou paní poslankyni Věru Jakubkovou, aby se ujala slova.

 

Poslankyně Věra Jakubková: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Vážené kolegyně, kolegové, prosím, nepleťte si těch pár měsíců do předčasných voleb s pirátskou kořistí.

Pane premiére v nepřítomnosti, páni ministři prostřednictvím paní předsedající, ujišťovali jste nás i občany, že vaše vláda bude vládou, která dokončí evropské předsednictví, připraví rozpočet a zajistí správu země do předčasných voleb. Ujišťovali jste nás, že vaše vláda nebude vládou loutek, slabou vládou, a zatím netečně nebo bezmocně přihlížíte tomu, jak poslanečtí predátoři vyprazdňují státní kasu. Nejen nyní, ale především do budoucna. Mluvím o miliardách pro ČEZ, o miliardách pro zájmové skupiny ve zdravotnictví, o miliardách pro stavební lobby, pozemkové spekulanty. Přes rozpory s Martinem Bursíkem bych dnes jeho slova podepsala, jeho slova dnes řečená.***




Přihlásit/registrovat se do ISP