(14.50 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane poslanče, já vím, že máme respektive času dost na interpelace na předsedu vlády, ale přesto mě nenuťte, abych porušoval jednací řád. Opět vám dávám poslední slovo na závěrečnou otázku.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Pane premiére, kladu vám otázku, co s tímto stavem uděláte, jak zlepšíte stav v této zemi ve prospěch většiny lidí.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Váňovi. Chápu, že se nám smrskly interpelace na předsedu vlády. I když pan předseda české vlády bude odpovídat písemně, přesto to nemůžeme zneužít k tomu, abychom porušovali zákon o jednacím řádu.

To byla poslední interpelace na předsedu vlády podle pořadí poslanců, kteří se přihlásili na tyto interpelace. Budeme pokračovat podle § 111 zákona o jednacím řádu, který stanoví, že když se vyčerpají interpelace na předsedu vlády, pokračuje se, aniž bychom dosáhli času 16 hodin, interpelacemi na jednotlivé ministry vlády České republiky. Protože byly všechny přihlášky na předsedu vlády vyčerpány, následují tedy interpelace, tak jak jsem řekl, na ostatní členy vlády.

Prvním vylosovaným poslancem je pan poslanec Karel Šplíchal. Požádal bych ho, aby přednesl svoji interpelaci. Vzhledem k tomu, že tu není, jeho přihláška propadá. Byla to interpelace na ministryni zdravotnictví Danielu Filipiovou, která je řádně omluvena.

Takže blok interpelací na členy vlády zahájíme druhou vylosovanou interpelací a tou je interpelace paní poslankyně Milady Halíkové na ministra pro místní rozvoj Cyrila Svobodu ve věci kofinancování projektů z Evropské unie. Paní poslankyně, máte slovo ke své interpelaci. Prosím.

 

Poslankyně Milada Halíková: Děkuji, pane místopředsedo. Pan Cyril Svoboda není přítomen, přesto svoji interpelaci přednesu a budu očekávat v době co nejkratší konkrétní odpověď.

Na únorové schůzi Poslanecké sněmovny jsme projednávali mimo jiné zprávu předsedy vlády o čerpání prostředků z evropských fondů. Dozvěděli jsme se optimistická čísla o množství podaných projektů. Velkou neznámou ale je, jak i pan premiér uvedl, kolik z podaných projektů bude vůbec realizováno, protože některé subjekty mohou ztratit zájem z důvodu nedostatku vlastních financí na kofinacování. V této situaci si žadatelé možná dvakrát rozmyslí, jestli si brát úvěr a pak splácet úroky. Zarazilo mě, že v tiskovém vyjádření pana ministra Cyrila Svobody z počátku února není o možnosti průběžného financování žádná zmínka. V tomto stanovisku se uvádí: Nutno zdůraznit, že o peníze je třeba nejprve požádat, avšak zájemci je dostanou zpětně až po realizaci projektů a jejich důkladném auditu a certifikaci, což většinou trvá i několik měsíců. Ale pana premiér Topolánek naopak hovořil o reálné možnosti průběžného financování. Takže se ptám, nejen za sebe, ale především za starosty našich obcí, za primátory a také za podnikatele, co vlastně platí. Jaké navrhujete řešení, aby kvalitní projekty nezůstaly ležet jenom proto, že v období hospodářské krize nebudou mít žadatelé dostatek financí na kofinancování.

V odpovědích na mé interpelace k čerpání prostředků z evropských fondů v průběhu uplynulého roku jak pan premiér, tak i předchůdce ministr Čunek vždycky říkali, že je vše z naší strany, tedy ze strany České republiky, připraveno a že je všechno v pořádku. A nyní se dovídáme např. o velkých problémech s monitorovacím systémem, které jste přiznal v několika rozhovorech pro tisk, pane ministře, o příliš vysokých finančních požadavcích firmy S+T, která pro vaše ministerstvo, respektive pro naši republiku, tento monitoring zajišťuje.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Paní poslankyně, nemohu jinak, než i vám připomenout, že ústní interpelace trvá dvě minuty pro poslance. Tak prosím o závěrečnou otázku.

 

Poslankyně Milada Halíková: Ano, děkuji. Takže poslední otázka: Můžete tedy sdělit nejen mně, ale především veřejnosti, jaká je současná situace? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Miladě Halíkové. Podle zákona o jednacím řádu bude odpověď od řádně omluveného pane ministra Cyrila Svobody, který je na zahraniční cestě, doručena do třiceti dnů.

Protože jsme skutečně skončili velmi předčasně, tak pokud nepadne námitka proti postupu předsedajícího, ač jsem ohlásil propadnutí přihlášení pana kolegy Šplíchala, tak pokud nebudete nic namítat, nechal bych Karla Šplíchala jako posledního, s tím, že by ji přednesl naposled. Vy jste se řádně přihlásil do 11.30 hodin, ale pořadí jste ztratil, tak jak jsem ohlásil, pane poslanče. Já bych samozřejmě mohl jaksi být tolerantnější, ale pravděpodobně bych se dopustil hrubého porušení zákona o jednacím řádu. Takže počkejte si na konec svého pořadí a myslím, že ji můžete řádně přednést. A protože je paní kolegyně ministryně Daniela Filipiová také řádně omluvena, tak budete mít výhodu, že dostanete bez písemné otázky písemnou odpověď. Já vás, pane kolego, chápu, ale chápejte zase vy mě, že já jinak postupovat nemohu.

Ještě předtím, než udělím další slovo, oznamuji, že mi byla doručena omluva pana ministra Ondřeje Lišky, a to od 14.30 do 15.30 hodin z pracovních důvodů spojených s předsednictvím v Evropské unii. Takže pokud na něj budou vylosované interpelace po 15.30 hod., tak pravděpodobně budete mít štěstí přímé odpovědi, ale až po 15.30 hod. Tolik tedy k omluvám a budeme pokračovat.

Dalším vylosovaným je paní poslankyně Lenka Mazuchová, interpelace na ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila ve věci činnosti soudů České republiky. Paní kolegyně, máte slovo.

 

Poslankyně Lenka Mazuchová: Děkuji, pane předsedající. Jsem ráda, že moje interpelace bude přímá na pana ministra, který je zde přítomen.

Vážený pane ministře, jsem z poslaneckého obvodu Kladno a v mém volebním obvodu jsem občany velmi často dotazována a teď už jsem byla poprošena, abych interpelovala na činnost Okresního soudu v Kladně, kde již pět let probíhá poměrně nestandardní kauza bývalého primátora města Kladna Mgr. Milana Volfa. Ze všech dostupných informací se lze domnívat, že tato kauza vykazuje známku ovlivňování orgánů činných v trestním řízení, a hlavně ukazuje na nefunkčnost současného systému soudů, a nevím, ale z laického pohledu na zjevné nedodržování zákonů. Největším paradoxem a hlavně, co mě vede k této interpelaci, je skutečnost, že ačkoliv Nejvyšší soud rozhodl o zrušení nezákonných předchozích rozhodnutí a uložil Okresnímu soudu v Kladně věc znovu projednat s tím, že Okresní soud v Kladně se musí dle trestního řádu držet právních názorů uvedených v rozsudku Nejvyššího soudu, bohužel i tak bylo dne 4. 11. 2008 Okresním soudem v Kladně rozhodnuto v naprosto nezměněné podobě o vině obžalovaných, kteří obdrželi opět stejné podmíněné tresty.

Otázka, než mi vyprší čas: Jak je možné, že krajský soud v téže věci rozhodne dvakrát, a přitom naprosto diametrálně odlišně, ačkoliv podklady k rozhodnutí byly zcela identické? Zde je na místě se zeptat, zdali výměna předsedkyně senátu odvolacího krajského soudu byla zcela záměrná nebo tendenční. A za druhé, jak je možné, že soudy nižšího stupně nerespektují rozhodnutí Nejvyššího soudu? Já věřím, že mi tuto situaci objasníte a já budu moci potom ve volebním obvodu informovat své voliče dál. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Slova se ujme v odpovědi pan ministr spravedlnosti vlády České republiky Jiří Pospíšil. Pane ministře, vašich pět minut.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Děkuji. Vážený pane předsedající, vážená paní poslankyně, já jsem ve velmi nelehké situaci jako ministr spravedlnosti České republiky, protože zde probíhá určitá kauza, která, pokud informace, které mi poskytli moji spolupracovníci, jsou pravdivé, zrovna zítra pokračuje svým stáním na krajském soudu, zde v Praze na středočeském krajském soudu, a já se velmi bojím, že cokoliv zde řeknu, může nějakým způsobem ovlivnit takovouto živou, otevřenou soudní kauzu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP