(15.10 hodin)
(pokračuje Bursík)

S tím, že ještě bude možné, že třeba jeden rok udělají pouze část té investice, zateplí třeba pouze strop, půdu a vymění okna, a v další fázi k tomu připočtou ještě komplexní zateplení fasády a budou si moci jednotlivé programy a tu část dotace připočítat, budou moci nárokovat obě dvě opatření, byť by to nebylo v jednu chvíli, ale bude to následně, po sobě. Takže tolik k tomu programu.

Plánujeme termíny, kdy budeme zveřejňovat konkrétní parametry těchto programů, já už to tady mám, ale mám to jenom v návrhu, takže nechci teď zveřejňovat z toho pouze části. Mohu váš podnět ještě dát k diskusi, ale nemyslím si, že by bylo vhodné, abychom regionálně diferencovali výši podpory a snažili se tímto způsobem -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane ministře, když tak v doplňující části, paní kolegyně Konečná ještě bude mít doplňující otázku, budete mít ještě dvě minuty. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji za odpověď, za snahu to vysvětlit, nicméně si dovolím trošku nesouhlasit. Protože ve chvíli, kdybychom tady nežili v době hospodářské krize, tak bych to možná i pochopila. My se budeme muset zaměřit na některé regiony. V některých místech je dneska až 30procentní nezaměstnanost a evidentně poroste, protože ty podniky tam krachují jak houby po dešti. A oni to berou spíše jako to, že by to byla motivace pro ně. Já chápu vaši asi správnou připomínku o tom, že když budete zvýhodňovat regiony, že ty jednotlivé firmy tam půjdou s vyššími cenami. Na druhou stranu oni sami mi říkali, že právě proto, že by mohli zaměstnat vlastní lidi, že by to pro ně mohlo být i v té pozici zaměstnanosti velmi výhodné. Takže bych jenom poprosila, jestli bychom to ještě nezvážili. Nejedná se jenom o Bruntálsko, jedná se o veškeré podhorské nebo dneska příhraniční regiony, kterých se to velmi dotýká. Je to obava, která ty starosty tam trápí. Spíše nedovedli možná pochopit, proč ten stát, když může, se nesnaží jim v tom více pomoci. Takže bych tu výtku brala spíš tak, abyste to možná ještě vzali v úvahu, pokud to jde. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Také, paní kolegyně, čas. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Paní poslankyně, my jsme do toho národního protikrizového plánu vlády přinesli program a externí finanční zdroje, které podle propočtů ekonomů přinesou či zachovají 30 tisíc pracovních míst. To budou pracovní místa, která budou dominantně pro regionální, místní firmy. Protože výměna oken, zateplování domů, stropů, střechy - toto nejsou zakázky, které by dělala firma Skanska nebo firma Metrostav. To jsou typické zakázky pro místní živnostníky, drobné, malé podnikatele, kteří tam jsou regionálně vázáni. To je přesně to, co naše ekonomika potřebuje. A vedle toho ještě hledáme a přivádíme partnery k tomu projektu, kteří nabídnou některé své výrobky zvýhodněně, produkty, které souvisejí s energetickými úsporami, počínaje izolačními materiály, přes okna, přes regulaci vytápění. Protože firmy potřebují v době finanční krize a v poklesu poptávky nějaké impulsy pro oživení poptávky a ten program to přináší. Já si myslím, že přinášíme něco, co je naprosto unikátní. Je to výsledkem tříletého úsilí ministerstva. A otevíráme ten vějíř možností co nejšířeji, dáváme skutečně občanům reálnou šanci ušetřit peníze a nepřímo šetřit také životní prostředí, zlepšit kvalitu života v obcích, kde žijí. Takže významným podílem bude také náhrada vytápění za vytápění, které je daleko šetrnější k životnímu prostředí i ke zdraví. A objem toho programu je takový, že já vám garantuji, že v tom vašem regionu se to projeví, a vy tam nepochybně můžete, paní poslankyně, ještě sehrát nějakou roli v tom smyslu, že pomůžete propagaci toho programu. (Pokus předsedajícího o přerušení řečníka, ministr i předsedající hovoří současně, nelze zaznamenat.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane ministře, já jsem tolerance sama, nenuťte mě, abych vám musel odebrat slovo. Jistě to můžeme doplnit, ještě budete dneska interpelován, můžete se v tom projevu o tom zmínit.

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Můžete mi odebrat slovo, mě se to nějak nedotkne.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Musím, pane ministře. Je mojí povinností jako předsedajícího, abych dodržel jednací řád. Děkuji panu ministru Bursíkovi za odpověď na doplňující otázku.

Budeme se zabývat další vylosovanou interpelací. Tou je interpelace pana poslance Františka Bublana na ministra vnitra Ivana Langra. Pan ministr vnitra Ivan Langer je řádně omluven z dnešního jednání z pracovních důvodů. Takže máte slovo, odpověď bude do 30 dnů. Prosím.

 

Poslanec František Bublan: Děkuji, pane místopředsedo. Já přesto svoji interpelaci přednesu, protože ta příležitost se mi několikrát vyhnula.

Přiznám se, vážený pane nepřítomný ministře, že hledat téma na interpelaci pro ministra vnitra není žádný velký problém. Stačí otevřít si ráno noviny a nějaké téma se najde. Dnes jsem tam našel téma, které se týká protikorupční policie. Stav v tomto útvaru je velmi tristní a podle vyjádření nového ředitele tohoto útvaru chybí 92 policistů. Nemám přesné informace, kolik tabulek v současné době tento útvar má, ale předpokládám, že takových 20 až 25 procent z celkového počtu. To se pochopitelně projeví na výslednosti tohoto útvaru, to se projeví na našem boji proti korupci a proti finanční kriminalitě.

Takže moje otázka zní, protože to je odpovědnost ministra vnitra, co pan ministr chce s touto věcí udělat, zda skutečně má nějaký krizový plán a jakým způsobem chce zvednout počet policistů, odborných pracovníků, kteří budou schopni plnit tuto činnost, a do jaké doby chce doplnit stavy aspoň na tu úroveň, na které to bylo, když přicházel do funkce. Já chápu, že pro ministra vnitra je činnost policie někdy nepříjemnou otázkou, ale tyto otázky je třeba klást. Já jsem na ně musel také odpovídat a odpovědnost je jednoznačně na ministru vnitra.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Františku Bublanovi i za dodržení času.

Budeme se zabývat další interpelací, tou je interpelace pana poslance Jana Látky na ministra životního prostředí Martina Bursíka ve věci přístupu ministra. Pane poslanče, máte slovo, pan ministr vám naslouchá. Máte slovo, prosím.

 

Poslanec Jan Látka: Vážený pane ministře, mojí poslední interpelaci jste označil tak, že se pohybuji po povrchu. Pokusím se tedy více do hloubky a s využitím tisku.

Chraňte kůrovce, je ho málo a má plno nepřátel. - Na tento titulek jsem si pro sebe odpověděl: Nevím, kolik má kůrovec, tedy lýkožrout smrkový, nepřátel, vím ale s jistotou, že má nejméně jednoho - a to velmi důležitého - přítele, a tím je sám ministr životního prostředí Martin Bursík. (Veselost.) Pokračuji v citaci: Ano, má plno nepřátel, a to hlavně v řadách lesníků, kteří by ho nejraději úplně zlikvidovali! Ještě štěstí, že máme v našem Národním parku Šumava zkušeného ředitele, který připravuje kůrovci ke zdárnému rozšiřování ty nejlepší podmínky. Podotýkám - že by další přítel? Mimo jiné i ponechání 140 tisíc kubíků kalamitního dřeva, které je pro kůrovce nejatraktivnější. Je to přece rodilý Šumavák, ten ředitel Národního parku Šumava, má prý bohužel i lesnické vzdělání, takže by tomu měl rozumět. Navíc má i velkou podporu ve své činnosti nejen u nevládních organizací, u určité skupiny vědců a výzkumníků, samotného ministra životního prostředí nevyjímaje. Říkám si: Holt přítel příteli přítelem.

Nevím, co to pan profesor Kučera na Lesnické technické škole v Písku vtloukal do hlavy. To bylo řečí, že kůrovec je největší škůdce lesa a že se proti němu musí radikálně a systematicky postupovat, aby se náhodou nepřemnožil!

***




Přihlásit/registrovat se do ISP