(18.40 hodin)
(pokračuje Tošovský)

Navrhovaná právní úprava nemá hospodářský a finanční dopad na státní rozpočet, na ostatní veřejné rozpočty a na podnikatelské prostředí České republiky.

Navrhuje se, aby návrh předloženého zákona nabyl účinnosti prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po dni jeho vyhlášení ve Sbírce zákonů.

Zákon o Celní správě České republiky byl projednán v rámci 35. schůze rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky a byl doporučen bez připomínek ke schválení. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já vám také děkuji, pane ministře. My jsme toto přikázali rozpočtovému výboru. Požádám poslance Petra Rafaje, kdyby řekl, jak se dopracovali k usnesení 745/1.

 

Poslanec Petr Rafaj: Vážený pane předsedající, vážení kolegové, pan ministr nám tu prakticky řekl, jaké bylo usnesení rozpočtového výboru, vy to máte rozdáno, mám jednoduchou práci. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře, také děkuji. Otevírám obecnou rozpravu k zákonu o Celní správě. Kdo se hlásí do obecné rozpravy? Vypadá to, že nikdo, v tom případě obecnou rozpravu končím.

Zahajuji podrobnou rozpravu. Hlásí se někdo do podrobné rozpravy? Zdá se, že ani do té ne, takže končím podrobnou rozpravu a děkuji panu ministrovi i zpravodaji.

 

Bod jsme projednali a ještě bych začal bod

17.
Návrh poslanců Zdeňky Horníkové a Oldřicha Vojíře na vydání zákona,
kterým se mění zákon č. 72/1994 Sb., kterým se upravují některé spoluvlastnické
vztahy k budovám a některé vlastnické vztahy k bytům a nebytovým prostorům
a doplňují některé zákony (zákon o vlastnictví bytů), ve znění pozdějších předpisů,
a zákon č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 266/ - druhé čtení

Požádal bych paní poslankyni Zdeňku Horníkovou, jestli by nám tento návrh, který je také ve druhém čtení, ve druhém čtení neuvedla.

 

Poslankyně Zdeňka Horníková: Vážený pane předsedající, vážená klidná Poslanecká sněmovno, je vidět, že tento návrh čekal dva roky na tu pravou chvíli, kdy je tu klid, a já si dovolím říci, že pro tento návrh jsme skutečně hledali podporu v Poslanecké sněmovně. Je to návrh, který dnes předkládáme v trochu jiné podobě, kdy jsme myslím našli celkem konsensus, a myslím, že se nám podařilo najít i správnou právní úpravu.

Dovolte mi jenom ve stručnosti říci, čím se tento zákon zabývá. Je to zákon, který by navrhoval určité dokončení transformace bytových družstev. Zabývá se hlavní otázkou a to je možnost převodu družstevních bytů do vlastnictví. V roce 1995 projevila Poslanecká sněmovna vůli převádět družstevní byty do vlastnictví. Kdo chtěl převést byt, podal výzvu a následně měly byty býti převedeny. Protože se tak nestalo, tak byla i prodloužena lhůta k převodu bytu do vlastnictví, ta lhůta byla určena do roku 2010. A tady poukazuji na to, že vyvstal nový problém, který naše novela teď řeší, to znamená co s tím, nebudou-li byty převedeny ještě v roce 2010. S čím se dále novela vypořádává, je narovnání problému s vkladem prohlášení vlastníka do katastru. A samozřejmě jsem si vědoma, že novela přináší i nový prvek, který se nejvíce diskutoval, a to je možnost znovupodání výzvy k převodu bytu do vlastnictví.

Já si myslím, že toto na úvod stačí, a ještě bych se, pane předsedající, přihlásila do obecné rozpravy, protože bych ráda představila novou část tohoto návrhu zákona. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, znamenám si vás v obecné. Teď bych požádal pana poslance Jana Babora, protože se s tímto návrhem vypořádával výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj a byl bych rád, kdyby nám opět sdělil, jak vznikl tisk 266/2.

 

Poslanec Jan Babor: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně a kolegové, já tu výzvu nevezmu, protože to by trvalo strašně dlouho, jak to vznikalo. Takže já jen pro malé oživení paměti, jak tady už zaznělo z úst paní kolegyně Horníkové. Původní sněmovní tisk 266 uvedeného návrhu projednal podvýbor před rokem, přesně 10. dubna 2008, a k tomuto původnímu tisku přijal zamítavé stanovisko, navrhl tento tisk zamítnout. Více než po roce byl předložen komplexní pozměňovací návrh, o kterém už asi hovořila paní kolegyně, a byl předložen výboru pro veřejnou správu k projednání. Výbor tento komplexní pozměňovací návrh projednal a při jisté diskusi přijal určité změny, které zahrnul do svého usnesení. Návrh tohoto podvýboru byl rozdán všem poslancům do pošty, takže ho nebudu celý předčítat, protože bychom tady strávili delší dobu a to bych nerad.

Je fakt, že jisté změny provedl, a to, co tady hovořila paní kolegyně, že se jednalo o jakousi hlavní změnu, která nebyla výborem schválena, a paní kolegyně říká, že ho přednese v podrobné rozpravě ve svém novém pozměňovacím návrhu ke svému komplexnímu pozměňovacímu návrhu, je lhůta podání výzvy o převod bytu do osobního vlastnictví a potom následně uzavření té smlouvy.

Takže já můžu jenom oznámit, že výbor doporučil Sněmovně projednat a schválit komplexní pozměňující návrh v upraveném znění, a jenom bych požádal případné nové pozměňovací návrhy, aby za základ projednání vzaly ten komplexní pozměňovací návrh, který vám byl rozeslán poštou z výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. A ještě v podrobné rozpravě vystoupím s jistým pozměňovacím návrhem. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Nyní bych otevřel obecnou rozpravu, ve které by jako první promluvila opět paní poslankyně Horníková. Takže prosím.

 

Poslankyně Zdeňka Horníková: Takže podruhé, vážený pane předsedající. Já bych chtěla Sněmovnu uklidnit, můj pozměňovací návrh, který budu předkládat, je vlastně ucelená norma, která v sobě obsahuje usnesení výboru, která v sobě obsahuje i část, která je nová, se kterou bych vás teď chtěla seznámit. Chtěla bych uklidnit Sněmovnu, že tento návrh prošel rukou legislativců jak na ministerstvu, tak u nás, a doufám, že je správně.

Já bych si dovolila jenom, vážení kolegové a kolegyně, představit část návrhu, který je nový. A chtěla bych jenom připomenout, že v roce 1994 jsme přijali zákon o vlastnictví bytů, který prodělal celkem 11 novel. To znamená, že se tady nabízí jasná otázka, jestli už by bylo lépe přijmout úplně nový zákon. Já říkám ano, bohužel, Ministerstvo pro místní rozvoj takový zákon nepředložilo, a protože novelou zákona 103 bylo vytvořeno společenství vlastníků jako právnické osoby v roce 2000, tak za osm devět let fungování vyvstala celá řada problémů, které tento zákon neřeší.

Využívám toho, že projednáváme zákon o vlastnictví bytů, a předkládám komplexní návrh, který se týká společenství vlastníků bytových jednotek. Předkládám to proto, že tato společenství, kterých jsou řádově tisíce a která jsme v roce 2000 vytvořili vlastně přes noc rozhodnutím Poslanecké sněmovny, že tato společenství jsou velice často nefunkční. Jsou nefunkční proto, že lidé nejeví zájem o správu společných částí domu, spíše je zajímá pouze jejich vlastní bytová jednotka. Nejeví zájem o chod, opravy a řádný provoz domu a shromáždění, které je nejvyšším orgánem tohoto společenství, bývá velmi často neusnášeníschopné, tudíž nefunkční, a jako nefunkční se jeví celé společenství.***




Přihlásit/registrovat se do ISP