(16.00 hodin)
(pokračuje Liška)

Toto je obecný rámec, ve kterém se podpora inovací, výzkumu a vývoje soustředí.

Rozhodně bych zde možná uvítal, kdyby vedle mě ve vládní lavici seděl pan ministr kultury, který sdílí se mnou odpovědnost za Evropský rok tvořivosti a inovací, protože se tato oblast týká také řekněme právě umění, kultury, kde hraje právě spolupráce těchto ministerstev důležitou úlohu.

Dovolte mi, abych se ještě zmínil o jedné věci, která možná nebývá citována a zmiňována tak často, ale která je zajímavá a důležitá stran toho, na co se dotazujete, tj. tzv. třetí kultura, tj. kultura, která se rozvíjí dnes velmi dynamicky na pomezí umění, na pomezí kultury a na pomezí špičkových technologií a vědy samotné. To je něco mezi uměním a kulturou, a to je také jedna z oblastí, kam například směřuje pozornost Evropské komise. V této souvislosti pořádá akce a konference, kde se právě tato třetí kultura manifestuje.

Tolik tedy, pokud byste měl zájem další informace o tom, které konkrétní konference, semináře, iniciativy se budou odehrávat, ať už pod logem tohoto Evropského roku kreativity a inovací, které my ani všechny neregistrujeme, protože těch je samozřejmě celá řada, na straně vysokých škol, podniků, různých fór, asociací atd., ale vyloženě třeba v gesci těchto dvou ministerstev, kultury a školství, rád vám tyto informace písemně dodám. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, takže se ještě jednou obrátím na pana poslance Exnera, který doplní svou interpelaci.

 

Poslanec Václav Exner: Pane ministře, samozřejmě vítám vaši informaci, ale spolu budeme asi konstatovat, že různé konference a jejich doporučení situaci asi těžko změní, že je potřeba konkrétních opatření. Samozřejmě schvalovali jsme tady zákon o podpoře vědy a výzkumu. Je to dobře. Myslím si ovšem, že daleko významnější jsou právě podpory, které skutečně existují. Srovnáme-li naši veřejnou i soukromou podporu například s Japonskem, Spojenými státy, skandinávskými zeměmi nebo Švýcarskem, jistě mi dáte zapravdu, zatím to u nás bohužel je jenom zlomek toho, co bychom dát mohli. Také kromě ministra kultury by jistě bylo potřeba, abyste ve vládě prosadil, aby se v této oblasti angažovali také ministři průmyslu a obchodu, zemědělství, zdravotnictví a jiných odvětvových ministerstev.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. (Ministr Liška si již nepřeje reagovat.) Není třeba. Můžeme ukončit tuto interpelaci.

Další je pan poslanec Jan Látka, který bude interpelovat ministra Martina Bursíka. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Látka: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážený pane ministře, v mojí interpelaci před týdnem jste mi vyčítal určitou povrchnost. Protože si vás jako odborníka vážím, tak mě tento odsudek dost zamrzel a o projednávaném tématu jsem si popovídal s nejblíže dostupnými odborníky, tedy s lesníky. A budete se divit, pane ministře, nikdo z nich se nedokázal ztotožnit s vašimi argumenty.

Vraťme se však k interpelacím. Když jsem zmínil, že lesníkům vadí porušování platného lesního zákona č. 289/1995 Sb., a to § 32 - ochrana lesa, kde je při přemnožení škůdců, což jistě lýkožrout smrkový v našich lesích je, nařízeno učinit bezodkladná opatření k zastavení jejich šíření, což je i vyvážení neošetřeného kůrovcového dříví z lesa, řekl jste na to: Jsem přítelem lýkožrouta smrkového. Zmínil-li jsem kritiku činnosti pracovníků Národního parku Šumava a to, že se nedokážou domluvit se šumavskými obcemi a společně sladit zájmy, odvětil jste, že turisté jsou v Národním parku Šumava spokojeni s běžeckými stopami a že se jim v Národním parku Šumava všeobecně líbí. Když jsem připomněl, že město Kašperské Hory nezískalo po orkánu Kyrill žádné finanční prostředky na odškodnění, byť jsou částí svých lesů stejně jako stát součástí Národního parku Šumava, opáčil jste, že se vám podařilo získat ve vládě prostředky pro Národní park Šumava, což však nijak neřeší problematiku lesů města Kašperské Hory. Když jsem vám vytkl váš přístup k Šumavě a řešení problémů s kůrovcem, argumentoval jste, že jste vystudovaný ekolog, a zmínil jste vřelý vztah k Šumavě, kde prý vaše maminka převáděla přes hranice. Kdo z nás se tedy, pane ministře, pohyboval po povrchu?

Závěrem snad jen vzkaz šumavských lesníků směrem právě ke vzpomínkám na převádění vaší maminky. Dnes již by prý na některých místech určitě nikoho nepřevedla, protože by se na těch holinách neměli kde schovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Teď prosím pana ministra Bursíka, kdyby reagoval na tuto interpelaci.

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Pane poslanče, vám odpovídat je velmi nebezpečné, protože všechno, co řeknu, může být použito proti mně. To platí samozřejmě ve Sněmovně. Nejenom ve Sněmovně jsme politici a neseme odpovědnost za to, co říkáme, ale vy jste tady zvláštním způsobem zkonstruoval vaši interpelaci, protože jste dal do souvislosti věty a odpovědi, které na sebe úplně nevážou. Já to zkusím dostat zpátky do věcnosti.

Jedním tématem bylo ustanovení zákona, které dává hospodáři povinnost zasáhnout v momentě, kdy dojde ke kalamitě. A na to jsem vám odpověděl ani ne tím, že jsem vystudovaný ekolog, ani ne tím, že moje maminka je z Klatov a podílela se tam po válce na převádění a byla za to v kriminále a že tam mám vazby. Na to jsem vám odpověděl tím, že toto ustanovení, které předpředchozí ředitel parku ustavil do vnitřních předpisů, jsme zrušili, protože by neumožňovalo diferencované hospodaření v zónách národního parku a vlastně nařizuje zásahy, což je v rozporu s posláním národního parku. Já se prostě obávám, že takhle debatu můžeme obtížně vést, když vy si poskládáváte otázky a odpovědi dohromady a pak to takhle karikujete. Já už nevím, jak se dostat z debaty s vámi takhle ven! Vy máte prostě zjevně potřebu vést tuto debatu veřejně, napsat si tam x různých interpelací na téma kůrovec. Teď náhodou se vám stalo, že jste byl vylosován po sobě, a najednou to působí poněkud zvláštně, že tady vlastně vedeme debatu ve dvou interpelacích na stejné téma, ale budiž.

Já přesto vám nabízím na toto konto normální solidní debatu. Ale to není způsob pokládání otázek a způsob vedení debaty tady v průběhu interpelace. Pojďme to vytáhnout někam bez kamery a bez mikrofonů a pak možná, že to bude bez tohoto špičkování a budeme moct debatovat téma po tématu, a ne že si budete skládat otázky a odpovědi dohromady podle libosti a dělat z toho zábavný pořad. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím pana poslance Látku, aby doplnil svou interpelaci.

 

Poslanec Jan Látka: Pane ministře, tak dobře jste začal a tak špatně jste skončil. Já si myslím, že už minule jsme si řekli, že nemám zapotřebí dělat z toho žádný zábavný pořad. Víte, ono by bylo nejlepší opravdu na Šumavu zajet. Dohodněme se s bývalým ministrem a nyní předsedou výboru pro životní prostředí Ambrozkem, vezměme výbor pro životní prostředí, vezměme pár starostů, pár lesníků a zajeďme se na Šumavu podívat! Tam se můžeme přesvědčit, jak to je. Možná že máte pravdu. Ale víte, já to, co o tom vím, tak mám dojem, že vy máte možná pravdu z hlediska dlouhodobého, ale ono dnešní generaci až tolik nezajímá, že to možná za třicet za padesát let bude vypadat zase dobře. Tam je problém, že dneska je to hrůza a lesáky, obce a obyvatele obcí to docela děsí. Já vám slibuji na tomto místě, že kůrovec už nepřijde na přetřes a příště si na vás připravím možná pro vás nějaké oblíbenější téma, třeba odpady. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Končím tuto interpelaci a další je pan poslanec Antonín Seďa, který má v úmyslu interpelovat ministra Martina Římana. Ten tady asi není, takže s tím počítá pan poslanec Seďa (ano), takže ho prosím, aby přednesl svou interpelaci.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP