(17.00 hodin)
(pokračuje Raninec)

Kolegyně a kolegové, byly nám slibovány reformy, byla nám slibována tzv. druhá a třetí etapa reforem. Výsledkem je nula, žádné reformy! Dokonce se ustupuje i z tzv. první etapy reforem. Pan premiér jasně řekl, že když tato vláda nebude schopna realizovat reformy, tak skončí. Nechápu, proč tento slib nesplnil už dávno.

Také bylo deklarováno, že tato vláda je jedinou vládou, která je schopna prosadit schválení smluv o umístění amerického radaru na českém území. Výsledek? Vláda tyto smlouvy prosazuje tak, že je raději stáhne z Poslanecké sněmovny. Ani se nedivím, protože člen vlády pan ministr Liška jasně deklaroval, že tyto smlouvy nepodpoří. Lisabonskou smlouvu vláda prosadila všemi hlasy ministrů za ODS, i když nebylo kam spěchat a kongres ODS dal jasné instrukce pro postup v této věci.

Myslím si, že by bylo opravdu férové, kdyby se politické strany dohodly na přechodné vládě a na termínu předčasných voleb. Podle mého názoru by to prospělo především ODS, která by do předčasných voleb dostala prostor pro sebereflexi a alespoň částečnou rehabilitaci své politiky. Pokud bude ODS vládnout tímto stylem až do řádných voleb, obávám se, že se odsuzuje k minimálně osmileté sebereflexi v opozici.

Vážené kolegyně a kolegové, mám tisíc výhrad proti této vládě, ale jako odpovědný pravicový politik nechci pomáhat nástupu levice k moci, a proto nebudu dnes hlasovat pro vyslovení nedůvěry této vládě. (Posměšné poznámky z levé části sálu.) V každém případě do doby konání voleb do Poslanecké sněmovny považuji tuto vládu za vládu menšinovou a podle toho budu také v Poslanecké sněmovně hlasovat. Nepodpořím žádné návrhy zákonů, které budou v příkrém rozporu s programem Občanské demokratické strany. Na druhou stranu podpořím všechny rozumné návrhy, které okleští možnosti této vlády například v oblasti privatizace Letiště Praha a Českých aerolinií. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Juraji Ranincovi. Nyní prosím o slovo místopředsedu vlády Martina Bursíka, poté se přihlásila paní kolegyně Olga Zubová.

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Paní místopředsedkyně, vážené poslankyně a vážení poslanci, tak jak máme jako politici příležitost hovořit tady v průběhu tohoto jednání s novináři, myslím tím s těmi bez kamer, protože ti s kamerami byli z vůle lidí v komisi za ČSSD a ODS vykázáni z těchto prostor… (Důrazné protesty v řadách poslanců ČSSD.) Máte své lidi v komisi? Máte své lidi v komisi! Změnili jste názor, máte na to právo, ale nevytloukejte z toho politické body! (Opět hlasité protesty poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Promiňte. Kolegové, nepokřikujte na sebe. Slovo má uděleno pouze místopředseda vlády pan Martin Bursík. Ostatní se mohou řádně o své slovo přihlásit. Prosím, pane místopředsedo.

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Paní místopředsedkyně, já se snažím říci tady jako řádně přihlášený poslanec svůj projev, já tady nepokřikuji.

Někteří novináři hrají takovou hru - najděte deset rozdílů. Porovnejte argumentaci politiků při hlasování o nedůvěře vládě č. 1, 2, 3, 4 s dnešními vystoupeními a dostává to jistou komickou dimenzi, kdyby ovšem návrh na vyslovení nedůvěry vládě nepřišel v době, kdy ČR stejně jako celá Evropa a celý svět a vyspělé ekonomiky čelí finanční krizi, kdybychom nebyli v situaci, kdy vedeme Evropskou radu a předsedáme setkání ministrů, kdybychom nebyli v situaci, kdy vedeme mezinárodní vyjednávání o globální dohodě o změně klimatu, kdybychom nebyli v situaci, kdy hlavní město Praha bude hostit prezidenta Obamu, aby řekl klíčový projev poprvé na půdě EU. A takovýchto kdyby je celá řada a vypovídají o míře odpovědnosti sociální demokracie a komunistů, kteří přicházejí s dalším návrhem na vyslovení nedůvěry vládě. Je to legitimní, máte na to právo, ale když člověk podrobněji analyzuje a snaží se pochopit důvody, tak zjišťuje, že důvodem není zájem o prospěch této země, Evropy, ale že to je utilitární zájem sociální demokracie oslabit vládu nezávisle na tom, jaké to bude mít důsledky pro Českou republiku. A u komunistů nelze nic jiného očekávat, protože ti jsou v opozici trvale a sami se do izolace vehnali tím, že od roku 1989 se sebou samými neudělali prakticky nic.

Já pokládám za poctivé vyložit tady pozici Strany zelených a to, jak my se díváme na dnešní návrh na vyslovení nedůvěry vládě. (Z řad ČSSD se ozývají výkřiky: Kterých zelených? Čtyř?!)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Promiňte, pane místopředsedo, že vás přerušuji ještě jednou. Já jsem žádala všechny kolegy, aby nepokřikovali ze svých lavic, a upozornila jsem vás, že se můžete přihlásit o slovo a můžete býti připuštěni k debatě. Prosím tedy, abyste respektovali to, že slovo má v tuto chvíli pan místopředseda vlády Bursík. Prosím, pane místopředsedo.

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Tedy za prvé. Strana zelených nevidí důvod, proč by měla... (Opět výkřiky z lavic ČSSD: Která strana?)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Já rozumím vašemu pohledu, pane místopředsedo, a dvě dámy ze sociální demokracie chci znovu požádat, a je to druhé napomenutí, které mi umožňuje jednací řád, aby respektovaly to, že zde platí nějaká pravidla, která nám jednací řád ukládá. (O slovo se hlásí posl. Kováčik.) S faktickou poznámkou, pane kolego, samozřejmě vám dám prostor poté, až domluví pan místopředseda.

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Já to zkusím znovu, dvě dámy! Strana zelených nevidí důvod, proč by měla rušit koaliční závazek. Programové prohlášení vlády, které jsme vyjednávali téměř sedm měsíců, je nejzelenějším programem vlády od vzniku ČR. Z iniciativy Strany zelených vede vláda mezinárodní vyjednávání o ochraně klimatu. Bylo investováno více než 30 mld. korun do ochrany životního prostředí prostřednictvím evropského operačního programu Životní prostředí. Národní protikrizový plán obsahuje také program, který bude podepsán za méně nežli jeden týden a z nějž z obchodu s japonskou vládou bude investováno zhruba 10 mld. korun pro domácnosti do úspor finančních a úspor energií při vytápění a dovytápění obnovitelnými zdroji. Tento program, který je součástí národního protikrizového plánu, přinese či udrží 30 tisíc pracovních míst. Vláda na rozdíl od sociální demokracie a komunistů potvrdila platnost územně ekologických limitů těžby, prosadila novelu zákona o ovzduší a v návaznosti na to novou smogovou vyhlášku, která poprvé od roku 1989 reguluje emise z velkých zdrojů znečištění jemného polétavého prachu a je přímo designována na nejpostiženější regiony, tj. Moravskoslezský kraj a Ústecký kraj. A mohl bych pokračovat v celé sérii dalších kroků, které jsme prosadili ve vládě a ve Sněmovně a které by bez účasti Strany zelených nespatřily světlo světa.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP