(12.20 hodin)

 

Poslanec Boris Šťastný: Vážená paní předsedající, vážená Sněmovno, děkuji panu zpravodaji, že konstatoval, že z legislativního hlediska všechny návrhy jsou v pořádku. Já jsem o tom přesvědčen také.

Co se týče regulace kouření v hostinských zařízeních, z těch tří variant prošla varianta pana předkladatele, která byla i diskutována, tuším, nějakou širší většinou a je podpořena i některými dalšími zástupci hospodářského výboru. Tato varianta v podstatě říká, že restauratér si rozhodne, zda jeho restaurace je kuřácká - v takovém případě restauraci označí nálepkou, že je kuřácká, nebo zda je nekuřácká - v takovém případě označí restauraci, jako že je nekuřácká, nebo zda tam vyhradí prostory oddělené pro kuřáky a nekuřáky a použije speciální značku navrženou předkladatelem. Já pokládám tuto úpravu za evropsky unikátní. Nehlasoval jsem pro ni, protože jsem hlasoval pro úplný zákaz kouření bez výjimek, tak jak je běžné ve většině zemí Evropské unie a na severoamerickém kontinentu. Přesto jsem přesvědčen, že návrh zákona obsahuje celou řadu velmi významných ustanovení, která chrání nekuřáky, která jsou velkým krokem kupředu v ochraně zdraví našich spoluobčanů. Proto já návrh zákona jako celek podpořím. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. Omlouvám se panu kolegu Carbolovi. Není rozprava. Já jsem umožnila vystoupení pana poslance Šťastného jako zástupce předkladatelů se závěrečným slovem právě vás, předkladatelů. Myslím, že už i to byl vstřícný krok. Pan poslanec Carbol je dalším z předkladatelů a velmi se mu omlouvám, nemám příliš možností mu slovo udělit. Budeme hlasovat o návrhu zákona jako celku.

Přednesu vám návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Borise Šťastného, Olgy Zubové a Jiřího Carbola na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 379/2005 Sb., o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami a o změně souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 225/2006 Sb., podle sněmovního tisku 142, ve znění schválených pozměňovacích návrhů".

Vaše stanoviska? (Zpravodaj i předkladatel stanoviska kladná.)

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 147. Táži se vás, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji vám.

Z přítomných 156 poslankyň a poslanců pro návrh 109, proti 31. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Lhota: Dámy a pánové, dovolte mi určitě velmi poděkovat za konstruktivní přístup. Jsem si jist, že toto hlasování se řídilo tím, čemu lidé říkají selský rozum. A lidé říkají více selského rozumu. Takže pokud by se nám stejný přístup dařil i u dalších zákonů, tak za to bych vám chtěl ještě jednou velmi poděkovat a přeji vám krásný den. Díky.

 

Poslanec Boris Šťastný: I já děkuji všem.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já děkuji a přikročíme k projednávání bodu

141.
Návrh poslance Michala Doktora na vydání zákona, kterým se mění zákon
č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 387 / - třetí čtení

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal navrhovatel poslanec pan Michal Doktor a zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Petr Rafaj. Pozměňovací návrhy vám byly rozdány jako sněmovní tisk 387/3.

Otevírám rozpravu, do které se hlásí pan poslanec Doktor. Vážený pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Michal Doktor: Vážené kolegyně, vážení kolegové, do rozpravy se hlásím jen proto, abych slovem okomentoval jak podané pozměňovací návrhy, a to pozměňovací návrh pana poslance Proska, který původní záběr novely zákona o správě daní a poplatků rozšiřuje o druhou část, která se stává novelou zákona o dani z příjmu. Vzhledem k tomu, že se jedná podle mého soudu o jednoznačně potřebný institut zjednodušení správy jak správy daní a poplatků, tak tedy daně z příjmu v oblasti velmi konfliktní, velmi těžko komunikovatelné jak na straně daňových poplatníků, tak na straně správce daně, já tento pozměňovací návrh jednoznačně vítám, jednoznačně vítám konstrukci výdajového paušálu, který odstraní tu nepřiměřenou zbytečně nákladnou kolizi, která vzniká právě při průkazu, při dokladech nakládání se služebním vozidlem, při výkonu správy daní a poplatků.

Jinak dovolte, abych v tomto místě také splnil dohodu a určitý druh slibu, který jsem dal předcházejícímu ministru financí Miroslavu Kalouskovi, ale také stávajícímu ministru financí Eduardu Janotovi. Tento návrh prochází čtením v Poslanecké sněmovně velmi dlouho a je nutné reflektovat účinnost zákona tak, aby odpovídala schopnostem správce daně státu změnit softwarové prostředí, které zpracovává daňová rozhodnutí správce. Proto prosím, aby v rámci legislativně technické úpravy byla účinnost k 1. 10. 2009 změněna - a pan zpravodaj je s tím již srozuměn - na 1. 1. 2010. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji. Kdo další si přeje vystoupit v této rozpravě? Nikdo. Rozpravu končím.

Pane zpravodaji, předneste nám proceduru, předpokládám jednoduchou a logickou, poté nám přednášejte jednotlivé pozměňovací návrhy s vaším vyjádřením i vyjádřením pana předkladatele. Máte slovo.

 

Poslanec Petr Rafaj: Paní předsedající, kolegyně a kolegové, procedura bude opravdu jednoduchá, návrh procedury také. Za prvé bychom hlasovali o pozměňovacích návrzích poslance Proska, za druhé pozměňovací návrhy poslance Doktora v úpravě takové, jakou tady přednesl, a za třetí bychom hlasovali o zákonu jako o celku.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. Myslím, že tento návrh procedury nemusíme podrobovat souhlasnému hlasování, můžeme přikročit k prvnímu pozměňovacímu návrhu, kterým je - pane zpravodaji?

 

Poslanec Petr Rafaj: Jsou tu pozměňovací návrhy poslance Proska. Doporučuji. (Předkladatel rovněž doporučuje.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám. Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 148. Kdo souhlasí s těmito návrhy? Kdo je proti? Děkuji.

Z přítomných 150 poslankyň a poslanců pro návrh 130, proti nikdo. Tyto pozměňovací návrhy byly schváleny. Další prosím.

 

Poslanec Petr Rafaj: Za druhé budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu poslance Doktora v úpravě, jak byla teď přednesena. Doporučuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pane poslanče Doktore, předpokládám také. (Doporučuji.)

 

Děkuji. Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 149. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 153 poslankyň a poslanců pro návrh 136, proti 1. I tento návrh byl přijat.

 

O všech návrzích bylo hlasováno, přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona. Na žádost z pléna vás všechny odhlašuji. Prosím vás o novou registraci, taktéž oznamuji těm, kteří sledují naše jednání v předsálí a chtějí se zúčastnit závěrečného hlasování, že právě k němu budeme nyní přistupovat. Počkáme až se ustálí počet přihlašujících se. Předpokládám, že všichni ti, kteří se chtějí účastnit hlasování jsou na místě a zaregistrovali se po odhlášení svoji hlasovací kartou.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 150. Táži se, kdo souhlasí s návrhem poslance Michala Doktora na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků ve znění schválených pozměňovacích návrhů. Kdo je proti? Děkuji.

Z přítomných 140 poslankyň a poslanců pro návrh 83, proti 1. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Faktická poznámka pana poslance Římana. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP