(15.50 hodin)
(pokračuje Langer)

Osobně jsem přesvědčen, že nejlepším řešením by bylo celý spis skutečně zveřejnit. Myslím si, že toto by bylo skutečně věcí, kdy by se vytáhl ten špunt a veškerý smrad staré práce a praktik, které do policie historicky vnesli úplně jiní lidé než ti, kteří tam pracují a kteří policii vedou a vedou i Ministerstvo vnitra. Já bych chtěl znovu požádat vás všechny, abyste, pokud tedy už projednáváme tento bod, abyste společně se mnou, abychom společně nepřipustili spekulace o tom, že ti, kteří odmítají zřízení vyšetřovací komise k této věci, ti, kteří odmítají zproštění mlčenlivosti těchto lidí, se mají důvod bát. Já vám nikomu toto nepodsouvám, ale ta otázka, kdo se bojí Krakatice, je tady úplně na místě.

Paní kolegyně se na mě dívá a vrtí hlavou. Já už vám, paní kolegyně, lépe opravdu nedokážu vysvětlit důvody, které zde existují pro to, aby pokud se tomu chceme věnovat, a já to doporučuji, abychom se tomu věnovali v plné šíři. Já nevím, proč by podle vás by neměl vypovídat tehdejší ministr vnitra Stanislav Gross, proč by neměl být zproštěn mlčenlivosti, proč by neměl být zproštěn mlčenlivosti pan bývalý ministr Bublan. Já to skutečně navrhuji a myslím si, že hlasování o těch jménech, která přednesl pan kolega Vidím, jasně může ukázat, kdo se Krakatice boji a kdo ne. Já pevně věřím, že v této Poslanecké sněmovně se najde dostatek lidí, kteří budou mít zájem na tom, vytáhnout ten špunt a veškerý smrad, který se pod ním nashromáždil za uplynulá léta nechat vyvanout pryč.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, vážený pane ministře. S faktickými poznámkami jsou přihlášeni pan poslanec Jičínský a pan poslanec Seďa. Vážený pane poslanče Jičínský, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážená paní předsedající, pan ministr vnitra tady vystoupil velmi dramaticky. V té první části oceňoval politickou kulturu těch, kteří se vyslovili ve smyslu jeho požadavku. Já jenom musím říci, že slova o politické kultuře z jeho úst mi znějí zvláštně, protože s ním je spojeno projednání Kubiceho zprávy ve výboru parlamentu dva dny před volbami. A to je něco, co tak poškodilo politickou kulturu v této zemi, že to vůbec nelze docenit. To je jedna věc.

Druhá věc. Já si myslím, že všichni máme z toho, jak čteme média, nějaké povědomí, že tu existoval nějaký spis Krakatice Ale plénum Poslanecké sněmovny není žádný vyšetřovací orgán. My tu máme jasně formulovaný požadavek, aby byl zproštěn mlčenlivosti pan Tichý. Myslím, že není důvodu, proč bychom tomu požadavku nevyhověli. Pokud v rámci dalšího jednání výboru bude mít za to, že by měly být zproštěny mlčenlivosti další osobnosti, nic nebrání tomu, aby se pak o tom jednalo a aby se příslušné usnesení přijalo. Ale Poslanecká sněmovna se nebude stávat orgánem, který bude vyšetřovat desítky, desítky osobností. To já myslím, že je každému jasné, a je jasný taky smysl takovýchto dramatických výzev "kdo se bojí Krakatice".

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: S další faktickou poznámkou pan poslanec Seďa.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, paní předsedající. Vážený pane ministře, já jsem pozorně poslouchal vaši řeč a musím říct, že byla docela dobrá jako obhajující, nicméně vy jste ministr vnitra a máte svoji odpovědnost. Sám jste to řekl.

Já se pokusím pouze odpovědět na vámi několikrát položenou otázku kdo se bojí Krakatice. Já si myslím, že se to dozvíme za chvilku. Dozvíme se to v době, kdy budeme hlasovat o návrhu na zproštění mlčenlivosti. To znamená ti, kteří tento návrh nepodpoří, ti se bojí Krakatice. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Řádně přihlášený pan poslanec Bublan.

 

Poslanec František Bublan: Dámy a pánové, já se domnívám, že výbor pro bezpečnost na svém posledním mimořádném zasedání rozhodl moudře, protože jednak jsme vyhověli žádosti bývalého policisty Tichého, abychom požádali Sněmovnu o zbavení mlčenlivosti, a potom v dalším usnesení jsme rozhodli o tom, že doporučíme Sněmovně, aby zřídila vyšetřovací komisi ke kauze Krakatice, a to je ten bod, který bude následovat po tomto bodu. Takže požadavek na to, aby ten seznam se rozšířil o další osoby, ten si může vzít za své vyšetřovací komise a může požádat o zbavení mlčenlivosti třeba pro 50 osob. To je mi úplně jedno a já se tohoto vůbec nebojím. To je jedna věc.

Abychom to nesměšovali, skutečně žádáme v tomto bodě pouze o zproštění mlčenlivosti Karla Tichého. A až budeme za chvíli projednávat ten další bod, potom můžeme určit třeba vyšetřovací komisi, pokud ji schválíme, jaké osoby má vyslechnout a zda i u nich bude požadováno zbavení mlčenlivosti.

Ještě k tomu, co říkal pan ministr Langer. Víte, já mám trošku takovou smůlu, že já jsem se s tou Krakaticí seznámil ještě možná v době, kdy byla v plném rozpuku. Ne že bych přímo měl v ruce ten spis, ale protože jako příslušník zpravodajské služby jsem spolupracoval s tehdejší protikorupční policií, tak vím, že mnoho informací z tohoto spisu oni používali. A já když jsem poznal, co to je za spis - skutečně je to kriminální spis. Pro ty, co k tomu mají daleko - není to takový klasický vyšetřovací spis, kde se zakládá všechno, co se týká jednoho případu. Teď to dozoruje státní zástupce a podobně. Ten kriminální spis ani tak pro tu policii není řekl bych příliš typický, ten je spíš typičtější pro tu zpravodajskou službu, která má nějaké téma a k tomu tématu sbírá veškeré informace. Takže Krakatice byla trošku zpravodajským svazkem, jestli to tak mohu nazvat. A mně už tehdy trošku vadilo, že policie pracuje tímto způsobem, protože pro policii je to těžko uchopitelné. Jestli si umíte představit, že se vezme jedno téma, teď se začne šetřit třeba kolem pěti deseti osob, teď se vám okruh rozšiřuje. Je z toho takový obrovský pavouk, že potom už se můžete spolehnout pouze na počítač, že ten vám to nějakým způsobem zpracuje, protože už to není třeba v lidských silách ani nakreslit toho pavouka a propojení různých osob a zájmových skupin a podobně. Já bohužel s tím mám velkou zkušenost, tak vím, o čem to je. To, že došlo potom v roce 2006 jakoby k uzavření toho spisu, tak já jsem přivítal s povděkem, protože jsem říkal, policie tímto způsobem pracovat nemá. Ať si z toho vytáhnou to, co potřebují, to, co se dá dotáhnout do nějakého trestního řízení, a na tom ať se pracuje. Ale sbírat, tak trošku zpravodajsky sbírat informace by policie skutečně neměla.

Pane ministře, já bohužel zase tady nemohu všechno sdělit, co jsem získal dříve, ale vy jste v silném střetu zájmu. Ve velmi silném střetu zájmu a vy byste tak, jak jste zde mluvil před chvílí, mluvit neměl. To je jednoznačné a byl bych možná rád, kdyby se to celé zveřejnilo a všichni jsme viděli, o co tam jde. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP