(16.10 hodin)

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, pane předsedající. Vážený nepřítomný pane ministře, 12. února jsem vás ústně interpeloval ve věci korupce na vašem ministerstvu. Vy jste mi dopisem písemně odpověděl, nicméně jste mi neodpověděl na otázku, jakým způsobem osobně prošetříte řadu konkrétních případů podezření z korupce, které byly konkretizovány, jak sám zdůrazňujete, v zaslaném anonymním e-mailu. Chci zdůraznit, že tento e-mail jste také jako zákonodárce obdržel, a je pro mě nepochopitelné, jak si můžete být ještě před prošetřením jist, že informace se ukáží být liché.

To, že existují na Ministerstvu průmyslu a obchodu opatření o hospodaření s prostředky státního rozpočtu včetně kontrolních mechanismů, považuji za samozřejmé. Je mi velice líto, že moji interpelaci, jak jste v odpovědi uvedl, berete za napadení úřadu, v jehož čele stojíte. Protože pokud bych byl na vašem místě já, tak bych toto upozornění nejen přivítal, ale ihned bych zahájil důkladné prošetření konkrétních podezření korupčního chování. Dokonce bych sám požádal o hloubkovou kontrolu Nejvyšší kontrolní úřad.

Vážený pane ministře, programové prohlášení vlády ČR si kladlo za velký cíl boj proti korupci. Údajně proběhla na vašem ministerstvu v závěru loňského roku kontrola provedená vaším odborem kontroly a interního auditu. Jste si opravdu jist, pane ministře, že tato kontrola nebyla prováděna pouze formálně? Proč na ministerstvu neexistuje útvar zabývající se veřejnými zakázkami? Proč hodláte výše uvedená závažná podezření prošetřovat pouze interním auditem? A pane ministře, probíhá, či neprobíhá v současné době vyšetřování korupčního chování některých vašich podřízených orgány činnými v trestním řízení? Děkuji za odpovědi.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já děkuji, pane poslanče. Interpelace bude vyřízena.

Nyní prosím paní poslankyni Kateřinu Konečnou, která bude interpelovat pana ministra Martina Bursíka ve věci zřizování čistíren odpadních vod. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně a kolegové, vážený pane ministře, vzhledem k tomu, že se neúprosně blíží termín splnění závazků naší republiky ve zřízení čistíren odpadních vod v aglomeracích od 2 do 10 tisíc ekvivalentních obyvatel, zajímá mě, jak situace vypadá k dnešnímu dni a s jakým procentem úspěšnosti jsme si s tímto úkolem již poradili.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Interpelace zazněla, prosím pana ministra.

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Vážený pane místopředsedo, vážená paní poslankyně, jak vypadá aktuální stav. Materiál Aktualizace strategie financování implementace směrnice Rady 91 o čištění městských odpadních vod, takhle se to doopravdy jmenuje, protože plníme opakovaně úkol vlády, požaduje náklady na implementaci té směrnice 45 mld korun, přičemž resort, za který jsem odpovědný, by měl poskytnout zhruba 24 mld korun z operačního programu Životní prostředí. Jaký je aktuální stav. Údaje mám k dispozici k 6. 2. V rámci dvou vyhlášených výzev bylo schváleno 232 projektů s celkovou dotací z evropských prostředků ve výši 19,3 mld. korun, to je k 6. 2. Rovněž evidujeme 8 velkých projektů, které musí být zaslány Evropské komisi ke schválení a kde se předpokládá dotace z evropských prostředků více než 6 mld. korun. Navíc jsme v prosinci 2008 vyhlásili výzvu na příjem žádostí speciálně pro aglomerace, které musí plnit požadavky směrnice.

Aktuálně evidujeme v České republice 600 aglomerací, které musí plnit požadavky Směrnice, a pouze 15 z nich jsou ty, které nemohou na základě vyjednaných podmínek přijatelnosti žádat o podporu operačního programu Životní prostředí, protože se nevejdou do podmínek, jestliže se jim nepodaří vyjednat úpravu provozních smluv se svými partnery. Reálná výše podpory v těchto aglomeracích, které nejsou pokryty operačním programem, se odhaduje zhruba na 1,25 mld. korun s tím, že připravujeme materiál společně s Ministerstvem zemědělství, kde 5 z těchto 15 aglomerací již bude zařazeno mezi vyřešené. To je detail, na který nebudu mít čas, ale ten se týká toho, že my vlastně u nás máme přísnější pravidla. Při povolování čistíren odpadních vod jdeme nad limity, které stanoví evropská směrnice. Navíc některé z těch aglomerací zvažují, nebo už dokonce i předložily žádosti, čili i tam se to začíná rozbíhat. Takže ten odhadovaný deficit - v uvozovkách - podle našeho odhadu bude dělat kolem 900 mil. korun.

Pak jsou tady další zdroje, které mobilizuje Ministerstvo zemědělství, které je primárně odpovědné, a tam celkové výdaje programu budou zhruba 9,1 mld. korun, kryty z národních zdrojů ve výši 4,5 mld., z kapitoly MZ 1,5 mld., vlastní zdroje účastníků 1,5 mld. a úvěr bez státní záruky ve výši 2 mld. korun, dotace územních rozpočtů 1,1 mld.. Takhle se poskládá těch 9,1 mld. Ministerstva zemědělství.

Co zůstává problémem, je aglomerace hlavního města Prahy, kde se náklady pohybují kolem 9,2 mld. korun, ale to je, myslím, samostatné téma, na které tady teď v programu není moc prostor. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Paní poslankyně Konečná.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji za odpověď. Doplňující otázku nemám, ale jestli ještě můžu, ráda bych vyslovila prosbu na pana ministra. Podle mých informací jsou na vašem ministerstvu rozhodnutí, která již několik měsíců čekají na váš podpis, a proto nebyla dosud příslušným obcím zaslána. Prosím vás tedy, abyste je podepsal, protože mám informace od obcí, že přestože mají informace z MŽP, tak jediné, co brání tomu, aby mohly začít rozjíždět projekty, je právě váš podpis na daných dokumentech. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Paní poslankyně, na mém ministerstvu nečeká nikdy nic na podpis více než dva dny. Teď nevím, jestli mluvíte o něčem, co jsem dostal dnes ráno a podepisoval jsem tady v průběhu sněmovny, nevím konkrétně, o jaké obce se jedná. Ale každopádně nevisí nic na podpisu ministra. Když mi dáte konkrétní údaje, já velmi rychle nechám prověřit, je-li někde nějaký problém, v jaké fázi přípravy před podpisem konkrétní projekty jsou. To je servis, který dávám komukoli, starostům, poslancům, kdokoli požádá, já zprostředkuji žádost Státnímu fondu životního prostředí a obratem dostávám informaci.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, to je konec této interpelace. Teď bych požádal pana poslance Jana Látku, kdyby přednesl interpelaci na ministra Ondřeje Lišku. Prosím.

 

Poslanec Jan Látka: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážený pane ministře, přesně před měsícem, tedy 19. února, jsem vás ve vaší nepřítomnosti interpeloval ve věci kontrolních závěrů NKÚ ohledně přípravy lyžařského mistrovství světa v Liberci. Byl jsem však doslova šokován tím, že v době mé interpelace jste si nerušeně popíjel kávičku zde ve vedlejším bufetu. Po vašem jmenování, pane ministře, jsem byl jedním z mála, kteří neměli problém s vašimi zkušenostmi a nízkým věkem. Vy jste mi však dokázal, jak hluboce jsem se mýlil. Nejen že jste se mi za svou nepřítomnost neomluvil, ale ani jste nepovažoval za potřebné na moji interpelaci odpovědět písemně. Sám jste mě takto svým chováním přesvědčil, že lidé jako vy, tedy nezkušení a hlavně nevyzrálí, do předních pozic v politice prostě nepatří. Nebo je to snad ten vámi zelenými tolik slibovaný nový styl politiky?

Aby toho však nebylo dost, tak se zmíněné problematice mistrovství světa v Liberci věnoval i pořad Reportéři ČT1. To, jakým způsobem tam vystupovala pracovnice investičního odboru vašeho ministerstva, mě doslova vyděsilo. Tolik neschopnosti a nekompetentnosti, to se opravdu hned tak nevidí. Co však s tím, že? Nenapadá mě nic příhodnějšího, než si vypůjčit výrok vaší kolegyně Kateřiny Jacques, která v souvislosti se situací v justici prohlásila, že ryba smrdí od hlavy.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Požádám tedy pana ministra Lišku, kdyby reagoval na tuto interpelaci.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Ondřej Liška Pokud vám nebylo odpovězeno písemně na tuto interpelaci, za to se vám velmi omlouvám. Já si tu situaci vybavuji. Já jsem byl sice v parlamentu, odpovídal jsem na interpelace, které byly před vámi, nicméně bohužel se mi nedonesla včas zpráva, že mám z předsálí přijít sem. Za to se vám tedy omlouvám také.

Co se týče financování Liberce. Já jsem převzal tento projekt jakožto člen vlády poté, co ho sociálně demokratická vláda již před lety schválila, a to bez absolutně jakýchkoli kontrolních mechanismů, v naprostém selhání přípravy, podfinancování, naprosto mylného, nízkého odhadu, kolik akce bude stát. A vláda proto, aby neutrhla České republice ostudu, byla samozřejmě nucena tuto akci dále financovat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP