(Jednání pokračovalo ve 14.30 hodin.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážení páni poslanci, paní poslankyně, budeme pokračovat v přerušeném jednání naší 52. schůze Poslanecké sněmovně. První zařazený bod podle zákona o jednacím řádu jsou

151.
Ústní interpelace

 

na premiéra vlády České republiky podle vylosovaného pořadí. Byl vám do lavic předán seznam vylosovaných interpelací, tak jak půjdou po sobě. První interpelací je interpelace Jaromíra Chalupy ve věci městské nemocnice v Ostravě.

Ještě než vám dám slovo, pane kolego, oznámím, že pan předseda vlády Mirek Topolánek je řádně omluven, předsedá Evropské radě v Bruselu. Budeme tedy pokračovat podle jednacího řádu, to znamená vaše interpelace bude zaznamenána a premiér vám podle zákona o jednacím řádu do 30 dnů písemně odpoví. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jaromír Chalupa: Dobré odpoledne, vážený pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové.

Vážený nepřítomný pane premiére, obracím se na vás v záležitosti majetkových poměrů v Městské nemocnici Ostrava. Jen ve zkratce uvedu, že město zhruba před pěti lety převedlo budovu ředitelství nemocnice na stát, přesněji Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, který ji údajně potřeboval pro své využití. Od té doby se však nic nestalo a již tak zchátralá budova dále chátrá. Město přitom má záměr i finanční prostředky na její využití. V roce 2007 schválily orgány města za účelem pomoci uzavření celkové dohody se státem i další převod majetku, který se nachází v areálu městské nemocnice, a tím se chtělo přispět k vyřešení dlouhodobě složitých majetkových poměrů v tomto zařízení se státem. Jen vloni poskytlo v lůžkové části 30 tisícům pacientů ošetření a v ambulantní části 800 tisícům pacientů. Rovněž příslib státu formulovaný ministrem financí Kalouskem jaksi vyšuměl a majetek není dodnes převeden zpět. Uvádím, že v uplynulých 15 letech město investovalo ze svých prostředků zhruba 2 miliardy korun do areálů nemocnice a některé areály nové, moderní vystavělo. Budovy ale dále chátrají a potřebují v současné době nové investice. Jedná se o rekonstrukce operačních sálů v hodnotě celkem 130 milionů korun, které ovšem váznou, protože v rámci nevyjasněných majetkových poměrů tuto investici nelze realizovat.

Vážený nepřítomný pane premiére, protože znáte poměry v Ostravě, žádám vás, abyste se osobně zasadil o racionální jednání a dodržení předem formulovaného příslibu navrácení majetku městu a svým vlivem přispěl k vyřešení této věcné otázky, která je tímto prohlášením vašeho ministra, které bylo učiněno nedávno, že městu se díky tomu, že hradí část zdravotnických poplatků za občany, může o vrácení tohoto majetku pouze zdát. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Děkuji za dodržení času pro interpelaci. To byl pan poslanec Jaromír Chalupa. Nyní následuje pan poslanec Jan Látka, připraví se pan poslanec Miroslav Váňa. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Látka: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážený pane nepřítomný premiére, mnohokrát si kladu otázku, jaký je vlastně váš přístup k této sněmovně. Jednou na nás křičíte, příště nabízíte dialog, jednou nás chcete urazit, pak na nás zase ukazujete prostředníček nebo třeba na interpelace vůbec nepřijdete. Proč už ale nezačnete plnit svou funkci premiéra tak, jak by si její vážnost vyžadovala?

Nedávno jste byl možná překvapen tím "waterloo" v krajských a senátních volbách, ale co jste čekal? Vaše vládnutí s pomocí přeběhlíků, snaha udělat v tomto státě ze zdraví byznys a dát ho do soukromých rukou, mravní zchátralost opřená o pozitivní a negativní motivace totiž přivedly k volbám i ty občany, kteří by normálně k volbám nepřišli. I váš soupeř v ODS Pavel Bém několikrát prohlásil, že vaše vláda je ve vážné krizi. Nyní dokonce slušná a velice skromná poslankyně Helena Páralová prohlásí: V ODS mi není dobře. Ano, prohráli jste volby, protože kašlete na lidi. Proč už to jako chlap konečně nepřiznáte? Tento národ totiž není tak hloupý, jak byste si možná vy, pane premiére, představoval. Občané nevěří vaší vládě, nechtějí tuto vládu, mají z jejího vládnutí strach. Vaše vláda se chvástá tím, že to Evropě osladíme. Zatím jste to však osladili především nám, občanům této země. Váš přístup k řešení současné finanční krize to jen potvrzuje.

Vážený pane premiére, vraťte prosím nám Čechům důvěru ve svou vládu, vraťte nám Čechům důvěru ve svého premiéra. Jak vám můžeme věřit, když v období, v němž se zdálo, že jste se již začal ovládat, kdy jste se obešel bez svých úletů, přirovnáte informace o protikrizových opatřeních k házením perel sviním? To je pro mě nepochopitelné, bezprecedentní a urážlivé. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Látkovi. Nyní se slova ujme pan poslanec Miroslav Váňa a připraví se pan poslanec Václav Šlajs. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Vážený pane místopředsedo, já vás požádám o stažení této své interpelace.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, to je jednoduché. Podle jednacího řádu, pokud ji nepřednesete, vaše přihláška propadá. Věřím, že příští čtvrtek budete mít třeba stejné štěstí, že budete tak brzy vylosován.

Slova se ujme pan poslanec Václav Šlajs, připraví se pan poslanec Zdeněk Jičínský. Pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Václav Šlajs: Vážený pane premiére, jsou známa statistická čísla za rok 2008 o ekonomice i o příjmech obyvatelstva. Pravdou je, že hrubé nominální mzdy vzrostly, avšak vlivem vysoké inflace přes 6 % jejich hodnota je znehodnocena. Rostly především mzdy ve výpočetní technice, letecké dopravě, výrobě a rozvodu elektřiny, v bankovnictví, v pojišťovnictví. Nechci vás ale hodnotit za sektor privátní, který jede takzvaně sám za sebe. Velice mě trápí, že se snížila reálná mzda v rozpočtové sféře, že čeští učitelé, zdravotníci, policisté, úředníci, pracovníci sociálních služeb brali v roce 2008 reálně méně než v roce 2007. Reálně méně brali i čeští důchodci. Pravdou je, že důchody byly dvakrát zvýšeny a jejich reálný růst činil 6,6 %. Jako by to vypadalo, že při inflaci 6,3 % tedy reálné důchody rostly. Opak je pravdou. Protože důchodci si nekupují drahá auta, nepijí šampaňské a nejezdí na dovolenou do Karibiku. Trápí je cena léků, nájemné, energií aj. I tedy důchodcům klesly reálné příjmy v průměru o 2 %, čili každý český důchodce si mohl koupit méně o 2 % než v roce 2007.

Asi byste mi odpověděl, kdybyste tady byl, že za to může krize. Není tomu tak. Důsledky krize přijdou teprve v roce 2009, zvláště v druhé polovině. Může za to vaše nešťastná, chybná, nesystémová a protilidová reforma veřejných financí, která přála 10 procentům nejbohatších a na ostatní občany kašlala. Ptám se vás, pane premiére, proč kašlete na většinu národa, proč klesá životní úroveň většiny lidí? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To byl pan poslanec Václav Šlajs. Nyní jde se svou interpelací na předsedu vlády pan poslanec profesor Zdeněk Jičínský. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážený pane předsedo vlády, je vám dobře známo, že jednou z temných skvrn fungování policie a justice v polistopadovém období je kauza Yekty Uzunogla, což je občan Německé republiky původu kurdského, významný člověk, jehož kauza byla i mezinárodně velmi sledována. Bohužel stal se obětí toho, co můžeme nazvat policejní a svým způsobem i justiční zvůlí. Trvalo řadu let, než obvinění z těžkých trestných činů bylo prohlášeno za bezdůvodné a Yekta Uzunoglu byl u nás soudně osvobozen.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP