(17.10 hodin)
(pokračuje Bursík)

Za další. Opozice, ti z rebelů, kteří se rozhodli či rozhodnou hlasovat proti vládě, ale ani prezident Klaus, nemají připravenou žádnou pozitivní variantu vládnutí v České republice ani dokončení českého předsednictví.

Za čtvrté. Vyslovením nedůvěry vládě se dostávají na scénu komunisté a také prezident Klaus. ODS ústy svých orgánů se jednoznačně vyslovila proti možnosti uzavřít velkou koalici. Neexistuje hypotetická varianta vládnutí, vyloučíme-li velkou koalici, která by fungovala bez tolerance komunistů či bez jejich tiché podpory. Jinými slovy, každý plán B, o kterém sociální demokracie hovoří, ale nemá jej vymodelovaný, znamená pozvánku komunistické straně k tomu, aby se aktivně podílela svým rozhodováním na exekutivní moci. Toto si myslím, že je důležité připomenout všem, kteří uvažují o podpoře vyslovení nedůvěry vlády.

A na konec mi dovolte ještě jedno oslovení, které bude adresováno poslankyním, které vstoupily do Poslanecké sněmovny na kandidátce za Stranu zelených, poté se rozhodly opustit poslanecký klub a již nejsou členkami Strany zelených. Jedna z nich dokonce reprezentuje jiný politický subjekt. Přesto si myslím, že argumenty, které tady vznesu a které podkládám za odpovědné tady říci, jsou argumenty, které i pro tyto poslankyně měly být nadále platné, protože předpokládám, že vycházíme z velmi podobných východisek a hodnotové orientace, protože poslankyně vstoupily do Poslanecké sněmovny na kandidátce Strany zelených. Současně podtrhuji, že nikterak a nikdo nezpochybňuje právo poslankyň hlasovat podle svého vědomí, svědomí, svobodně, podle toho, jak se rozhodnou. Ale pokládám také za poctivé veřejně a otevřeně pojmenovat, jaké by byly případné důsledky hlasování jedné či druhé či obou poslankyň spolu s návrhem sociální demokracie a komunistů.

ČSSD, KSČM, rebelové z ODS a nakonec i prezident Klaus opakovaně potvrdili... (Hlasitá reakce. Smích se šířil zleva doprava přes polovinu sálu. Řečník vyčkává.) Už zase mohu? Opakovaně potvrdili, že chtějí dále rozvíjet jadernou energetiku. Usměvavý pan předseda Paroubek dokonce, jak jsem si přečetl v médiích, na sjezdu ČSSD řekl, že hodlá do jaderné energetiky pustit veřejné finance, dotace státní. To je zajímavá informace. Státní dotace do energetiky, to stojí za povšimnutí, ale každopádně je to zaznamenáníhodné.

Protivládní koalice usiluje také o prolomení územně ekologických limitů těžby. To je také důležitý argument pro poslankyně a poslance, kteří - (Z poslanecké lavice: Nic takového není pravda.)

Je to pravda, protože opakovaně vyřazujete z programu jednání Poslanecké sněmovny novelu horního zákona, která stabilizuje a narovnává vady v tomto zákoně. A nakonec jsou tady ještě i další podstatné argumenty, které stojí za to vzít v úvahu.

Jakkoli by se v případě hlasování poslankyně pokoušely racionalizovat či vysvětlit své důvody, kde se jistě najdou i důvody pro vyslovení nedůvěry vládě, tak je důležité podtrhnout to, že každá další vláda bude bezpochyby - by byla - méně evropská, či lépe protievropská, a méně ekologická, či spíše protiekologická. Já jsem považoval za potřebné tyhle argumenty zde také uvést, tak aby je mohly bývalé poslankyně za Stranu zelených vzíti v úvahu.

A dovolte mi ještě poslední úvahu, která se týká tématu, které rozhýbalo - (Poslanci pokřikují z lavic. Řečník vyčkává.) - které rozhýbalo debatu o vyslovení nedůvěry vládě, a totiž téma nezávislosti soudů a státních zastupitelství.

(Řečník se obrací k předsedající.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Prosím všechny o klid v jednacím sále.

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Děkuji pěkně.

Strana zelených je přesvědčena, že by měla v Poslanecké sněmovně vzniknout vyšetřovací komise, která vyšetří všechna podezření, která se týkají ohrožení nezávislosti státního zastupitelství a jeho rozhodování. (Hlasité projevy poslanců ČSSD, řečník opět vyčkává.)

To je o politické kultuře, vážení kolegové. (Opět výkřiky.) To je o tom, umět se poslouchat a respektovat odlišné politické názory, což patří k demokracii.

My podpoříme vznik takové komise a navrhneme rozšíření jejího záběru práce. Jsme přesvědčeni, že je v zájmu všech demokratických politických stran, abychom dokázali obnovit důvěru veřejnosti v nezávislost soudů, a že je zde také prostor pro to, aby systémovými institucionálními opatřeními či změnou legislativy došlo ke snížení možnosti ovlivňování soudů a státního zastupitelství politiky.

Považoval jsem za potřebné toto říci, protože máme za to, že zhruba třináct let politických bojů a vzájemného osočování a zároveň znejistění nezávislosti justice je již příliš dlouhá doba na to, abychom si mohli dovolit luxus v tomto pokračovat, a budeme aktivně pracovat na tom, abychom tyto neblahé praktiky zvrátili, aby výsledkem tohoto úsilí komise Poslanecké sněmovny bylo obnovení důvěry veřejnosti v justici a státní zastupitelství.

Skoro se zdráhám vám ve finále poděkovat za pozornost, protože jste se chovali na straně opozice otřesně. Ale i na to si musíme zvykat. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu místopředsedovi vlády. Nyní dvě faktické poznámky. Pan předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik, poté pan kolega Jandák.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo, paní předsedající. Nedá mi to, abych po vícekrát zmíněných komunistech v projevu pana Bursíka velmi krátce na to nereagoval. Víte, mně to připadá jako nevím-li si rady v této Poslanecké sněmovně, vzbudím opět svaté antikomunistické nadšení aneb postraším národ komunisty. Ono to zabíralo, dost dlouho to zabíralo. A tak se zamýšlím, není-li to právě ta antikomunistická revanš, to, co daleko více ohrožuje demokratické pochody v naší republice než my komunisté sami.

Bylo nám doporučováno, že se máme ještě více změnit. Aspoň to jsem z té řeči pana Bursíka slyšel. No to byste musel, pane místopředsedo vlády a předsedo Strany zelených, změnit myšlení našich voličů. Pro naše voliče je rozhodující, že to, co říkáme, také konáme, to, co slibujeme, také plníme a že u nás nelze hledat žádnou recyklovatelnost. My si za svým stojíme.

Děkuji za pozornost. (Tleskají poslanci KSČM.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Nyní další faktická poznámka - pan poslanec Vítězslav Jandák.

 

Poslanec Vítězslav Jandák: Dámy a pánové, já budu velice stručný, jak je mým zvykem. Na svého předřečníka reagovat nebudu, spíš na pana Bursíka.

Pane Bursík, už nejste zdaleka v kondici. Tolik koncentrované licoměrnosti a lži už jsem dlouho neslyšel. A v životě, jak jsem starej, jsem jí slyšel hodně!

Panu kolegu Ranincovi. Víte, proč žádáme pořád demisi této vlády? Protože jí nerozumíme. Kdyby proti nám totiž stála skutečně pravá pravicová ODS, možná že bychom nežádali tu demisi. Ale proti nám stojí partička pana Bursíka, paní Žákový a pana Severy. To nejsou naši partneři! To ne! (Potlesk z lavic ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Tak to byly dvě faktické poznámky. Nyní jsou před námi další dvě řádné přihlášky do diskuse. První paní poslankyně Olga Zubová, poté paní kolegyně Michaela Šojdrová.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP