(14.40 hodin)
(pokračuje Jičínský)

Ale myslím si, že vzhledem k závažnosti té věci a k majetkovým důsledkům, které hrozí České republice pro řadu sporů, případných arbitrážních řízení, která v důsledku ztrát, které Yekta Uzunoglu utrpěl po pronásledování českými orgány, tato kauza ještě uzavřena není.

Ptám se vás, pane premiére, zda nepovažujete za vhodné určitým způsobem se jménem vlády České republiky Yektovi Uzunoglovi omluvit, dát mu jistou morální, případně materiální satisfakci, což by mohlo usnadnit i řízení ve věcech týkajících se majetkových nároků, které v řadě arbitrážních řízení a soudních sporů nepochybně vůči České republice budou vzneseny. Pokud byste to jménem české vlády učinil, nepochybně by to mělo příznivou odezvu nejenom v rámci Unie, kde byl tento spor sledován, ale i v rámci širší arabské i kurdské komunity, která je vlivnou skupinou nejenom tam, kde Kurdové žijí, ale i v celé řadě jiných zemí.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Zdeňku Jičínskému. Teď vystoupí s interpelací pan poslanec Miroslav Váňa. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové. Ve věci politiky vlády ODS, vážený nepřítomný pane premiére, vaše vláda ODS škodí celé naší zemi. Vláda ODS posílá ke dnu ekonomiku naší země, ale posílá ke dnu celou řadu nízkopříjmových a středněpříjmových rodin. Vláda ODS ohrožuje seniory, vícepočetné rodiny, mladá začínající manželství, nemocné, postižené, hendikepované spoluobčany. Vláda ODS v podstatě zrušila a zcela popírá jakékoli principy solidarity. Vláda ODS nepomáhá mladým. Mladí nemají rovný přístup ke vzdělání, nemají rovný přístup k celé řadě volnočasových aktivit. Celou řadu sportů, kroužků si mohou dovolit pouze děti bohatých. Studovat na vysokých školách se stává pouze privilegiem bohatých. Na vysokých školách nemohou v mnohých případech studovat děti z nízkopříjmových rodin. A tak za vlády ODS se výrazně zhoršilo celkové postavení pracujících. Vy nutíte lidi odcházet do důchodu až v 65 letech. Již dva roky se nezvýšila minimální mzda. Ta je na hranici 8 tisíc korun. S touto minimální mzdou jsme suverénně téměř nejníže v celé Evropě. Pracujícím se ale zato snižuje hodnota reálné mzdy. Pracující mají obyčejný strach, strach o budoucnost, o existenci, mají obavu, že přijdou o zaměstnání. Zato prvé tři dny nemoci stonají a marodí zdarma. Výrazně se jim snížil výpočet nemocenské, takže ten, kdo je nemocný, na tom výrazně prodělá. Dvě třetiny pracujících se svým příjmem pohybují pod hranicí průměrné mzdy 23 500 Kč. Tu vidí pouze úzký segment lidí.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane kolego, já vás musím přerušit, abych neporušoval jednací řád. Prosím o poslední větu.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Pane premiére, co hodláte s tímto stavem učinit?

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Miroslavu Váňovi. Nyní vystoupí další vylosovaný poslanec, poslanec Jan Látka ve věci reakce premiéra. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Látka: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážený nepřítomný pane premiére. Zásadně se ohrazuji proti vašim lživým nařčením směrem k ČSSD ohledně libereckého lyžařského šampionátu, která jste na mě při mojí poslední interpelaci vykřičel. Je přece zcela jasné, že Liberec jako místo konání této akce prosazovali především tehdejší i současný primátor Liberce Jiří Kittner z ODS, tehdejší hejtman Libereckého kraje Pavel Pavlík z ODS a současný předseda Senátu Parlamentu České republiky Přemysl Sobotka, také z ODS. Až do příchodu vaší vlády nebyla na účel zajištění mistrovství světa v Liberci čerpána ze státního rozpočtu ani koruna. Jediné prostředky, které byly poskytovány, a to ve výši 700 milionů Kč, poskytla vláda Mirka Topolánka. Právě tato dotace je nyní předmětem velmi závažného kontrolního závěru NKÚ, který poukazuje i na možnou trestnou činnost. Pokud tedy někde došlo k pochybení, pak to bylo na straně těch, kteří šampionát v Liberci od počátku prosazovali, tedy politiků ODS. A pokud došlo k finanční ztrátě, pak vinou vaší vlády, pane premiére.

Jistě jste si vědom toho, pane premiére, že musíte počítat s požadavkem ČSSD na vysvětlení vaší vlády, kde došlo k finančním ztrátám a kdo za ně ze současné vlády odpovídá. Je určitě náhoda, že současný primátor Liberce Jiří Kittner z ODS je bývalým ekonomickým náměstkem firmy Syner, která se stala generálním dodavatelem stavebních prací pro mistrovství světa v Liberci a kolem jejíž fakturace je ve zprávě NKÚ tolik nejasností. Zdá se, pane premiére, že byste měl už přestat křičet a ve věci šampionátu v Liberci si nejlépe nejdříve zamést před vlastním prahem. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Látkovi, i za dodržení času. Poslední interpelaci na předsedu vlády České republiky podle pořadí má pan poslanec Miroslav Váňa. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Vážený pane premiére, za vaší vlády se výrazně zhoršilo postavení žen. Matkám bylo sníženo porodné ze 17 500 Kč. Matky už nepobírají rodičovský příspěvek měsíčně do čtyř let svých dětí v částce 7500 Kč. Matky byly nuceny platit za den pobytu svého novorozence v inkubátoru. Matky platí daleko vyšší náklady za výdaje svých dětí, daleko vyšší náklady za oblečení, za léky, za potraviny, za různé kurzy, za tábory, za kroužky, za dětské pleny, za učební pomůcky. Matky po mateřské dovolené jen stěží hledají své uplatnění na trhu práce. Pro ženy je prakticky nemožné umístit své děti do mateřských škol. Evidujeme téměř 10 tisíc neuspokojených žádostí, kdy maminky neuspokojivě neumístily své děti do škol, protože mateřské školky mají plno. V praxi i nadále přežívá diskriminace v odměňování žen. Velmi výrazně se zhoršilo postavení důchodců. Průměrné důchody jsou v částce 9800 Kč. Důchodcům se ale zato velmi výrazně zvýšily výdaje na provoz domácností, na udržení jejich zdravotní péče, zvýšila se platba za nájemné, platba za energie, zvýšily se jim veškeré výdaje za udržení jejich základních potřeb. A tak mnozí důchodci se dostávají do naprosto neřešitelné situace, kdy ze svých skromných penzí nejsou schopni ufinancovat provoz a chod domácností. Navíc se rozpadá celkový sociální systém, kdy poskytovatelé sociálních služeb ještě do těchto dnů nedostali zálohové platby na krytí svých provozních nákladů od Ministerstva práce a sociálních věcí.

Vláda ODS nesplnila své sliby, které občanům dala, když s nimi uzavírala smlouvu, smlouvu se svými voliči, při posledních parlamentních volbách. Vláda ODS zato výrazně snížila přímé daně a letos zejména těm nejbohatším, těch je, žel bohu, 5 %. Zato zbytku občanů, kterých je 95 %, se propadá výrazně životní úroveň, kdy jsou postiženi drahotou, rostoucími sazbami nepřímých daní. Drtivá většina rodin trpí nedostatkem financí. Nedostatek financí se stává doslova noční můrou pro celou řadu rodin. Nedostatek financí se stává zdrojem rodinných konfliktů, rodinných hádek.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP