(15.10 hodin)
(pokračuje Barták)

Všechny kontingenty budou koncentrovány v prostoru dvou regionálních velitelství - střed a východ. Jádrem našeho působení zůstává i nadále provinční rekonstrukční tým.

Návrh zahrnuje i vyčlenění do sil rychlé reakce NATO a do systému Spojených národů UNSAS. Financování dalšího působení sil a prostředků resortu Ministerstva obrany ve všech zahraničních operacích, mimo případné nasazení NRF, v roce 2010 bude zabezpečeno z rozpočtové kapitoly Ministerstva obrany.

Předkládaný návrh je početně optimalizován tak, aby příslušníci resortu mohli plnit zadané úkoly s maximální efektivitou a zároveň s minimálním bezpečnostním rizikem plynoucím z těchto úkolů. Zároveň jsou zajištěny rotace personálu u misí s dlouhodobým charakterem nasazení.

Pane předsedo, vážené paní poslankyně, páni poslanci, žádám vás o vyslovení vašeho souhlasu s návrhem působení sil a prostředků resortu Ministerstva obrany v zahraničních operacích na rok 2010. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Poprosím vás, abyste se posadil ke stolku předkladatelů. Tento návrh projednal výbor pro obranu, iniciativně ho projednal také zahraniční výbor. Usnesení výboru byla rozdána jako sněmovní tisky č. 869/1 a 869/2. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pro obranu pan poslanec Jan Vidím. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Vidím: Vážený pane předsedo, paní a pánové, dovolte mi, abych vás seznámil s usnesením č. 116 výboru pro obranu z 10. června tohoto roku. Výbor pro obranu doporučuje Poslanecké sněmovně vyslovit souhlas s:

- prodloužením působení sil a prostředků resortu Ministerstva obrany v operaci sil KFOR pod vedením Severoatlantické aliance v Kosovu, a to v celkovém počtu do 550 osob od 1. ledna do posledního prosince 2010;

- vysláním sil a prostředků resortu Ministerstva obrany do operace Evropské unie v Bosně a Hercegovině, a to v celkovém počtu do 2 osob na dobu od

1. ledna do posledního prosince 2010;

- prodloužením působení sil a prostředků resortu Ministerstva obrany v silách International Security Assistance Force (ISAF) pod vedením Severoatlantické aliance v Afghánistánu, a to v celkovém počtu do 535 osob na dobu od 1. ledna do posledního prosince 2010;

- prodloužením působení sil a prostředků Ministerstva obrany v rámci operace Organizace spojených národů MINURCAT v Čadské republice a ve Středoafrické republice, a to v celkovém počtu do 5 osob od 1. ledna do posledního prosince 2010;

- prodloužením působení sil a prostředků resortu Ministerstva obrany v misi MFO (Multinational Forces and Observers) na Sinajském poloostrově, a to v celkovém počtu do 3 osob na dobu od 1. ledna do posledního prosince 2010;

- vysláním sil a prostředků resortu Ministerstva obrany do operačního velitelství operace EU NAVFOR ATALANTA ve Velké Británii, a to v celkovém počtu do 3 osob na dobu od 1. ledna do posledního prosince 2010;

- působením sil a prostředků resortu Ministerstva obrany v operacích Sil rychlé reakce Organizace Severoatlantické smlouvy (NATO Response Force) mimo území České republiky, a to v celkovém počtu do 220 osob na dobu od 1. ledna do 15. července 2010 a do 360 osob na dobu od 1. července 2010 do 15. ledna 2011 s tím, že o konkrétním vyslání do konkrétní operace rozhodne vláda, která o takovém rozhodnutí neprodleně informuje obě komory Parlamentu České republiky.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní poprosím zpravodaje zahraničního výboru pana poslance Tomáše Duba, aby odůvodnil usnesení výboru. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Tomáš Dub: Děkuji vám, pane předsedo. Přeji dobrý den, dámy a pánové. Chtěl jsem jenom říct, že zahraniční výbor projednal vládní návrh působení sil a prostředků resortu Ministerstva obrany v zahraničních operacích v roce 2010 na své 39. schůzi dne 10. června 2009. Tento materiál odůvodnil ministr obrany doktor Martin Barták, ministr zahraničních věcí doktor Jan Kohout a náčelník Generálního štábu Armády ČR generálporučík Ing. Vlastimil Picek. Též zazněla moje zpravodajská zpráva. Zahraniční výbor k tomu přijal usnesení, ve kterém doporučuje Poslanecké sněmovně, aby přijala usnesení, ve kterém vyslovuje souhlas, stejně jako to bylo navrženo v usnesení výboru pro obranu. Proto to nebudu celé tady teď číst, abych ušetřil váš čas. Odvolám se na usnesení výboru pro obranu. Jsou stejná. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Než otevřu rozpravu, mezitím ke mně dorazila omluvila pana poslance Topolánka, který se dnes omlouvá od 15 hodin a zítra taktéž od 15 hodin. A nyní otevírám všeobecnou rozpravu, do které mám přihlášku - jako první s přednostním právem se přihlásil pan předseda klubu KDU-ČSL Cyril Svoboda. Prosím, pane poslanče a předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Cyril Svoboda: Vážený pane předsedo, tento návrh my plně podporujeme, je to správné, je to správné rozhodnutí. Je to také projev našich aliančních vztahů. Je také dobré říci našim občanům, že toto rozhodnutí je naše suverénní rozhodnutí, je to rozhodnutí, na kterém jsme se shodli my. Není to žádný diktát, je to naprosto pevné a jasné rozhodnutí nás jako příspěvek ke stabilitě ve světě. Stabilita se buduje ve spojenectví, takže tento krok je naprosto správný.

My tím také odčiníme některé chyby, které se staly v zahraniční politice v minulé době, které jsme my nepodporovali. To je například bezpodmínečné vítání Turecka jako člena EU nebo uznání Kosova nebo zrušení embarga na Kubu. To byly zásadní chyby, které je třeba odčinit, a tento krok je správný pro mezinárodní společenství, protože ostatní kroky byly podle mě ostudou české zahraniční politiky. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane předsedo. A dále budeme pokračovat písemnými přihláškami. Jako první se přihlásil pan poslanec Seďa, další je přihlášen pan poslanec Alexander Černý a třetí v pořadí je pan poslanec Exner. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, pane předsedo. Vážení členové vlády, vážené kolegyně, vážení kolegové, vládní návrh nasazení jednotek Armády ČR v zahraničních operacích na rok 2010 počítá s celkovým počtem 1098 osob v osmi misích. Vládou schválený návrh respektuje základní připomínky, které vznesla sociální demokracie při projednávání zahraničních misí na rok 2009. Pouze připomínám, že se jednalo o snížení celkového počtu osob v misi ISAF v Afghánistánu, zapojení se do výcvikové mise Operational Mentoring Liaison Team k výcviku Afghánské národní armády a snížení počtu dislokací našich jednotek v operaci ISAF. Zároveň vláda splnila podmínku projednat návrh do poloviny tohoto roku.

Je nutno si uvědomit skutečnost, že Severoatlantická aliance plánuje v plánovacím cyklu tří let a od toho se také odvozuje české zapojení v zahraničních operacích. Vývoj v Kosovu a poslední zprávy od aliančních partnerů ukazují na budoucí snížení počtu vojáků v operaci KFOR. Tím se pro nás zřejmě stane operace ISAF v Afghánistánu největší zahraniční operací. Proto mi dovolte několik poznámek právě k této misi.

Musíme si být vědomi, že počet násilných útoků v Afghánistánu se po příchodu amerických posil zdvojnásobil. Podle statistiky ISAF počet útoků povstalců v květnu překročil hranici 1400. Z tohoto pohledu jsme na výboru pro obranu několikrát řešili potřebné vybavení našich vojáků s cílem zvýšit jejich pasivní a aktivní bezpečnost. A je nutno si přiznat, že řada problémů s vybavením našich jednotek zůstává.

Vážené poslankyně, vážení poslanci, v návrhu vlády se uvádí, že fungování provinčního rekonstrukčního týmu v Lógaru se předpokládá na nejméně dalších 5 let. Jsem přesvědčen, že by vláda měla předložit Poslanecké sněmovně českou Road Map naší účasti nejen v provincii Lógar, ale v celém Afghánistánu. To znamená předložení časového harmonogramu naší účasti v operaci ISAF, včetně počtu osob, základních cílů a kriterií pro hodnocení plnění těchto cílů.

Závěrem zmíním ještě dva obecné problémy, které souvisejí s nasazováním našich jednotek v zahraničních operacích. Tím prvním je praxe Armády ČR, kdy v zahraničních operacích působí české necertifikované útvary nebo certifikované na poslední chvíli, pouze díky dělení jednotlivých útvarů. Přitom máme kompletní vojenské útvary od nichž byli jednotliví vojáci odveleni do zahraniční mise, jež své původní poslání plnohodnotně plnit nemohou. Pak operační nasazení tento způsob prodražuje nejen nadbytečnou administrativou, ale i náklady souvisejícími s vytvořením nového útvaru, dodatečnými nákupy či problematickou logistikou.

Tím druhým problémem je nenastavený proces archivace a objektivního ověřování výsledků jednotlivých zahraničních misí či konkrétních bojových operací. Schází koncepce a pravidla a příslušná odpovědnost pro řízení a zejména pro kontrolu našich jednotek v zahraničních operací. Z tohoto pohledu žádám současnou vládu a zejména ministra obrany, aby se zasadil o vyřešení těchto dlouhodobě neřešených problémů. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní se o slovo přihlásil pan místopředseda Zaorálek. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo. Připraví se pan Alexander Černý. Prosím, pane místopředsedo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP