(16.20 hodin)

 

Poslanec František Bublan: Děkuji, paní předsedající. Dovolte, abych navrhl toto usnesení: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky na základě § 63 odst. 4 zákona 412/2005 Sb., o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti, zprošťuje povinnosti zachovávat mlčenlivost Bc. Karla Tichého, bývalého příslušníka Policie České republiky, o všech skutečnostech a utajovaných informacích, k nimž měl přístup a na které se váže povinnost mlčenlivosti, a dále informací z oboru působnosti jeho služebního zařazení, především pak ve věci vzniku šetření a získaných poznatků v rámci kriminálního spisu Krakatice a jeho následných forem, a které souvisejí s prováděným šetřením k osobám Mrázka, Krejčíře a Pitra, aby se mohl veřejně vyjádřit proti dlouhodobému osočování a vytváření různých dezinformací o jeho výkonu služební činnosti v rámci šetření k výše uvedeným osobám a způsobu nakládání s těmito informacemi při jednání výboru pro bezpečnost ve věci informace ministra vnitra o aktuální situaci ve vyšetřování zásadních kauz organizovaného zločinu."

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. Pane poslanče Vidíme, máte slovo.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Já navrhuji za slova "Bc. Karla Tichého, bývalého policistu Policie České republiky" doplnit slova: "a Stanislava Grosse, bývalého ministra vnitra, Jiřího Koláře, bývalého policejního prezidenta, Františka Bublana, bývalého ministra vnitra, Jaroslava Macháně, Jiřího Pálku, Milana Šišku, Josefa Holuba, Josefa Švece, Karla Tichého" - netřeba, ten je uveden - "Oldřicha Kopa, Miroslava Dvořáka, Jiřího Nováka, Miroslava Borníka, Zdeňka Pelce, Dušana Brunclíka, Jiřího Houbu, Libora Vrbu, Roberta Šlachtu, Ivana Langera a Jana Kubiceho".

Dále by text pokračoval tak, jak byl navržen panem předsedou Bublanem.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já se jenom ujistím, pane poslanče: dále ten text se týká detailů vztahujících se k osobě pana Tichého, takže bychom asi museli to usnesení trochu upravit, když se podíváte na to původní usnesení výboru.

 

Poslanec Jan Vidím: Ano. Jestli dovolíte, paní předsedající, ten text zůstává stejný: Zbavit povinnosti zachovávat mlčenlivost o všech skutečnostech a utajovaných informacích, k nimž měli přístup a na které se váže povinnost mlčenlivosti, dále informace z oboru působnosti jejich služebního, případně pracovního zařazení, především pak ve věci vzniku šetření a získaných poznatků v rámci kriminálního spisu Krakatice a jeho následných forem, které souvisejí s prováděným šetřením k osobám Mrázka, Krejčíře a Pitra. Tečka.

Ten zbývající text by se týkal pouze pana Bc. Karla Tichého.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Tak to jsem se potřebovala ujistit, aby to usnesení mělo smysl.

Poprosím pana poslance Maršíčka, dalšího přihlášeného do podrobné rozpravy.

 

Poslanec Zdeněk Maršíček: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovoluji si navrhnout tento návrh na usnesení: "Poslanecká sněmovna zmocňuje výbor pro bezpečnost Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, aby rozhodl na základě požadavku vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky pro vyšetření prorůstání organizovaného zločinu a zájmových skupin do činnosti orgánů veřejné moci k návrhu případného rozšíření okruhu osob určených na zproštění povinnosti zachovávat mlčenlivost o skutečnostech souvisejících s kriminálním spisem Krakatice a jeho následných forem na základě zákona č. 412/2005 Sb., o ochraně utajovaných informací a bezpečnostní způsobilosti."

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pane poslanče, omlouvám se, ale domnívám se, že vaše usnesení je nehlasovatelné. Vy se odvoláváte na komisi, kterou jsme ještě neustanovili.

 

Poslanec Zdeněk Maršíček: Pokud komise nebude schválena, tak samozřejmě toto usnesení nebude platné. Ale myslím si, že v tuto chvíli bychom mohli hlasovat o - (Hlasy z pléna napravo: To nejde.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já se domnívám, že nemůžeme. Prosím pana kolegu Bublana, který se ujal role zpravodaje, jestli by sdělil své stanovisko. Já jsem opravdu přesvědčena, že nemůžeme u tohoto bodu odkazovat na eventuální zřízení komise, jejíž projednávání tohoto zřízení se týká bodu následného. Opravdu jsem o tom přesvědčena. Nevím dost dobře, jak o tom můžu nechat hlasovat. Domnívám se, že tento návrh je nehlasovatelný. Pana poslance Maršíčka eventuálně vyzývám, aby rozporoval toto mé přesvědčení.

Pane poslanče Bublane.

 

Poslanec František Bublan: Možná nějaká úprava - případné zřízení komise nebo... (Opět hlasy z lavic: To nejde.) Ale jinak si myslím, že je to nehlasovatelné.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám za konzultaci. - Pane poslanče Maršíčku.

 

Poslanec Zdeněk Maršíček: Žádám, paní předsedající, o pět minut přestávky na úpravu usnesení.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já vám ráda vyhovím. Do 16 hodin 30 minut.

 

(Jednání přerušeno v 16.25 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP