(10.30 hodin)

 

Poslanec Petr Braný: Vážené kolegyně, vážení kolegové, k proběhlé rozpravě. Vystoupilo celkem 14 diskutujících, někteří opakovaně včera i dnes, s tím, že dnes v podstatě byla hlavní pozornost věnována zákonu, který přímo nesouvisí s tímto tiskem. Zde bych chtěl jen procedurálně vyjasnit a ujistit se, že to takto chápe i Sněmovna, že pan Říman stáhl to, co bylo podáno včera písemně panem Urbanem a panem Vojířem, že je to s jejich souhlasem, protože při sestavování postupu hlasování při třetím čtení budu vycházet z toho, že primární a základní je pozměňovací návrh, který přečetl pan Říman, a ne tyto dodatky, které byly učiněny včera. Tolik na ujištění se.

Nebyl podán žádný návrh na vrácení k projednání do výboru ani na zamítnutí. V podstatě je možné tento tisk propustit, pane řídící, do dalšího třetího čtení.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano, stalo se. Děkuji vám i panu ministrovi. Končím ještě jednou druhé čtení této vládní předlohy.

Budeme se věnovat třetím čtením v pořadí body 151, 152, 148, 144, 140, 141, 142, 143, 154, 167. Tolik porce, kterou tady máme přichystánu.

 

Pustíme se do bodu

151.
Návrh poslanců Ondřeje Lišky, Waltera Bartoše a Michaely Šojdrové
na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 159/2006 Sb.,
o střetu zájmů, ve znění zákona č. 216/2008 Sb.
/sněmovní tisk 669/ - třetí čtení

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele paní poslankyně Michaela Šojdrová a zpravodajka výboru ústavněprávního paní poslankyně Jana Rybínová. Pozměňovací návrhy máme k dispozici ve sněmovním tisku 669/3.

Otevírám rozpravu. Přihlášky do rozpravy nemám. Paní poslankyně Šojdrová po dohodě s panem poslancem Liškou mu přepouští povinnost za navrhovatele. To je samozřejmě možné.

Hlásí se někdo do rozpravy? Pokud ne, rozpravu končím a je možné poprosit paní zpravodajku, aby oznámila postup při hlasování a přednášela jednotlivé pozměňovací návrhy. Prosím za navrhovatele, aby se vyjádřil pan poslanec Liška a paní poslankyně Rybínová jako zpravodajka.

 

Poslankyně Jana Rybínová: Děkuji, pane místopředsedo. Chtěla bych pouze říci, že ve druhém čtení nebyl podán návrh na zamítnutí a pozměňovací návrhy, které byly podané ve druhém čtení 29. dubna, byly rozdány jako tisk 669/3. Nic tedy nebrání tomu, abych navrhla postup hlasování, pokud souhlasíte. (Ano, souhlasím.)

Navrhla bych takovýto postup hlasování. Jako první bychom hlasovali pozměňovací návrh, který podal pan poslanec Böhnisch pod písmenem B, jako druhý bychom hlasovali pozměňovací návrh, který podala poslankyně Rybínová pod písmenem C, jako třetí usnesení ústavněprávního výboru, které máme pod písmenem A, na konec návrh zákona jako celek.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dobře. Má někdo jiný návrh na postup hlasování? Pokud ne, všimli jste si, že jsem vás odhlásil, tak se prosím znovu zaregistrujte. Svým hlasováním dáte najevo, zda souhlasíte s návrhem paní zpravodajky na postup při hlasování.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 104. Kdo souhlasí s navrženým postupem, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji. Hlasování skončilo.

Hlasovalo 144 poslanců, pro 128, nikdo proti. Budeme se držet vámi navržených kroků. Paní poslankyně, můžete.

 

Poslankyně Jana Rybínová: Hlasovali bychom o pozměňovacím návrhu pana poslance Böhnische pod písmenem B. Jedná se o legislativně technickou úpravu. Stanovisko neutrální. (Poslanec Liška: Stanovisko neutrální.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 105. Kdo souhlasí s návrhem pana poslance Böhnische, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji. Hlasování skončilo.

Ze 159 hlasujících pro 110, proti 3. Návrh byl přijat. Další návrh.

 

Poslankyně Jana Rybínová: Nyní bychom hlasovali pozměňovací návrh poslankyně Rybínové pod písmenem C. Jedná se také o legislativně technickou úpravu. Stanovisko kladné. (Poslanec Liška: Stanovisko kladné.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 106. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji. Hlasování skončilo.

Hlasovalo 162 poslanců, pro 156, nikdo proti. Návrh byl přijat. Můžeme pokračovat.

 

Poslankyně Jana Rybínová: Nyní budeme hlasovat usnesení ústavněprávního výboru pod písmenem A. Stanovisko kladné. (Poslanec Liška: Souhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Rozhodneme v hlasování pořadové číslo 107. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji. Hlasování skončilo.

Hlasovalo 163 poslanců, pro 146, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Nyní můžeme přikročit k závěrečnému hlasování. Přečtu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Ondřeje Lišky, Waltera Bartoše a Michaely Šojdrové na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 159/2006 Sb., o střetu zájmů, ve znění zákona č. 216/2008 Sb., podle sněmovního tisku 669, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 108. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji. Hlasování skončilo.

Hlasovalo 161 poslanců, pro 114, proti 15. Návrh byl přijat. Končím třetí čtení této poslanecké aktivity.

 

Přistoupíme k projednání dalšího bodu, což je

152.
Návrh poslanců Ludvíka Hovorky, Jiřího Carbola, Olgy Zubové a Věry Jakubkové
na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 280/1992 Sb., o resortních, oborových,
podnikových a dalších zdravotních pojišťovnách, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 684/ - třetí čtení

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele poslanec Ludvík Hovorka a zpravodajka výboru pro zdravotnictví poslankyně Jiřina Fialová. Obdrželi jsme sněmovní tisk 684/3, který obsahuje návrh na zamítnutí a pozměňovací návrhy.

Otevírám rozpravu. Přihlášky nemám. Hlásí se pan poslanec Ludvík Hovorka.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená vládo, chtěl bych jenom krátce říci, že stávající zákon v zásadě umožňuje komukoli, kdo složí kauci 50 milionů korun, založí zdravotní pojišťovnu, získá 50 tisíc pojištěnců a po jednom roce oznámí, že jediným možným řešením pro pojišťovnu je její sloučení, ovládnout kteroukoli zaměstnaneckou pojišťovnu. Stačí přesvědčit dozorčí a správní radu, že toto sloučení je nejvhodnějším řešením pro obě pojišťovny, a požádat o příslušné povolení Ministerstvo zdravotnictví a Ministerstvo financí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP