(16.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak jsme to slyšeli i v rozpravě podrobné. Jiný návrh do podrobné rozpravy nebude předkládán, takže můžeme podrobnou rozpravu také ukončit. Budeme hlasovat o návrhu usnesení, které přednesl pan poslanec Papež. Požádám, kdo chce hlasovat tento návrh, aby se dostavil do Sněmovny.

Budeme hlasovat návrh usnesení, které vám přečtu. Usnesení zní takto: "Poslanecká sněmovna zkracuje lhůtu pro projednání sněmovního tisku 662 ve výborech o 30 dnů." Takto je to tedy navrhováno. Budeme hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 85. Přihlášeno je 147, pro hlasovalo 93, proti 16. Návrh usnesení byl schválen.

 

Děkuji navrhovateli a končím projednávání prvního bodu dnešní schůze.

 

Nemám tady žádný seznam dalších bodů. Ovšem pokud se nemýlím, tak druhým bodem je

2.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 252/1997 Sb.,
o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 587/ - druhé čtení

Tento návrh by měl předložit z pověření vlády ministr zemědělství Jakub Šebesta. Pokud je to tak a je to správné pořadí, jenom ještě řeknu, že návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání zemědělskému výboru. Usnesení máme jako tisk 587/1. Prosím tedy pana ministra, aby nám za vládu předložil tento návrh. Prosím, pane ministře, máte slovo. (V sále je velký hluk a neklid.)

 

Ministr zemědělství vlády ČR Jakub Šebesta Děkuji. Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, předkládaný návrh zákona je významný z hlediska závazků České republiky vyplývajících z členství republiky v Evropské unii. Jedná se o návrh zákona s výrazným adaptačním charakterem.

Cílem předkládaného návrhu zákona je rozšíření a zlepšení poskytování dotací.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Promiňte, pane ministře, ale já bych chtěl požádat kolegy, kdyby panu ministrovi, který zde tuším vystupuje poprvé, předkládá návrh za ministerstvo, umožnili přednést návrh v relativně klidném prostředí. Prosím ještě jednou, abyste tady nepokračovali v hovorech.

Pane ministře, prosím, máte slovo. (Předsedající důrazně zvoní zvoncem.)

 

Ministr zemědělství vlády ČR Jakub Šebesta Děkuji. Cílem předkládaného návrhu zákona je rozšíření a zlepšení poskytování dotací v návaznosti na předpisy Evropského společenství a zjednodušení evidence zemědělského podnikatele.

Návrh novely zákona č. 252 z roku 1997 o zemědělství umožní provádět obnovu travního porostu a druhu zemědělské kultury, zohlední provádění pozemkových úprav jako důvodu pro neuplatnění některých sankčních mechanismů evidence půdy, zavádí nové druhy zemědělské kultury v evidenci půdy podle uživatelských vztahů. Zavádí novou evidenci objektů sloužících k chovu hospodářských zvířat podle požadavků a předpisů Evropského společenství. Doplňuje právní úpravu podle požadavků předpisů Evropského společenství k zajištění provádění takzvaných kontrol podmíněnosti, což značíme Cross Compliance, které jsou nezbytnou součástí administrace dotací Státním zemědělským intervenčním fondem. Tyto kontroly podmíněnosti budou prováděny příslušnými kontrolními a dozorovými orgány na základě jejich kompetencí stanovených zvláštními zákony. Výsledky těchto kontrol budou podle předpisu Evropského společenství poskytovány Státnímu zemědělskému intervenčnímu fondu při rozhodování o poskytování dotace. Předkládaný návrh zákona snižuje o polovinu výši pokut za správní delikty právnických osob a podnikajících fyzických osob a návrh novely zákona č. 634 z roku 2004 o správních poplatcích snižuje částku za změnu v zápisu osobních údajů v evidenci zemědělského podnikatele podle zákona č. 252/1997 z původních 500 korun na 100 korun.

Vládní návrh zákona byl projednán zemědělským výborem, který na své 39. schůzi dne 21. května tohoto roku přijal usnesení, kterým doporučuje Poslanecké sněmovně schválit vládní návrh zákona ve znění přijatých 64 pozměňovacích návrhů, se kterými se plně ztotožňuji. Tyto přijaté pozměňovací návrhy zemědělského výboru vyplývají z nezbytnosti některých dílčích úprav a doplnění vzniklých v mezidobí od přijetí návrhu zákona vládou 23. července 2008 a vzhledem k některým novým změnám komunitárních předpisů.

Doporučuji Poslanecké sněmovně postoupit předložený vládní návrh zákona k projednání do třetího čtení. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane ministře. Už jsem řekl, že návrh jsme v prvém čtení přikázali zemědělskému výboru. Máme usnesení. Prosím, aby se proto slova ujal zpravodaj výboru poslanec František Dědič, aby nás seznámil s tím, co se odehrálo na výboru, a eventuálně komentoval usnesení. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec František Dědič: Dobré odpoledne, vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové.

Jak už bylo řečeno, zemědělský výbor přijal usnesení č. 93 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 252/1997 Sb., o zemědělství. Usnesení zní: Zemědělský výbor Poslanecké sněmovny po úvodním slově Ing. Stanislava Kozáka, náměstka ministra zemědělství, zpravodajské zprávě poslance Ing. Františka Dědiče a po rozpravě doporučuje Poslanecké sněmovně vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, schválit ve znění přijatých pozměňovacích návrhů. - Pozměňovacích návrhů, jak už tady zaznělo, je celkem 64 a reagovaly na to, že zákon se projednával relativně dlouhou dobu. - Za druhé pověřil předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedovi Poslanecké sněmovny, a zmocnil zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podal tuto zprávu o výsledcích projednávání návrhu zákona.

Děkuji, a pokud vím, tak ještě budou nějaké další pozměňovací návrhy.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, dobře. Děkuji prozatím za úvodní slovo. Otevírám obecnou rozpravu, do které mám přihlášku pana poslance Gandaloviče, takže ho požádám, aby v obecné rozpravě vystoupil jako první. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Petr Gandalovič: Vážený pane předsedající, vážená Sněmovno, nechci zdržovat projednávání tohoto návrhu zákona. Je skutečně velmi komplikovaný a já budu rád, když jej podpoříte nakonec ve třetím čtení, protože zemědělská veřejnost na něj čeká. S čím se na vás obrátím nyní, je podání pozměňovacího návrhu, který je takříkajíc východiskem z nouze.

Jak víte, tato Sněmovna v podstatě za celé dva roky nebyla ochotna vzít na vědomí fakt, že zde je mnoho tisíc, možná desítek tisíc oprávněných osob, kterým nebyly vyplaceny jejich spravedlivé transformační podíly v rámci transformace družstev. Návrh zákona, který sem předložila vláda, bohužel z vůle této Sněmovny nebyl ani propuštěn do druhého čtení, nebyl fakticky nikdy projednán ani v prvém čtení. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP