(15.40 hodin)
(pokračuje Říman)

Vyžádá si přeložku nebo si vyžádá přípojku plynu, kterou potom nevyužije, velmi drahou. Zase mu ji zaplatí ten spotřebitel. Nezaplatí mu ji v konečném důsledku ta distribuční firma. Nezaplatí z těch, jak tady často zaznívá na Sněmovně, enormních zisků, ať už se jedná o kohokoliv, protože ty jsou ze zákona, tak je zákon konstruován, oprávněný náklad je tak konstruován už dlouho, nikoliv díky této vládě, a nikdo nenavrhoval změnu. Ono by to ani dost dobře nešlo.

To je moje poznámka a varování ohledně toho, že to vypadá na pohled jako velké dobro, co to tady je navrhováno, ale má to svoje důsledky spočívající v tom, co jsem řekl.

Co se týče těch neoprávněných odběrů, to má také ten druhý konec. A ten druhý konec je ten, že kdo využívá nebo zneužívá situaci a získává v tomto případě dominantně elektřinu prostřednictvím neoprávněného odběru buďto nějakou manipulací s elektroměrem, nebo neoprávněným připojením před elektroměrem, tak zase je třeba si uvědomit, že to zaplatí všichni ostatní, ti, které tohle ani nenapadne. Vzhledem k tomu, že počet neoprávněných odběrů vzhledem k celkovému počtu odběratelů v České republice je méně než jedno promile, to znamená nejsme v Bulharsku, jedná se o zanedbatelnou část spotřebitelů v řádu několika tisíc případů ročně, tak je zase třeba mít na paměti, že těch 999 promile odběratelů hradí neoprávněné odběry. To je prostě zase jednoduchá trojčlenka.

Podíváme-li se na ty případy, i na ty řekl bych srdceryvné, které jsou nám poslancům maily často podsouvány, a podíváme-li se na realitu, tak prostě vidíme, že skutečnost je taková, jaká je. Ten případ z Olomoucka, který byl myslím distribuován v Poslanecké sněmovně, tak tam šlo vyloženě o, řekl bych, rozsáhlý podvod, kdy na Olomoucku v šesti obcích bylo zjištěno 87 současně prováděných neoprávněných odběrů. To znamená - fungovala tam parta, která nabízela možnost získat neoprávněný odběr, a škody šly do desítek milionů korun. Ti lidé, kteří na to přistoupí, mají trochu pocit, že neoprávněný odběr není, jako když ukradnete láhev rumu v samoobsluze, že elektřina není vidět. A chovají se při odhalení tak trošku jako černí pasažéři v tramvaji, kteří se diví, že lístek si je třeba označit.

Takže zase pozor na to, abychom nevylévali s vaničkou dítě. Distributoři mají už i soudní rozhodnutí, kdy se ti neoprávnění odběratelé obrátili na soud, myslíce si, že soud to bude posuzovat jinak, a soudní rozhodnutí jsou jednoznačná v neprospěch těch, kteří neoprávněně odebírali.

Ono se mimochodem nejedná o tak primitivní postupy, jako je utržení plomby nebo něco podobného. Jedná se o velmi sofistikované zásahy do elektrického zařízení. V drtivé většině případů, které těžko nastaly, protože třeba jsem se pohádal se sousedem a ten z nenávisti ke mně mi navrtal elektroměr a strčil do něho tenký drátek o průměru vlasu. To těžko lze obhájit jako akt nějaké pomsty. Takže já chci na to jenom upozornit - nejsme ve třetím čtení, nejsme před hlasováním - že i toto je velmi problematická a důležitá materie, kdy je třeba k tomu přistupovat s rozvahou, protože ta věc nemá jenom jeden konec.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám, pane ministře. Otevírám rozpravu podrobnou, do které mám deset přihlášených. Požádám prvního přihlášeného pana, poslance Šidla, aby se ujal slova. Připraví se pan poslanec Dub.

 

Poslanec Karel Šidlo: Děkuji za slovo. Navazuji na to, jak jsem vystupoval v obecné rozpravě. Přihlašuji se ke svému pozměňovacímu návrhu, který vám byl rozdán písemně na stoly minulý týden v úterý. Zdůrazňuji pouze tu věc, kterou jsem už řekl, ale přesto ještě pro zpravodaje. Je to skutečně pozměňovací návrh k původnímu sněmovnímu tisku 566. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já děkuji. Pane poslanče Dube, máte slovo. Připraví se pan poslanec Klučka.

 

Poslanec Tomáš Dub: Děkuji vám, paní předsedající. Já budu velice stručný. Též bych se chtěl přihlásit ke svému pozměňovacímu návrhu, nebo návrhům, které byly rozdány na stůl na 48. schůzi. Děkuji vám. K původnímu textu.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám. Slovo má pan poslanec Klučka. Připraví se pan poslanec Kafka.

 

Poslanec Václav Klučka: Vážená paní předsedající, vážená vládo, kolegyně, kolegové, já se chci přihlásit ke svému komplexnímu pozměňovacímu návrhu, který byl předložen písemně na váš stůl, a zároveň vás poprosit, abyste si v části 1 tohoto pozměňovacího návrhu vyškrtli odstavec 1, a to je definice kritické infrastruktury, která se objeví v novele krizového zákona. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám, pane poslanče. Požádám pana poslance Davida Kafku, aby se ujal slova. Připraví se pan poslanec Libor Ježek.

 

Poslanec David Kafka: Dámy a pánové, dobré odpoledne. Já jsem tady s návrhem, který jste dostali už také na stůl někdy v minulém týdnu a který se týká právě černých a neoprávněných odběrů elektřiny. Tento pozměňovací návrh reaguje na situace, kdy pracovníci distribučních sítí využívají v některých případech příliš volného znění současné právní úpravy k tomu, že vynucují náhrady škod na těch, kteří se žádného nečestného jednání nedopustili. Navíc jsou měřicí přístroje velmi často umístěny na veřejně přístupných místech, kde je mohou poškodit třeba děti s důsledky, které jsou pro zákazníky zcela enormní.

Vládou navrhovaná novela v § 25 odstavec 7 a v § 51 odstavec 1 písmeno e) tuto praxi ještě více posiluje a staví se ještě více na stranu energetických firem. Tento pozměňovací návrh má za cíl, aby se úprava vyvážila a sankce ze strany distribučních firem se omezily jen na ty případy, kdo se úmyslně snaží distribuční energetické kanály zneužívat. Otázka, zda ponechat stávající úpravu tak, jak je, anebo se pustit do úpravy vládního návrhu, je hledáním rovnováhy mezi ochranou proti kradení a sankcím za domnělé černé odběry.

Dalším důvodem, proč podávám tento návrh, je, že si myslím, že není-li dosaženo shody mezi odběratelem, který měl způsobit škodu, a tím, kdo tu škodu má, nemůže být ten, kdo tu škodu má, arbitrem této škody, ale měl by jim být soud.

Konečně bych chtěl připomenout, že majetek distribuční sítě končí až za elektroměrem a že elektroměr je majetkem energetické firmy, a protože vlastnictví zavazuje k údržbě a dohledu, není správné převádět odpovědnost za cizí zařízení na koncového uživatele. Je to stejné jako v případě chodníků, které jsme diskutovali na minulé schůzi. Prostě kdo má chodník, je za něj odpovědný, a kdo má elektroměr, je za něj také zodpovědný.

Ten pozměňovací návrh má dvě alternativy I a II a ponechávám na vaší úvaze, která se vám bude lépe líbit. Tento pozměňovací návrh jsme podali dohromady s kolegou Jozefem Kochanem.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. Požádám pana poslance Libora Ježka. Připraví se pan poslanec Miroslav Krajíček. Máte slovo, pane poslanče Ježku.***




Přihlásit/registrovat se do ISP