(10.40 hodin)
(pokračuje Hovorka)

V případě potřeby ještě Ministerstvo zdravotnictví doporučí a vláda schválí potřebné změny ve správních radách tak, aby zástupci státu fúze podpořili. Ano, je to velmi dobrý podnikatelský záměr, který zněkolikanásobí počet pojištěnců a především obrat pojišťovny, a to zcela zadarmo. Pokud je zapotřebí, může po tomto spojení nová pojišťovna požádat dokonce o státní výpomoc.

Nejhorší ovšem je, že tímto způsobem se narušuje hospodářská soutěž, protože jedna zdravotní pojišťovna na rozdíl od všech ostatních prostřednictvím svého zakladatele vlastní nebo provozuje zdravotnická zařízení, což je v zemích Evropské unie naprosto nepřípustné, aby pojišťovna platila vlastnímu zdravotnickému zařízení. Tento návrh jsem uplatnil v pozměňovacím návrhu E. Nevymyslel jsem si ho, ale převzal jsem ho z návrhu, který předkládala ministryně zdravotnictví, nebo bylo to v návrzích ministryně zdravotnictví.

Vážení kolegové, věřím, že chcete tyto problémy, které jsem zde nastínil, řešit a že tento návrh zákona podpoříte. Věřím, že i paní ministryně má zájem, aby v našem zdravotnickém systému byly rovné podmínky pro všechny pojišťovny a pro všechna zdravotnická zařízení, aby nedocházelo ke zvýhodňování jedněch na úkor druhých, a že tento návrh zákona podpoříte. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Ludvíku Hovorkovi. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Nevidím nikoho, takže rozpravu končím a musíme rozhodnout hlasováním o návrhu na zamítnutí. Na základě výsledku tohoto hlasování budeme postupovat dále.

Dámy a pánové, v hlasování pořadové číslo 109, které jsem zahájil, se táži, kdo souhlasí se zamítnutím tohoto návrhu, ten ať zvedne ruku a stiskne tlačítko.

Pardon, skrečuji toto hlasování, protože je tady vůle po tom, abych vás odhlásil, takže tak učiním. Já bych poprosil, aby byla vymazána tabule, abych mohl odhlásit. Děkuji, tak jsem vás odhlásil. Přihlaste se, prosím pěkně. Mně to nejde... už ano. Tak to poblikává tady. (Poznámky z pléna k hlasování.) Komu se nepodařilo přihlásit? Už ano. (Další poznámky z pléna k hlasování.) Starý inženýrský trik praví, když to nejde, tak je potřeba to vypnout a zkusit to znovu. Já se o to pokusím. Já vás odhlásím ještě jednou. Budu riskovat, že počet těch, kteří se nemohou přihlásit naroste. Je to v pořádku v tuto chvíli? Jsou všichni přihlášeni? (Bez námitek.)

 

Takže v hlasování pořadové číslo 110 rozhodneme o návrhu na zamítnutí. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 168 poslanců, pro 77, proti 88, takže tento návrh nebyl přijat.

 

Prosím paní zpravodajku, aby nás seznámila se svou představou o tom, jak budeme postupovat při hlasování.

 

Poslankyně Jiřina Fialová: Dobré dopoledne. Protože jsme neodhlasovali zamítnutí, postup hlasování bude nejdříve o komplexním pozměňovacím návrhu pod písmenem A, který obsahuje i usnesení zdravotního výboru. Tento komplexní pozměňovací návrh jsme přijali jako za základ, proto další pozměňovací návrhy jsou k tomuto komplexnímu pozměňovacímu návrhu. Navrhuji, abychom je hlasovali postupně. Druhé hlasování budou pozměňovací návrhy pod písmenem B pana poslance Hovorky, třetí pod písmenem C pana poslance Sobotky, čtvrté pod písmenem D pan poslanec Šťastný, páté pan poslanec Hovorka pod písmenem E a za šesté bychom hlasovali o celém zákonu.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano, protože to je ve sledu, jak návrhy byly předkládány, tak myslím, že není třeba o tom dávat hlasovat zvlášť. Takže dámy a pánové, návrh paní zpravodajky, jak budeme postupovat, protože nikdo nic nenamítá, jsme v podstatě odsouhlasili.

Takže paní zpravodajko, budeme hlasovat o komplexním návrhu A, pokud tomu rozumím? (Ano.) Stanoviska? (Zpravodajka i předkladatel kladné.)

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 111. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 167 poslanců, pro 92, proti 67. Návrh byl přijat.

 

Poslankyně Jiřina Fialová: Pozměňovací návrhy pod písmenem B pana poslance Hovorky. Stanovisko kladné. (Předkladatel kladné.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem - pardon - pan poslanec Hrnčíř se hlásí, takže hlasování číslo 112 se nekoná, de facto.

(Chvíle prodlevy.) Pan poslanec Bauer nám chce něco sdělit.

 

Poslanec Jan Bauer: Vážené dámy a pánové, já se velice omlouvám, zpochybňuji hlasování. Hlasoval jsem proti, a na sjetině mám ano. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. O této námitce rozhodneme bezprostředně, čili v hlasování číslo 113 se táži, kdo souhlasí s námitkou pana poslance Bauera, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 167 hlasujících pro 119, proti 8. Námitka byla přijata.

 

Hlasování budeme opakovat za situace, kdy stanoviska jsou kladná. Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 114. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 167 poslanců, pro 88, proti 72. Návrh byl přijat.

 

Nyní rozhodneme o návrhu pana poslance Hovorky za kladných stanovisek protagonistů. Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 115. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 167 poslanců, pro 87, proti 73. Návrh byl přijat. Paní zpravodajko...

 

Poslankyně Jiřina Fialová: Dále pozměňovací návrhy pod písmenem...

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Promiňte, ještě pan poslanec Vidím se chystá zkontrolovat výpis z hlasovacího zařízení...

Pan poslanec Tom Zajíček se hlásí o slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP