(Jednání pokračovalo v 11.00 hodin.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Kolegyně a kolegové, je 11 hodin. Věřím, že hlasovací zařízení je odpočinuté. Prosím tedy, zkuste se přihlásit.

Jenom připomenu, pane zpravodaji, že jsme se nacházeli před hlasováním o zamítnutí tohoto návrhu a v té chvíli jsem jednání přerušil. Žádám tedy poslance, aby se posadili do svých lavic. Je zde žádost o odhlášení, takže vás zkusím ještě jednou odhlásit, odhlašuji vás a prosím, abyste se znovu všichni přihlásili. Mně se to povedlo.

Ještě jednou prosím, doufám, že jste se všichni přihlásili, a budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zamítnutí tohoto poslaneckého návrhu, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Kvorum je 96, vidíme, že hlasování má číslo 79, přihlášeno je 190, pro zamítnutí hlasovalo 92, proti bylo 90. To by znamenalo, že návrh na zamítnutí byl zamítnut, tedy návrh na zamítnutí nebyl přijat.

 

Poslanec Michal Doktor: Pokud tedy neproběhne kontrola hlasování, máme před sebou, pane místopředsedo, rozhodnutí o jediném pozměňujícím návrhu, kterým je pozměňující návrh pana předkladatele, resp. zástupce předkladatelů, pana poslance Milana Urbana.

Ve svém vystoupení zpravodaje k tomuto pozměňujícímu návrhu jsem uvedl, že pro stanovení nového limitu spotřebních daní byl použit kurz 24,80 Kč, který považuji za nereálný, a jsem tedy toho názoru, a chápu, že tímto názorem mohu vyvolat nelibost pana předkladatele, že tento pozměňující návrh je nehlasovatelný.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Urban jako předkladatel se hlásí o slovo, prosím.

 

Poslanec Milan Urban: Tento návrh samozřejmě hlasovatelný je. Nehlasovatelný by byl za předpokladu, že by byl v rozporu s evropskou směrnicí. A protože není v rozporu s evropskou směrnicí, je hlasovatelný. Myslím si tedy, že můžeme bez problému přikročit k hlasování.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane zpravodaji, vy jste vlastně oznamoval postup při hlasování. Řekl jste, že je pozměňovací návrh, řekl jste, že vy s ním sám nesouhlasíte, nebo že tvrdíte, že je nehlasovatelný. A to je vlastně váš návrh postupu.

Teď je to tedy tak, že tady je váš návrh postupu a oproti tomu pan poslanec Urban s tím nesouhlasí a říká, že je přesvědčen, že návrh hlasovatelný je. Budeme tedy zřejmě muset hlasováním rozhodnout o tom, jakým způsobem budeme hlasovat, jinak se to asi udělat nedá.

 

Poslanec Michal Doktor: Ano. Podstata věci spočívá v tom, že pan poslanec Urban chce návrhem zákona určit, resp. tvrdí, že ví, že kurz k rozhodnému datu bude 24,80 Kč, přestože dnešní realita je zcela jiná.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě bude na to reagovat pan poslanec Urban.

 

Poslanec Milan Urban: Myslím, že pan zpravodaj velmi mystifikuje Poslaneckou sněmovnu. Já to znovu zopakuji.

V Evropské unii je povinná spotřební daň určena pro všechny země stejně. K tomuto určení je pro Českou republiku důležité datum 1. 10. 2008 a v té době kurz je samozřejmě takový, který odpovídá všem evropským směrnicím. Návrh je tedy hlasovatelný.

Dávám námitku proti tomu, aby bylo hlasováno o nehlasovatelnosti tohoto návrhu, nebo nechám na vás, pane místopředsedo, jak si s tím poradíte. Ale prostě záměr označit tento návrh za nehlasovatelný neodpovídá věcně podstatě, nemá žádnou námitku v tomto směru odbor legislativy Poslanecké sněmovny, tedy ten záměr, který tady vyslovil zpravodaj, je podle mého názoru tedy jeho soukromá domněnka.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Chápu to tak, že vy tady předkládáte alternativu k postupu, říkáte, že je třeba hlasovat o tomto pozměňovacím návrhu a my bychom měli rozhodnout o tomto návrhu pana poslance Urbana.

Nechám hlasovat Sněmovnu o názoru pana poslance Urbana, jehož názor na postup je takový, že bychom měli hlasovat tento pozměňovací návrh jako první. Snad je to jasné a budeme o tom hlasovat. Není námitek. Budeme hlasovat o návrhu pana poslance Urbana.

Zahajuji hlasování. - Přece jenom nesouhlasí pan poslanec Vidím.

 

Poslanec Jan Vidím: Pane předsedající, buďte, prosím, tak laskav a vysvětlete, co je předmětem tohoto hlasování. Hlasujeme o námitce pana poslance Urbana?

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ne, já to chápu tak, že to je hlasování o proceduře. Byl tady návrh procedury, který přednesl pan poslanec Doktor, a byl tady jiný návrh. A já jsem řekl, že budeme tento alternativní návrh hlasovat jako první.

Prosím, pan poslanec Vidím.

 

Poslanec Jan Vidím: Pak ovšem, pane předsedající, musíme postupovat v souladu se zákonem o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. Návrh procedury navrhuje Poslanecké sněmovně zpravodaj, nikoliv navrhovatel. Zpravodaj navrhl postup procedury a o něm musíte dát hlasovat.

 

Poslanec Michal Doktor: Já jsem prohlásil návrh za nehlasovatelný, autor pozměňujícího návrhu podal námitku proti mému postoji. Hlasováním o námitce učiníte pozměňující návrh buď hlasovatelným, nebo nehlasovatelným.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Myslím, že to asi není nějaký zásadní spor. Pan poslanec Urban souhlasí s tím, že to bude hlasováno jako námitka, aby došlo k dohodě mezi zpravodajem. A v tom případě výsledek bude stejný. Je to tak. Budeme o tom hlasovat jako o námitce vůči postupu, který navrhl pan poslanec Doktor. Podstata je stejná.

Ještě jednou vás odhlašuji. Byl tady návrh na odhlášení, já mu musím vyhovět. Prosím tedy, abyste se znovu přihlásili. Doufám, že se systém zase nezavaří... Ne, funguje. Jste všichni přihlášeni? (Několik poslanců hlásí, že dosud ne.) Systém je zřejmě přetížen. Je ještě někdo mimo pole přihlášení? Zřejmě už ne a můžeme tedy hlasovat.

 

Budeme hlasovat o námitce pana poslance Urbana.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout tuto námitku, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 81, přihlášeno je 190, pro hlasovalo 97, proti hlasovalo 85. Námitka byla přijata.

 

Budeme pokračovat, jen co dám ještě slovo panu poslanci Šťastnému.

 

Poslanec Boris Šťastný: Vážený pane předsedající, zpochybňuji hlasování. Hlasoval jsem proti, a v počítači se zjevně ukázalo ano. Zpochybňuji hlasování.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP