(16.20 hodin)
(pokračuje Liška)

Po svém příchodu na Ministerstvo školství jsem se seznámil se stadiem příprav. Řekl jsem, že z rozpočtu kapitoly 333 na tuto akci nepůjde nic, to znamená na úkor vzdělávání. A vláda, pokud alokovala nějaké další prostředky na tento projekt, činila tak vždy ze státního rozpočtu, nikoliv přímo z kapitoly 333.

Co se týče zjištění NKÚ, tam vám musím sdělit, že všechna tato byla vypořádána a budou se projednávat na vládě. A kdybych byl věděl, že se ptáte na tuto věc, byl bych se připravil, zatímco vy jste poměrně lstivě tuto interpelaci pojmenoval "ve věci postoje ministra", což může být úplně cokoliv, a tím jste využil faktu, že ta čísla nebudu mít u sebe. Proto vám je tentokrát dodám a omlouvám se za to, že nejsem schopen tak učinit dříve. Nicméně podotýkám, že to je způsobeno z velké části tím, že jste neřekl, o čem se bude jednat.

Chci říci ještě to, že Ministerstvo školství za mé přítomnosti v úřadě, to znamená v průběhu celého roku 2008, tento případ sledovalo, a to tak, že jsme vyzývali subjekty, kterým se dostávalo prostřednictvím naší kapitoly ze státního rozpočtu prostředků, že například nesplnily některá kritéria kontroly, dopustily se určitých pochybení. To jsme konstatovali, snažili jsme se, aby zjednaly nápravu. A to se nestalo. Proto také jsme se dohodli s panem ministrem financí, že po ukončení této akce zapojíme všechny kontrolní mechanismy, které přesně stanoví, k jakým pochybením přesně došlo a čeho se dopustily.

Chci říci, že za odbor investic - nevím, koho jste měl přímo na mysli, protože onen inkriminovaný pořad jsem neviděl. Nevím tedy, o čem přesně tato pracovnice Ministerstva školství hovořila, nedokážu to komentovat. Nicméně velmi rád vám dodám písemné podklady, které veškeré podněty ze strany NKÚ ve smyslu pochybení komentují a uvádějí na pravou míru.

To, co považuji za poměrně nestandardní je, že ze strany NKÚ ještě předtím, než tento projekt vůbec skončil, to znamená ještě předtím, než se mistrovství odehrálo, již proběhla kontrola. To nebývá zvykem. Ptám se čistě řečnicky, proč k tomuto došlo. Jinak bývá zvykem, že teprve po ukončení akce, ke které směřovaly veřejné dotace, dochází k těmto kontrolám. Nicméně NKÚ na to má právo. My jsme nyní zapojili kontrolní nástroje, které máme, stejně tak Ministerstvo financí, abychom zjistili, ke kterým pochybením přesně došlo a co lze zjednat ve smyslu nápravy.

Konkrétní opatření ve smyslu konkrétních výhrad, které NKÚ měl, vám tedy dodám písemně a obávám se, že se s tímto budete muset pro tuto chvíli spokojit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, prosím ještě pana poslance Jana Látku, ještě jednou.

 

Poslanec Jan Látka: No pane ministře, víte, vy jste se nyní v podstatě pokusil, byť jste na to nebyl připraven, odpovědět na mou minulou interpelaci. Já jsem se o Liberci zmínil jenom rámcově, spíš jsem kritizoval vaše chování. A to, že jste mě nazval, že jsem lstivým způsobem - je vidět, že opravdu jste ten nevyzrálý politik. Stejně lstivý způsob - v uvozovkách - používám na vašeho šéfa Martina Bursíka. Ten si na to jaksi zvykl, on už ví, že může za mnou poslat své emisary, co bude téma toho. Já myslím, že ministr má být připraven na všechno. Ani jste mě nezaskočil tím, že jste zase sociální demokracii. Víte, ty peníze se utratily a nechci říct, co ještě, až za této vlády, vlády Mirka Topolánka. Já jsem ho taky kvůli tomu interpeloval. Ono když si vezmete, kdo o tom rozhodl, tak kromě vládního zmocněnce Krause je tam jeden za druhým ODS, ODS, ODS.

Takže budu rád, když dostanu od vás nějaké informace co se týče tohodle toho. A když je náhodou nedostanu, jsem členem kontrolního výboru a myslím, že si tam s panem prezidentem NKÚ o tom rádi popovídáme.

Víte, já bych nerad, aby to, co jste tady řekl, bylo jedním z vašich vzletných prohlášení. On je to americký radar, kritika, pak nic, Renata Vesecká, justiční mafie, zase máte poměrně dobrý názor na to, pak zase nic. Působení Dalíka v kauze Wolf, zase nic. Víte, mně to přijde všecko, že jsou to jenom řeči, a potom nakonec stejně vy zelení srazíte paty a mašírujete v tom koaličním šiku. Děkuji. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Nevím, jestli ještě bude reagovat pan ministr. Nebude. Končíme tedy tuto interpelaci.

A já se ještě zeptám paní poslankyně Lenky Mazuchové. Ona tady má poslední interpelaci na ministryni Filipiovou, jestli ji ještě přednese. Ano. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Lenka Mazuchová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já jenom k paní ministryni, která tady, řekla bych, procentuálně z 99 % není, tak na stenozáznam a před zbytky sněmovny a před veřejností říkám, že mi tady 5. února 2009 slíbila na stenozáznam, že jedné občance České republiky odepíše. A nestalo se mi za dobu, co jsem ve Sněmovně, premiérem počínaje a ostatními ministry konče, že by nedodrželi to, co řekli, co se týče písemné odpovědi. Paní ministryně to tak neučinila.

Paní ministryně, já věřím, když nechodíte do Sněmovny na interpelace, že se trošku zastydíte a že necháte odpověď, kterou jste slíbila, napsat. Znovu opakuji, bylo to 5. února letošního roku. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, je to zachyceno. Požádám ještě pana poslance Karla Šplíchala, který je tuším dnes posledním, který by měl interpelovat, a také se to týká paní ministryně Filipiové. Prosím.

 

Poslanec Karel Šplíchal: Pane místopředsedo, mně už to připadá tak, že interpelace můžeme dělat vlastně kdykoli, stejně tady nikdo z ministrů, z vlády, pomalu není, takže když se sejdeme po klubu, tak interpelace můžeme udělat tam u nás.

Já tady tedy následuji svoji kolegyni Lenku Mazuchovou a vzpomínám marně, kdy paní ministryně Filipiová tady byla. Minule jsem právě chtěl na ni mluvit a vzdal jsem to, protože tu nebyla. A to vůbec není o věci, kterou bych chtěl něco politizovat. To je o tom, abych pomohl lidem, kteří jsou ve vězení a nemají prostě peníze na regulační poplatky, z ničeho to nemohou platit. Já jsem se už dotazoval ministra Julínka, ptal jsem se pana ministra Pospíšila, a tomu jsem navíc ještě řekl, že dneska oslovím ministryni zdravotnictví, a on z toho měl vlastně radost, že pomáhám jeho resortu. Tak já už teda nevím, jak to mám dělat. Musím se tedy soustředit na písemnou interpelaci, protože tady není dovolání. A vlastně bych měl mluvit na třetího ministra. A to tady ještě poslouchám ministry, o kterých si opravdu myslím, že vůbec té úrovně nedorostli a spíš by měli chodit do školy než to řídit. (Oživení v sále, smích.)

Čekám tady po celou dobu interpelací, protože jsem si to zavinil sám, ale opravdu, dejme tomu nějakou věcnou podstatu, aby to mělo smysl. A slyším tady Honzu Látku, který byl výborně připraven na řadu interpelací, a to není dovolání.

Nejsem tedy ten, kdo by se tady chtěl předvádět, ale chtěl bych vám jenom říci, v čem ten problém je. Dostal se mi do rukou otřesný případ odsouzeného, který vzhledem ke své insolvenci nemohl dostávat potřebné léky, dokud se jeho zdravotní stav nezhoršil natolik, že musel dostat léky označené jako život zachraňující. A opět nedostal léky pro další doléčení, neboť poplatek na recept mu byl stržen ze sociálního kapesného jako dlužná částka za poplatek na léky vydané půl roku předtím.

Myslím si, že tohle už někdo musí řešit. A jestliže před půl rokem interpeluji tehdejšího ministra zdravotnictví, tak bych opravdu chtěl, paní ministryně Filipiová, odpověď, co s tím uděláte.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP