(16.20 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pan ministr Kalousek.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek I tento dotaz je zcela legitimní a já na něj rád odpovím. Jenom prosím, pane předsedo, ohradil bych se proti tomu, že mí úředníci nejsou schopni. Mí úředníci jsou schopni. Nicméně pracují podle platné legislativy a podle pokynů svého ministra. To znamená odpovědi, které jste dostal, vycházejí z platné legislativy a z jasných pokynů jejich ministra, jak tato odpověď má být koncipována. Pokud byste s tou odpovědí nebyl spokojen, je zcela na místě, abyste mě vyzval k demisi, a já tuto výzvu budu s pokorou respektovat. (Smích ve sněmovně.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pan poslanec Sobotka.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Pane ministře, možná jste si toho nevšiml, ale včera vás vyzvala k demisi celá Poslanecká sněmovna, respektive 101 hlasů v této Poslanecké sněmovně. Většina členů vlády si tohoto hlasování všimla. Věřím, že vy si to v tuto chvíli uvědomíte také.

Chtěl bych vás požádat, abyste prosím dal úředníkům pouze takové pokyny, které nám umožní získat objektivní informace o hospodaření Ministerstva financí v loňském roce, zejména pokud porovnáme obě tyto metodiky. Jestliže tam není žádný rozdíl při použití těchto dvou metodik, pak nechápu, proč se Ministerstvo financí brání poskytnout nám informace v té struktuře, v jaké je opakovaně jako předseda rozpočtového výboru požaduji. Já doufám, že se dočkám jednou této odpovědi a že se jí dočkám alespoň do druhého a třetího čtení projednávání tohoto návrhu zákona. A chci vás, pane ministře, ujistit, že se na tuto věc znovu zeptám, jakmile se tento návrh zákona znovu objeví na plénu Poslanecké sněmovny. A doufám, že jednou od vás dostanu odpověď. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Ve stejnou dobu se přihlásili o slovo pan premiér a pan ministr financí. Pane ministře...

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Pane předsedo, vydal jsem všechny pokyny tak, abych vyhověl vaší žádosti způsobem, který pokládám za vhodný. A to je asi tak všechno, co s tím můžete dělat.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. Předseda vlády.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Já bych zase spíše jenom pro pořádek, abychom se tady vzájemně nelakovali. Vzpomínám si dobře na situaci po volbách v roce 2006, které jsem se aktivně účastnil, a vzpomínám si na reakci tehdejšího ministra financí, který odcházel po volbách, Bohuslava Sobotky, jak odpověděl na naši žádost, že bychom potřebovali podklady pro státní rozpočet roku 2007, protože jsme jako vítězná strana ve volbách předpokládali, že budeme ve vládě a že budeme ten rozpočet sestavovat.

Pamatujete si, pane bývalý ministře financí, jakou jste nám dal odpověď?

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pan poslanec Sobotka má slovo.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, možná pan premiér úplně neposlouchal od začátku. Já bych ho chtěl informovat o tom, že my jsme, ačkoli jsme opoziční politická strana, připraveni hlasovat pro zkrácení lhůty pro projednávání tohoto návrhu zákona, tak jak to vládní koalice, byť bez důvěry v tuto chvíli, požaduje.

A já bych rád požádal pana premiéra, aby svým vystupováním nezhoršoval neustále pozici vlády v této citlivé otázce. Já se domnívám, že každé nové vystoupení pana premiéra nebo pana ministra vnitra prostě zhoršuje pozici vlády v této Poslanecké sněmovně. A já znovu opakuji, sociální demokracie je odpovědná politická strana (Hučení a nesouhlasné projevy zprava.), a pokud jde o financování veřejného dluhu v této kritické situaci naší země uprostřed hospodářské recese, tak my tady nehrajeme žádné politické hrátky. A chtěl bych požádat pana premiéra, aby příště zvážil svá vystupování v této věci.

A chtěl bych požádat pana premiéra, aby upozornil ministra vnitra na to, jakým způsobem má v této Poslanecké sněmovně člen vlády vystupovat. To, čeho jsme tady byli svědky dopoledne, to byla obrovská ostuda nejenom pro pana ministra vnitra, ale pro celou vládu. (Potlesk zleva, hučení zprava.) Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Slovo má předseda vlády.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Ano. Já jsem slyšel, že jste se dobře bavili, bohužel jsem tomu nemohl být přítomen. Dobře, respektuji tedy, že mi právě Bohuslav Sobotka zakázal v této sněmovně jako premiérovi těsně před demisí vystupovat, a v tomto smyslu to budu respektovat.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Prosím, kdo další si přeje vystoupit v rozpravě obecné? Nikdo. Končím obecnou rozpravu. Vzhledem k tomu, že bylo vzneseno veto proti zrychlenému projednávání, budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání a následné zkrácení lhůty, tak jak ji navrhl předkladatel, pan ministr financí Kalousek.

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh rozpočtovému výboru. Má prosím někdo z vás jiný návrh? Nemá. (Zvoní na hlasování.) Dáme šanci i kolegyním a kolegům v těsné blízkosti Poslanecké sněmovny, kteří si přejí účastnit se tohoto hlasování. Tak.

 

Přistoupíme k hlasování s pořadovým číslem 144, které tímto zahajuji, a táži se vás, kdo souhlasí s přikázáním rozpočtovému výboru. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 176 poslankyň a poslanců pro návrh 149, proti nikdo.

 

Přistoupíme k návrhu na zkrácení projednávání tohoto tisku v rozpočtovém výboru v délce 5 dnů, tedy na 5 dnů.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 145 a táži se vás, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 176 poslankyň a poslanců pro návrh 130, proti 2. I tento návrh byl schválen.

 

Konstatuji, že návrh zákona byl přikázán k projednání výboru rozpočtovému a lhůta pro toto projednání zkrácena na 5 dní.

 

Přistoupíme k dalšímu pevně zařazenému bodu. Bod číslo

33.
Vládní návrh zákona o pojišťovnictví
/sněmovní tisk 571/ - prvé čtení

Nejdříve vám chci oznámit, že předseda vlády v průvodním dopise požádal o zkrácení lhůty pro projednání tohoto návrhu zákona ve výborech, a to nejméně o 40 dnů.

Nyní prosím, aby z pověření vlády předložený návrh uvedl ministr financí pan Miroslav Kalousek. Vážený pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo, paní předsedající. Paní a pánové, předkládám poměrně rozsáhlou novelu. Vzhledem k tomu, že jde napříč celou řadou právních předloh, tedy s ní i související novelu, která nezbytně mění... A ponechávám na zpravodaji a na vaší vůli, zda nechcete sloučit rozpravu. Pokládal bych to za efektivní.

Přestože to je rozsáhlá novela, je ryze technického typu. Nejsou tam žádné změny systémové. Je to v podstatě čistá transpozice evropského práva, která posiluje právní jistoty pojištěnců a vyjasňuje, někde zkvalitňuje dohled nad českými pojišťovnami. Takže promítá se tam zejména směrnice z roku 2005 a z roku 2007, to znamená směrnice o zajištění pojišťoven a směrnice o procesních pravidlech.

Touto novelou sjednotíme pravidla pro výkon zajišťovací povinnosti, tak jak je běžné ve všech zemích Evropské unie, zjednodušíme nabývání účasti v pojišťovnictví. Domníváme se, že se poměrně zvýší přehlednost zákona, a to i s předpokládanou budoucí úpravou, pokud se českému předsednictví, já pevně doufám, že ano, podaří uzavřít směrnici o kapitálové přiměřenosti v pojišťovnách, tzv. Solvency II.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP