(15.30 hodin)

Poslanec Jiří Petrů: Děkuji. Vážený pane předsedající, kolegové a kolegyně, jistě se všichni shodneme, že v době současné ekonomické krize, která s sebou přináší velký růst nezaměstnanosti, je důležité využít všech možností, které jsou k dispozici, aby nárůst nezaměstnanosti byl co nejmenší. Jedním z velmi účinných nástrojů by mohl být operační program Lidské zdroje a zaměstnanost, tedy program zaměřený na zvýšení zaměstnanosti. Jak je zřejmé z poslední aktuální měsíční monitorovací zprávy o průběhu čerpání strukturálních fondů, Fondu soudržnosti a národních zdrojů, kterou zpracovává Ministerstvo pro místní rozvoj jako národní orgán pro koordinaci, bylo od počátku plánovacího období 2007-2013, tedy od roku 2007, schváleno nebo je v realizaci 15 projektů v celkové výši cca 7,7 miliardy korun. Důležitý je však údaj o prostředcích proplacených příjemcům, tedy o tom, kolik finančních prostředků obdržel žadatel skutečně na účet. Podle údajů z poslední monitorovací zprávy nebyla dosud na účet žadatelů převedena ani koruna, pouze byly předloženy žádosti o platbu ve výši 159,8 milionu korun, což činí pouze 1,1 % alokace na roky 2007-2008. Pro vaši informaci, pro léta 2007-2008 bylo alokováno přes 15 miliard korun, pro léta 2007-2013 je celková alokace podpory 59,4 miliardy. Zdůrazňuji, že údaje jsou převzaty z monitorovacího systému MSC2007.

Úlohu řídícího orgánu zastává Ministerstvo práce a sociálních věcí. Proto jsem se chtěl pana ministra dotázat, jaká opatření hodlá Ministerstvo práce a sociálních věcí přijmout, aby čerpání prostředků z Evropského sociálního fondu mělo patřičnou dynamiku a aby byly alokované prostředky včas vyčerpány. Dále pak jsem se chtěl zeptat pana ministra, zda by nemělo být vyhlašování výzev rychlejší, či dokonce průběžné, aby mohly úřady práce a také Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky efektivněji bojovat s nezaměstnaností. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Jiřímu Petrů. Pokračujeme interpelací pana Antonína Sedi na ministryni obrany České republiky Vlastu Parkanovou. Také podotýkám, že paní ministryně Vlasta Parkanová je omluvena. Ze zdravotních důvodů není přítomna. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, pane předsedající. Vážená nepřítomná místopředsedkyně vlády, podle sdělovacích prostředků z konce února tohoto roku zmizelo vládní letce 1,4 milionu litrů leteckého paliva. Armáda tak přišla téměř o 30 milionů korun. Ke krádežím docházelo po dobu minimálně dvou a půl roku a ukradené palivo končilo u podnikatelů, kteří kerosin přimíchávali do nafty a prodávali dál motoristům. Podle veřejných informací se šesti domnělými pachateli probíhá soud a v současné době se prověřuje dalších 50 státních zaměstnanců, kteří v inkriminované době pracovali u vládní letky. Kromě kriminální stránky má však případ i stránku bezpečnostní. Prostory, kde sídlily dva prezidentské letouny, patřily k nejstřeženějším v zemi. Přitom před zraky vojáků i ochranky ruzyňského letiště projela více než stokrát cisterna plná kradeného leteckého paliva.

Vážená paní ministryně obrany, jak je vůbec možné, že se vojákům ztrácely stovky tun paliva, aniž by ho kdokoliv postrádal? Jak je možné, že odpovídající pracovníci neprováděli kontrolu spotřeby paliva, když muselo být jasné, že je výrazně vyšší, než stanovují technické požadavky a parametry motorů? Kdo je vlastně zodpovědný za zmatek v tomto bezpečnostním prostoru? Jaká konkrétní plošná opatření přijala Armáda České republiky, aby se zvýšila kontrola všech maziv, paliv a dalších provozních kapalin používaných nejen u letectva, ale i v pozemních dopravních prostředcích? Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Antonínu Seďovi, zejména za dodržení času k interpelaci. Odpověď bude dodána podle zákona o jednacím řádu do 30 dnů.

Další vylosovaná interpelace - pana poslance Jeronýma Tejce na ministra vnitra Ivana Langera - byla stažena, a pokračujeme tedy interpelací pana poslance Václava Exnera na pana ministra Michala Kocába. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, pane ministře, dámy a pánové, situace cizinců, kteří přišli do České republiky pracovat ať už jako drobní podnikatelé, nebo zaměstnanci, je v současné době v souvislosti s krizí, jak se stále častěji dozvídáme z vlastní zkušenosti, z tisku, poměrně komplikovaná. Já bych chtěl vědět, pane ministře, jestli v oboru vaší působnosti jsou nějaké známky toho, že je potřeba se touto situací vážně zabývat, případně jaká opatření v této oblasti chystáte.

Takové stále častěji se vyskytující projevy, jako hesla "Čechy Čechům" nebo sebevraždy takovýchto cizinců, jejich naprosto nedůstojné ubytování nebo život dokonce bez jakýchkoliv azylů, prohlášení policistů, jak jsme se s tím setkali s probíhající brněnskou kauzou, "nemám rád Vietnamce" a podobně, je záležitost, která by nás neměla nechat chladnými. Uvádí se, že v současné době u nás je jenom mezi skupinou Vietnamců asi 5 tisíc lidí, kteří nemají kde bydlet, nemají práci ani peníze na letenku domů.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Exnerovi i za dodržení času. Ke své odpovědi je připraven ministr pro lidská práva vlády České republiky Michal Kocáb. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr vlády ČR pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb Vážený pane předsedající, vážené poslankyně a vážení ministři, poslankyně a poslanci, vystupuji zde dnes poprvé, takže nevím, jestli bych neměl začít takovou malou obecnou tezí, jenom kratičkým zamyšlením, a nechtěl bych samozřejmě odebírat čas na odpověď. Ale je dobré, abych vás seznámil s mým pojetím obhajoby lidských práv.

Pro mne lidská práva nemají barvu, nejsou pravá ani levá. To opakuji neustále dokola. Jejich dodržování je žádoucí v celé naší společnosti a napříč politickým spektrem. Jsme bez rozdílu všichni narozeni s právy, která nikdo, tedy ani stát, žádná instituce, politická strana nebo politik nesmějí omezovat. Pokud se jako lidé jednoho jazyka, národa a kultury nedokážeme domluvit na jistotě práva a práv pro nás pro všechny, pak nás ve chvílích obtíží nebude spojovat nic než odmítání spoluodpovědnosti. To je velmi důležitá věc, protože do období obtíží se dostáváme. Není v silách samozřejmě jednoho ministra ani jedné vlády něco změnit v oblasti lidských práv, pokud změnu nebudeme potřebovat a chtít my všichni.

K vaší interpelaci. Vyposlechl jsem si vaši otázku a s uspokojením jsem mohl konstatovat, že na to máte obdobný názor jako já. Ještě předtím, než se k tomu vyjádřím v obecnější poloze, dovolte pár dat. V posledním čtvrtletí se ocitlo bez práce 12 tisíc cizinců, do čehož jsou ovšem započítáni i pracovníci Evropské unie. Z tohoto počtu se pak jednalo o 7 tisíc agenturních zaměstnanců. Ministerstvo práce a sociálních věcí odhaduje, my máme tuto záležitost na starosti koordinovat, čili já vycházím z dat dalších ministerstev, MPSV odhaduje, že v první polovině roku 2009 skončí platnost až 68 tisíc pracovních povolení, na něž je samozřejmě vázané i povolení k trvalému pobytu. Je však třeba upozornit na fakt, že tato čísla nezahrnují cizince, kteří ztratili práci v důsledku ukončení smluv uzavřených mezi podniky a agenturami práce, což úřady práce neevidují.

V řadě případů dochází v důsledku neinformovanosti cizinců k ukončení pracovního poměru dohodou zaměstnavatele a zaměstnance, čímž cizinci přicházejí o výhody ukončení pracovního poměru výpovědí, jako je výpovědní lhůta, případně odstupné. Lze to demonstrovat na statistikách Ministerstva práce a sociálních věcí, které uvádějí, že v druhé polovině ledna byl ukončen pracovní poměr výpovědí v 15 případech, zatímco dohodou v případech 44 cizinců.

S výše uvedenou situací je spojeno hned několik rizik. Cizinci, kteří zde upadnou do ilegality, se mohou stát lehce oběťmi organizovaného zločinu včetně nucené práce a obchodu s lidmi. Řada cizinců je v důsledku své situace nucena odkládat své děti do kojeneckých ústavů, neboť nejsou schopni se o ně postarat. To má za následek nárůst počtu těchto dětí umisťovaných do ústavů s náhradní péčí.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP