(Jednání pokračovalo v 16.31 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Dámy a pánové, končíme drobnou pauzu, která měla sloužit panu kolegovi k úpravě usnesení. Hlásí se pan poslanec Bublan. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec František Bublan: Děkuji, paní předsedající. Já si dovolím uvést tento návrh - abychom přerušili projednávání tohoto bodu a začali projednávat bod následující, ten jsme si tak trošku odmluvili, a teprve potom bychom dokončili, až bude dokončen následující bod, tento bod. Tam se domnívám, že by návrh usnesení pana poslance Maršíčka byl hlasovatelný.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Dobře. Takže přerušíme projednávání bodu číslo 2 - rozhodneme o tom v hlasování - do ukončení projednávání bodu číslo 3. Ještě oznámím všem, kteří si přejí zúčastnit tohoto hlasování, že bezprostředně hlasujeme. Je to procedurální návrh. Ano, na žádost z pléna vás všechny odhlašuji. Žádám vás o novou registraci.

 

Ještě jednou zopakuji, o čem budeme hlasovat. Budeme hlasovat o přerušení projednávání bodu číslo 2 do ukončení projednávání bodu číslo 3. Je to procedurální návrh, který přednesl pan poslanec Bublan. Myslím, že mohu zahájit hlasování. Znovu opakuji, že jsem vás odhlásila, takže prosím, abyste se všichni zaregistrovali.

Mohu zahájit hlasování s pořadovým číslem 278, ve kterém rozhodneme o tomto procedurálním návrhu. Kdo je pro, prosím? Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přihlášených 134 poslankyň a poslanců pro návrh 73, proti 10. Návrh na přerušení byl přijat.

 

Jenom se dotážu kolegů Krajíčka a Carbola, objevila se mi jejich přihláška faktická, jestli je to omyl naší nové techniky, nebo jestli se opravdu hlásí k faktické. (Omyl.) Takže je vymažu.

Přerušujeme tedy projednávání bodu 2 a přikročíme k projednávání bodu 3. Předávám řízení panu místopředsedovi Zaorálkovi.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Příjemné odpoledne. Vážené poslankyně a poslanci, máme před sebou bod

3.
Návrh na zřízení vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro vyšetření prorůstání
organizovaného zločinu a zájmových skupin do činnosti orgánů veřejné moci

Tento návrh na zřízení vyšetřovací komise je výsledkem návrhu - je to skupina 57 poslanců, která předložila návrh na zřízení této vyšetřovací komise a já poprosím zástupce této skupiny, poslance Františka Bublana, aby nám řekl záměry, které vedly k podání tohoto návrhu. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec František Bublan: Děkuji, pane místopředsedo. Mám takový pocit, že už jsme téma tohoto bodu téměř vyčerpali v bodě předchozím. Nicméně já bych ještě několik slov k tomu uvedl. Jestli skutečně chceme trošku pochopit, o čem je ten spis Krakatice a ostatní okolnosti, které se kolem toho vyskytly a které následovaly, tak se domnívám, že činnost této vyšetřovací komise by byla velmi plodná. Trošku mám obavy z času, protože v usnesení, které mám připraveno, jsem si dal termín na ukončení této komise 31. prosince. To asi nebude aktuální, ale i tak se domnívám, že bychom se alespoň mohli pokusit tuto komisi zřídit a dát jí prostor k tomu, aby mohla pracovat. A tak jak jsem už uváděl v předchozím vystoupení, tato komise - je to vyšetřovací komise - má pravomoci v podstatě jakoby policejního orgánu. Může si předvolávat koho chce, může vyslýchat, může si zvát odborníky, poradce apod. Takže možnosti jsou daleko větší, než třeba máme i ve výboru pro bezpečnost, a výsledek komise by byl daleko objektivnější, než výsledek, ke kterému bychom mohli dospět při jednání ve výboru pro bezpečnost.

Takže podporuji vznik této komise a v podrobné rozpravě bych navrhl usnesení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji panu poslanci Bublanovi za úvodní slovo. Prosím ho, aby se usadil u stolku zpravodajů a sledoval všeobecnou rozpravu, kterou otevírám. Prosím, pan poslanec Vidím se hlásí jako první.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Vážený pane předsedající, paní a pánové, v obecné rozpravě bych chtěl avizovat svůj návrh, který bych přednesl v rozpravě podrobné, návrh, který bude modifikovat název oné komise, a to tak, aby se ta komise opravdu týkala takzvaného spisu Krakatice, a nikoli všeobsažné věty, tak jak je dosud uvedená, a samo sebou přednesu i veškeré náležitosti, které jsou nezbytné pro zřízení komise. Upozorňuji, že jiná skupina zřejmě, než je těch "50 x" poslanců, o které hovořil pan poslanec Bublan, jiná skupina poslanců této Sněmovny vyhověla doporučení výboru pro bezpečnost a předložila tento návrh, který obsahoval všechny potřebné náležitosti.

Já musím v obecné rozpravě velmi souhlasit s tou větou, kterou tady zmínil pan předseda Bublan, která říká, že je to vyšetřovací komise, která může žádat a požadovat celou řadu dokumentů, může vyslýchat a podobně, má tedy výrazně širší možnosti, než má výbor pro bezpečnost, a bylo by tedy správné, aby před touto komisí vypovídal ledaskdo, pochopitelně včetně pana Bc. Tichého. Ale stejně tak před ní mohou vypovídat i osoby další. Ovšem pokud Poslanecká sněmovna zbaví v bodu, do kterého se patrně vrátíme, povinnosti zachovávat mlčenlivost pouze jednu osobu před výborem pro bezpečnost, který, jak sám správně pan předseda Bublan uvedl, má v této věci minimální pravomoc, tak bych takovému rozhodnutí Sněmovny nerozuměl. Buď tedy schválíme vyšetřovací komisi a dáme jí nějaké pravomoci, nějaký úkol, stanovíme termín, do kdy má před Sněmovnu předstoupit, a ona nechť si rozhodne, koho zbaví povinnosti zachovávat mlčenlivost, nebo požádá Sněmovnu, aby zbavila, anebo pojďme zbavit povinnosti zachovat mlčenlivost všechny osoby, které mají co říci ke spisu Krakatice. Čili avizuji své vystoupení v podrobné rozpravě. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP