(15.00 hodin)
(pokračuje Pospíšil)

Tedy neberte to prosím jako alibismus, ale jako politik, nikoli soudce, konstatuji, že neznám samozřejmě obsah spisu a nevím důvody, proč dochází k tzv. soudnímu ping-pongu, to znamená, že si jednotlivé instance mezi sebou tuto pravděpodobně složitou kauzu takto přeposílají.

Já opravdu zůstanu u obecných konstatování. Tedy ptáte-li se mne na to, zda soudce nižšího soudu má respektovat právní názor vyššího soudu, pak ano, má respektovat názor vyššího soudu. Na druhou stranu zde platí princip nezávislosti soudní moci a toho, že každý soudce je v zásadě nezávislý, má dodržovat zákony a na základě zákonů má najít rozhodnutí, které bude schopen řádně odůvodnit. Já tedy samozřejmě se mohu podívat na to, zda nějaký soudce v určité kauze nepochybil, ale pak prosím o nějaké písemné podání na to, abychom se podívali, zda vůbec Ministerstvo spravedlnosti má určité kompetence a zda Ministerstvo spravedlnosti může posoudit, zda například nedošlo k průtahům v dané věci nebo k zjevnému pochybení soudce. To jsou možnosti, které Ministerstvo spravedlnosti má, ale já se zdráhám bez znalosti spisu takto na plénu hovořit o určité trestní kauze, kterou za prvé neznám a která za druhé je otevřená a shodou okolností zítra bude pokračovat dalším přelíčením.

Takže konstatuji, že to, že dlouze trvá soudní řízení samo o sobě, je nepříjemné, ale neznamená to, že v té kauze probíhají nějaká ovlivňování, jak jste použila termín, nebo nějaké jiné nezákonnosti. To mně připadá opravdu jako příliš silné kafe a nepřipadá mi etické, abych toto vůbec hodnotil. Takže budete-li vy mít zájem, nebo kterýkoli občan, tak ministr spravedlnosti v rámci své působnosti může zkontrolovat, zda tam nejsou neodůvodněné průtahy či jiná nějaká zjevná nezákonnost, a případně využít své kárné pravomoci, ale konstatuji to pouze obecně, nikoli v souvislosti s touto kauzou, kterou, a je to logické, jako ministr spravedlnosti samozřejmě neznám. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru spravedlnosti. Paní kolegyně Mazuchová chce položit doplňující otázku v délce jedné minuty. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Lenka Mazuchová: Děkuji. Nechci ani položit otázku. Samozřejmě, pane ministře, nechci, aby se dělo něco nad hranice zákona. Vážím si toho, jak jste odpověděl, a věřím, že to, co jste tady řekl, že mohu podat nebo mí voliči mohou podat písemně žádost o zhlédnutí nebo - neznám správný právní výraz - že to dodržíte a odpovíte. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, doplňující odpověď pana ministra spravedlnosti. Prosím, pane ministře.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil To samozřejmě možné je, tak to může učinit každý občan v každé soudní věci. Nicméně zdůrazňuji a říkám to zde, aby to bylo přímo ve stenozáznamu, že možnosti Ministerstva spravedlnosti, potažmo ministra, jsou logicky, a je to tak správně, velmi malé. Ministr musí respektovat nezávislý soud a jeho právní názor. To znamená opravdu můžeme zkoumat v zásadě jenom zjevná pochybení etického charakteru, průtahy, věci, které nám umožňuje zákon o soudech a soudcích. Takže konstatuji, nerad bych, aby to vyznělo, že my můžeme zasahovat do rozhodování soudu jako takového. To politikovi, respektive moci výkonné nepřísluší. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, tím byla interpelace vyčerpána. Další v pořadí je interpelace paní poslankyně Kateřiny Konečné na ministra životního prostředí ve věci programu Zelená úspora. Pan ministr, místopředseda vlády Bursík, je přítomen. Paní kolegyně, máte slovo.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, kolegové, vážení páni ministři, Zelená úspora je unikátní dotační program pro domácnosti zaštítěný právě vaším ministerstvem, tedy Ministerstvem životního prostředí, a realizovaný Státním fondem životního prostředí. Podporovanými subjekty v rámci tohoto programu budou - a to je velmi podstatné - vlastníci rodinných a bytových domů, fyzické osoby, bytová družstva, sdružení vlastníků, města a obce a podnikatelé. U novostaveb bude navíc příjemcem dotace první vlastník rodinného domu a bude stanovena maximální výše dotace pro programované období do roku 2012.

Tento program je podle mého názoru velmi potřebný a občané na něj čekají. Já jsem se nicméně v souvislosti s tímto programem setkala s možná snahou o to, protože podrobné podmínky podpory pro tento program ještě vaše ministerstvo nevypsalo, o to, zda by v rámci těchto podmínek pro získání podpory nemohly být zohledněny také klimatické podmínky, ve kterých se dané lokality nacházejí, případně strukturálně postižené regiony. Musím říci, že vzhledem k tomu, že mým volebním obvodem je i Bruntálsko a Jesenicko, tak tam je to právě ta část, kde občané opravdu půl roku žijí takzvaně pod sněhem. Jejich klimatické podmínky, a tedy zateplení, a tedy následné přínosy by mohly být vyšší, nicméně stížnosti starostů obcí, že 90 % veškeré podpory na zateplování již dříve dostávaly především obce Středočeského kraje, případně obce kolem Prahy, jsou podle mne výtkou, a je to spíše myšlenka pro to, abychom v této věci něco udělali. Myslím si, že v tomto regionu by to bylo velmi potřebné. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji i za dodržení času. Ke své odpovědi se připravil pan místopředseda vlády, ministr životního prostředí Martin Bursík. Pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Pane místopředsedo, vážená paní poslankyně, já vám děkuji za tu interpelaci a rozumím vaší poznámce. Je potřebné nejprve říci, že samotný program, a já jsem právě teď, než jsem sem přiběhl, ještě diskutoval s ředitelem státního fondu a s odpovědnými zaměstnanci ministerstva nad těmi definitivními parametry programu. Měli bychom to vlastně během pondělka interně uzavřít na ministerstvu, vstupujete tedy do toho v době, která je aktuální.

K tomu programu je potřebné říci, že je skutečně na spadnutí. Já jsem v tomto týdnu o tom jednal v Japonsku, dolaďovali jsme poslední detaily a vypadá to na to, že v příštím týdnu bych podepisoval guidelines, podle kterých, což je první předpoklad toho, abychom nejspíše den dva poté skutečně podepsali kontrakt a tím pádem zajistili první finanční zdroje pro program, s tím, že ještě vedeme další intenzivní jednání s dalšími partnery.

Ten program má rozsah, který tady doposud nikdy nebyl, je velmi komplexní, administrativní náročnost programu bude nesrovnatelně lepší nežli u programů, na který zatím byli žadatelé zvyklí. Vzali jsme si také zkušenosti z řady zemí, asi nejbližší to bude Rakousko, ale myslíme si, že v tomhle ještě budeme myslím uživatelsky přátelštější. Dáváme výhodu těm, kteří kombinují opatření na zateplení společně s opatřeními na vytápění, čili vlastně prolínají se dva programy. Dáváme peníze i na novou výstavbu, nikoli pouze za náhradu vytápění uhlím, ale dáváme i pro výstavbu pasivních domů, podporujeme v podstatě všechny technologie výroby tepla z obnovitelných zdrojů.

Tento konkrétní váš námět, my jsme to diskutovali a ten problém se ukázal ze zkušeností v tom, že když vznikly někdy nějaké programy, které by zvýhodnily dotačně určitý region, tak to vedlo k tomu, že společnosti, které dodávají ty služby nebo výrobky, na to reagovaly tím, že se vlastně změnily ceny prací v daném regionu, protože ty firmy velmi dobře vědí, dochází-li v tom daném regionu k nějakému bonusovému zvýhodnění výše té dotace. Čili tenhle parametr my jsme do programu nezařadili, ale zároveň je k tomu možné říci argument z jiného úhlu.

Jestliže na Bruntálsku je topná sezóna delší, tak je zcela zřejmé, že rentabilita investice do úspory bude větší. To znamená ti lidé budou vlastně motivovanější k tomu, aby v době, kdy jsou pod ekonomickým tlakem a náklady na energie činí významnou část jejich výdajů a jejich účtů, tak by pro ně ten program z logiky věci měl být atraktivnější, protože jim přinese větší úsporu nežli v regionu jižních Čech, kde průměrná teplota je vyšší nežli na Bruntálsku. Čili myslím si, že my jsme také nastavovali ty parametry tak, aby byly realisticky dosažitelné v těch domech, a lidé si budou moci kombinovat vlastně různá opatření. Od komplexního zateplení toho domu po dílčí zateplení.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP