(15.20 hodin)
(pokračuje Filip)

Jestli si myslíte, že Komunistická strana Čech a Moravy by se propůjčila k tomu, že bude pracovat ve prospěch jednoho muže, mýlíte se. Komunistická strana Čech a Moravy má podle mého soudu od roku 1990 docela jasno. My nechceme, aby kdokoliv v naší straně byl oním pověstným kůlem v plotě, abychom nevěděli, co si myslí členská základna, a také nechceme sloužit jakékoliv moci, která by deformovala demokracii v České republice, ať už jde o politickou demokracii, to znamená více politických stran a jejich právo říkat své názory nahlas, a ani pokud jde o vlastnictví, které my jediné udržujeme v ústavním pořádku, protože my nejsme ti, kteří by říkali, že to, co je státní, je špatné. My jen říkáme, že podle Ústavy České republiky každé vlastnictví, které je tady v České republice zakotveno, má stejné právo na ochranu, má stejné právo na svůj život. A nemyslíme si, že když je něco státní, že to musí být zprivatizováno, aby si na tom vydělalo deset lidí a deset milionů na tom prodělalo. To si opravdu nemyslíme. My víme co dál. Prosím, vy všichni, kteří si myslíte, že komunisté nemají co říci české společnosti, říkám: máme co říci, máme program a věřte, nebo nevěřte, my do toho budeme mluvit, ať už z opozičních lavic, nebo z jiných lavic, ale prostě si svůj názor nenecháme vzít.

Pane premiére, možná by bylo mnohem vhodnější, kdybyste uznal, že v době krize je vláda národní shody víc než hádka dvou politických stran. (Potlesk z řad poslanců KSČM.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane místopředsedo. O slovo se přihlásil s faktickou pan poslanec Paroubek. Prosím, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Dámy a pánové, já bych spíše doplnil vystoupení pana místopředsedy Sněmovny Filipa. Pokud jde o paní Veseckou, nejvyšší státní zástupkyni, chtěl bych říci, že ta byla jmenována nikoliv mnou, ale vládou pod mým vedením na návrh ministra spravedlnosti Němce, který je v současné době neformálním, nebo snad formálním poradcem předsedy vlády Topolánka. Dnes s odstupem i s ohledem na tuto skutečnost, že pan Němec je poradcem předsedy vlády Topolánka, tak už mnohé chápu, tedy politicky. Chtěl bych jenom říci, že sociální demokracie za dva a půl roku, když jsem si to nechal před deseti dny spočítat, celkem desetkrát navrhovala a vyzývala vládu k odvolání nejvyšší státní zástupkyně.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. S řádnou přihláškou a v pořadí nyní vystoupí pan místopředseda Zaorálek. Připraví se pan poslanec Grebeníček. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Dámy a pánové, já budu stručný. Já bych vám rád jenom všem připomněl, proč tady vlastně dneska stojíme ve Sněmovně a proč jsme se tu dneska mimořádně sešli. Protože případů je samozřejmě celá řada od kauzy pana Čunka, přesunu státních zástupců a soudců, ale já bych rád připomněl, že tou poslední kauzou, kvůli které tady dnes bezprostředně jsme, je případ, který bych rád řekl jenom v několika větách, čeho se týká.

Jde o to, že premiér této země poslal svého spolupracovníka, nejbližšího přítele, aby promluvil s redaktorem České televize, která se chystá odvysílat pořad, který se týká kauzy člověka, který je důvodně vyšetřován z korupce, zpronevěry několika milionů. A je to člověk, na jehož hlase stojí podpora této vlády. A tento přítel a spolupracovník premiéra nabídne onomu redaktorovi kompromitující materiál na předsedu nejsilnější opoziční strany. Přestože jsem o to premiéra minulý týden požádal, nereagoval na žádost, aby nás seznámil s obsahem kompromitujících materiálů a aby nám bylo sděleno, jakým způsobem byly vytvořeny. Premiér nijak nevyvrátil podezření, že materiály na předsedu opoziční strany byly shromážděny s pomocí tajných služeb.

V každé zemi, která si říká demokratická a v níž se hlásí k ideám právního státu, by takováto kauza stačila jednoznačně na odstoupení premiéra. V téhle zemi a v téhle Sněmovně je celá řada poslanců, kteří byli v průběhu vlády Mirka Topolánka podrobeni nejrůznějším tlakům podobným těm, o kterých mluvím - paní poslankyně Zubová, pan poslanec Schwippel a další. Vláda tady vytvořila poměry, ve kterých se udržuje pouze díky tomu, že takovýmto způsobem pracuje s poslanci. Pan poslanec Tlustý to nazval strojem na pozitivní a negativní motivaci. To by bylo veselé, kdyby to nebyl ponuré. A v něčem je to projev degenerace parlamentního systému, pokud se ukáže, že nejsme schopni na tohle odpovědět. A to je důvod, proč tady dnes jsme - aby skončil ministr vnitra Ivan Langer, který za to nese odpovědnost, aby v této zemi přestala být nejvyšší státní zástupkyní paní Vesecká, která se stala součástí stroje. Ale rád bych řekl, že těmi hlavními viníky nejsou ti státní zástupci, soudci, kteří se stali součástí toho soukolí. Ten hlavní viník jsou politici, jako je pan Langer a pan Topolánek, kteří tento stroj uvedli do chodu, a proto tady dnes o nich hlasujeme. Jestli tohle připustíme, anebo jestli říkáme, že tak to v této zemi nesmí fungovat. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane místopředsedo. S faktickou poznámkou pan místopředseda Kasal. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, po slovech pana místopředsedy Zaorálka mně nezbývá než připomenout, že to byly hlasy sociálně demokratických poslanců, které zabránily, aby byli zbaveni mlčenlivosti i další lidé, nejenom pan Tichý. A já se ptám proč. Na nás, pane místopředsedo Zaorálku, tady není třeba křičet. Není nám třeba vyhrožovat ani Dařbujánem, ani Pandrholou, tak jak jste to učinil ve svém předešlém vystoupení. Já si myslím, že, to, co je k zaznamenání, je další postava z této pohádky, a to je Smrťák. Obávám se, že tohoto Smrťáka nám nabízíte. Děkuji za pozornost. (Potlesk zprava.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane místopředsedo. S reakcí pan místopředseda Zaorálek, s faktickou poznámkou tedy. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: F. X. Šalda kdysi napsal, že neštěstí této země je, že se tady nic nedovede do konce a neustále se začíná znovu. Pan premiér to vlastně v posledních dnech předvádí. Místo toho, abychom dovedli do konce jednu kauzu, odpověděli na jedny otázky, tak pan premiér jako z klobouku vytahuje další a další naprosto mlhavé a nejasné kauzy, kterým je těžké rozumět. Například mluví o kauze Savoy, mluví o Pošťákovi, mluví o tom, že udělá uzavřené jednání Sněmovny. Kde to všechno je? Kde je cokoliv konkrétního, co pan premiér předkládá? Jestli má jakákoliv podezření, ať je předá orgánům činným v trestném řízení a nás tím neobtěžuje, ať odpovídá na to, co se ho Sněmovna ptá.

My jsme chtěli některé věci vyšetřit, vy jste nedovolili vznik vyšetřovací komise. Vy jste prostě nedovolili to, abychom se zabývali v této Sněmovně tím, že jsou tady poslanci, kteří jsou různým způsobem korumpováni. Žádali jsme, aby se vytvořila komise, zvolily se orgány, komise mohla pracovat. Vy jste tomu zabránili, to znamená v této Sněmovny vytváříte vy poměry, ve kterých není možné se dobrat konce v jediné kauze. My se tady můžeme donekonečna přít teď o kauzách, vy můžete vytahovat další králíky z klobouku, ale jde o to, jestli jsme schopni jednu věc dovést do konce.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP