(10.10 hodin)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Další přihlášku mám, pan poslanec Krupka. Prosím, pane poslanče, máte slovo. A poprosím poslance, kteří se baví, aby opustili místnost.

 

Poslanec Jaroslav Krupka: Děkuji za slovo. Já už nebudu tak obsáhlý. Nabyl jsem dojem minulý čtvrtek, resp. při minulém projednávání, že přece jen směřujeme společně k nějakému cíli - hledat řešení. A to, co tady říkal pan ministr, pod to se podepisuji. My se můžeme dlouhodobě handrkovat o to, co je předmětem té smlouvy, jak dlouho to trvá, jaké jsou problémy, ale bohužel, pane kolego Zaorálku prostřednictvím pana předsedajícího, z vašich úst nezazněla jediná myšlenka, jediný konkrétní bod, jak aktuálně tuto věc řešit. Pořád se točíme na zpochybňování smlouvy, navíc vy, a to mi promiňte, opět prostřednictvím pana předsedajícího, tady tu diskusi neustále zavádíte v omyl, kdy stavíte podmínky, za kterých byla podepsána smlouva, a potom, že jste věřil nebo nevěřil panu Bakalovi. V té době podepisoval smlouvu někdo jiný. Na jedné straně to byl váš kolega, v té době ministr financí, a byla to společnost OKD, resp. Karbon Invest, ať to právně řeknu správně, jako druhá strana té smlouvy. V té době měla být řeč o těch podmínkách. To, že pan Bakala následně řekl, že prodají, a jak bylo upřesněno ve smlouvě, a vy to sám nezpochybňujete, a to je ten zavádějící argument - ve smlouvě nikde nemáte napsáno, proboha, že to musí prodat! Vy neustále tady nadhazujete situaci, že kdyby dodrželi podmínky, tak vlastně obyvatelé mají možnost si to koupit za 40 tisíc. To není pravda. Řekněte jednou konečně, že to není pravda, že takto postavená podmínka tam není! Pouze v okamžiku, kdy se rozhodne vlastník, že to chce prodat, a rozhodne se vlastník, ne jedna fyzická osoba, která někde něco prohlásí, ale vlastník, že to prodá, pak je nutné to respektovat. Tak prosím vás, nemaťte ty lidi! Nedělejte z toho takovou tu věc, kde je budete přesvědčovat, že vy jste jediný správný vykladač! Tak to skutečně není. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Ještě se přihlásil do rozpravy pan místopředseda Zaorálek. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Už se tady točíme v kruhu, protože tohle tady, pokud si vzpomínám, jsme si vyjasňovali už minule. Já jsem zase řekl, nepodceňujme ty lidi, oni vlastně dobře vědí, jak to je, a dobře vědí, že není nárok na to, si ty byty odkupovat, ale pokud by byly prodávány, tak to prostě bude za tu cenu Vox Consult, z toho znaleckého posudku. Takhle to je, myslím si, že na tom žádné velké matení není.

Mám pocit, že jsme vyčerpali téma té interpelace, a já už jsem žádné další argumenty, na které bych měl reagovat, tady neslyšel. Chtěl bych požádat Sněmovnu, aby hlasovala o mém nesouhlasu se stanoviskem pana ministra, i s tím, co mi tady navrhoval.

Jenom bych rád řekl, že samozřejmě tato vláda je v demisi a je mi jasné, že budeme pokračovat s vládou jinou, nicméně to téma podle mě tady zůstane a myslím si, že spolupráce, pokud jsme jí schopni, tak by rozhodně byla potřebná mezi všemi poslanci, kterých se tento problém týká a cítí, že je třeba občanům pomoci. Takže já bych si přál, abychom pokračovali a abychom hledali společný postup i nadále, i s vládou, která možná v příštím měsíci přijde.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane místopředsedo. Pokud se nikdo jiný nehlásí, rozpravu končím a budeme tedy hlasovat o návrhu pana místopředsedy Zaorálka, že nesouhlasí s odpovědí ministra financí Miroslava Kalouska. Mezitím jsem vás odhlásil, poprosím vás o to, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami, a budeme hlasovat o tom, co navrhl pan místopředseda Zaorálek. Musím vyčkat, až bude přítomno minimálně 67 poslankyň a poslanců, poté zahájím hlasování. (Přítomno je 63.)

Chtěl bych poprosit předsedy poslaneckých klubů nebo jejich zástupce, aby si zajistili účast svých poslanců v Poslanecké sněmovně. Ostatní kolegy, kteří jsou přítomni a hrají si s hlasovacím zařízením, aby se přihlásili... Konečně je přítomno 67 poslankyň a poslanců... Není - 66... (Předsedající dál vyčkává.)

Takže vyhlašuji dvacetiminutovou přestávku do 10.40 hodin a žádám předsedy poslaneckých klubů nebo jejich zástupce, aby se dostavili ke mně.

(Po chvíli:) Vážené paní kolegyně, vážení páni kolegové, po dohodě s předsedy poslaneckých klubů a zástupci poslaneckých klubů vyhlašuji přestávku do 11 hodin. V 11 hodin budeme pokračovat bodem 74, 27, 33, 35, 36 a pak dle našeho schváleného programu. Takže pokračujeme v 11 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 10.20 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP