(10.20 hodin)
(pokračuje Exner)

Další takový problém, který z této záležitosti vyplývá, je určitý právní problém o vlastním charakteru této stanice, jak u nás funguje. Píše se o tom, že tedy je financována na základě rozhodnutí Kongresu Spojených států amerických, který rozhodl, že financování je výhradně z veřejných fondů Spojených států amerických na základě toho, že podporuje provádění zahraničních vztahů Spojených států amerických, plní cíle zahraniční politiky této země, což je výlučně vládní funkcí. Vláda Spojených států amerických navíc hraje podstatnou roli při stanovení počtu zaměstnanců a při jejich odměňování. Platy zaměstnanců jsou limitovány výší platových tarifů uplatňovaných pro zaměstnance vlády Spojených států amerických.

Poslední věty cituji z odpovědi vlády na mou interpelaci. Tato stanice, přestože je takto zcela závislá a zcela financovaná a zcela řízená administrativou Spojených států amerických, vystupuje jako soukromá instituce a podle potřeby vystupuje buď jako instituce vládní, nebo instituce soukromá, a to také hraje právě významnou roli při posuzování všech záležitostí týkajících se pracovněprávních vztahů.

Nakonec bych chtěl jenom informovat, že odpověď vlády na mou interpelaci ve věci, jaké jsou další vztahy mezi Českou republikou a Rádiem Svobodná Evropa/Rádiem Svoboda, je taková, že v současné době jde o vztah bez jakékoli účasti českého státu. A na novém místě, kde nyní je budova Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda umístěna, v objektu a na pozemku, které vlastní společnost Orco Group, a smluvní vztahy mezi tímto rádiem a společností jsou zcela soukromého charakteru, což si myslím, že je z politického hlediska zvláště ve vztahu, kam Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda vysílá, určitým problémem pro Českou republiku. A to z toho důvodu, že jak jsem citoval, plní výhradně úkoly spojené se zahraniční politikou Spojených států amerických.

Ještě jednou opakuji, že na základě všech těchto důvodů navrhuji Poslanecké sněmovně, aby nesouhlasila s odpovědí na interpelaci.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, slyšeli jsme. A nyní pan premiér Fischer bude reagovat. Prosím, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Jan Fischer: Vážený pane předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, ta reakce nebude věcná. Souhlasím s tím, že ta interpelace má věru komplexní povahu, a jenom vám sděluji, že pokud uspěje návrh pana poslance Exnera a Sněmovna vysloví nesouhlas nebo nespokojenost s odpovědí vlády a bude potřeba se tím ještě dále zabývat, tak vás ujišťuji, že vláda k tomu připraví příslušné stanovisko v potřebné lhůtě. To je vše, co teď jsem k tomu schopen říci.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To je stanovisko premiéra a my bychom měli zřejmě hlasovat poslední návrh pana poslance Exnera, který říká, že by chtěl hlasovat nesouhlas s odpovědí. Já vás všechny odhlásím. Prosím, přihlaste se. (Zní gong pro přivolání poslanců k hlasování.)

Asi nás tady není dostatek na hlasování. Žádám poslance, aby se dostavili na hlasování, abychom mohli pokračovat v jednání. Pouze 41 poslanců...

Vážení kolegové, je nás tu 43, ale my potřebujeme na hlasování tuším 67 poslanců, tak já prosím poslance, aby se dostavili do Sněmovny, abychom pokročili k dalšímu bodu. 48 je stále málo...

Takže je nás 55, to chybí deset poslanců. Abych nepřerušoval bod, tak mohu udělat jedinou věc, že bychom pokračovali bez hlasování a já bych apeloval na poslanecké kluby, aby poslali poslance, abychom mohli hlasovat před 11. hodinou a potom bychom mohli hlasovat interpelace najednou.

Budeme pokračovat v jednání s tím, že bych nechal hlasovat, až se Sněmovna naplní, pokud mi v tom nebude nikdo bránit...

Takže bychom nehlasovali v této chvíli interpelaci poslance Exnera... a pokročíme k další, což je interpelace na ministra životního prostředí Ladislava Mika. Je to interpelace poslankyně Kateřiny Konečné, takže bych ji požádal, jestli by ona aspoň přednesla své stanovisko k té interpelaci. Uvidíme, jak dál. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji, vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, já vás poprosím, abyste zkusili počkat, třeba přijdou ještě ti čtyři poslanci a budeme moci hlasovat, protože já nebudu mít dlouhé úvodní slovo vzhledem k tomu, že tady pan ministr není. (Předsedající stále svolává gongem poslance do jednacího sálu.) A navíc vzhledem k tomu, že odpověď na tuto mou interpelaci psal předchozí ministr, tak pevně věřím, že minimálně v tomhle případě zdravý rozum na Ministerstvu životního prostředí zvítězí právě změnou ministra.***




Přihlásit/registrovat se do ISP