(11.10 hodin)

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Slyšeli jste námitku pana poslance Šťastného. Budeme tedy o ní hlasovat.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout tuto námitku, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 82, přihlášeno 190, pro hlasovalo 150, proti 13. Takže námitka byla přijata.

 

My budeme znovu hlasovat o námitce pana poslance Urbana. Vracíme se k hlasování o námitce pana poslance Urbana.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout námitku pana poslance Urbana, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 83, přihlášeno 190, pro hlasovalo 95, proti 89. To by znamenalo, že návrh nebyl přijat. Námitka pana poslance Urbana by nebyla přijat. Prosím zpravodaje.

 

Poslanec Michal Doktor: Vzhledem k tomu, že nebyla přijata námitka pana kolegy Urbana, je k hlasování pouze základní tvar zákona, jak jej předkladatelé podali Poslanecké sněmovně k projednání.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Předpokládám, že o všech návrzích bylo hlasováno. Přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona.

Nejdříve přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Milana Urbana, Michala Haška, Miloslava Vlčka, Jiřího Paroubka a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon číslo 353/2003 Sb., o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 538."

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 84, přihlášeno 186, pro hlasovalo 92, proti 93. Konstatoval bych, že s návrhem zákona nebyl vysloven souhlas. (Potlesk z pravé části sálu.)

 

Děkuji zpravodaji i předkladateli, o slovo se hlásí pan ministr Kalousek.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Dovolte, dámy a pánové, abych poděkoval jako ministr financí Poslanecké sněmovně za odmítnutí tohoto obludného populismu a abych připomněl panu poslanci Sobotkovi jako bývalému ministru financí jeho články na jeho vlastním blogu, kde ujišťoval ještě před půl rokem veřejnost, že on nemůže pro takový návrh hlasovat. Věřím, že jeho ujišťování budeme do budoucna brát se stejnou vahou, s jakou to bral on sám. (Veselost z pravé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: O slovo se hlásí pan poslanec Sobotka.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Chtěl bych ujistit pana ministra financí, že se budu chovat jako opoziční politik a v žádném případě nebudu tolerovat nic, v čem by vláda této zemi lhala nebo vláda této zemi škodila.

Pan ministr velmi často v této Poslanecké sněmovně lže. Já ty jeho nepravdy budu uvádět na pravou míru pokaždé, když se této lži dopustí.

Pane ministře, možná vám už selhala paměť. Přečtěte si můj blog znovu a zjistíte, že tam nic takového samozřejmě uvedeno nebylo. Pokud to zjistíte a konstatujete, tak by bylo dobré, kdybyste se potom Poslaneckého sněmovně omluvil za to, že zde uvádíte absolutně nepravdivé informace. Myslím, že by stálo za to, aby ministr financí zde vystupoval pravdivě a korektně. Myslím si, že bude celá řada příležitostí, abychom na toto téma diskutovali.

Chtěl bych také jasně říci, že všechny argumenty, které zde ze strany vládní koalice zazněly a které hovořily o výpadku příjmů veřejných rozpočtů, jsou argumenty, které přišly o dva roky později. Kdyby ty argumenty přišly před dvěma lety, kdy se tady schvalovala takzvaná reforma veřejných rozpočtů, tak by to nepochybně bylo na místě.

Chápu ministra dopravy, že je zoufalý z toho, že není schopen zajistit výstavbu dálnice D47. Naše vláda, vláda sociální demokracie, tuto výstavbu dálnice zahájila. Dokud byla sociální demokracie ve vládě, tak se tato dálnice stavěla. Nikdy za vlády sociální demokracie nebyl problém ve výstavbě dálnice D47. Stejně tak se to týká i jiných komunikací.

Vaše vláda, vaše vládní koalice, odřízla příjmy veřejných rozpočtů v řádu několika desítek miliard korun. A může si v tuto chvíli stěžovat pouze na svoji vlastní politiku. Tato vláda nese odpovědnost za příjmy veřejných rozpočtů, tato vláda hospodaří s vysokými deficity veřejných rozpočtů, tato vláda není schopna plnit své volební sliby včetně zajištění výstavby klíčových staveb dopravní infrastruktury.

Chtěl bych také připomenout panu ministrovi financí, který mezitím odešel, že to byl on, kdo zde prosadil snížení daně z přidané hodnoty a rozšíření vratek u osobních automobilů. Tehdy se nestaral o dopad na příjmy obcí a krajů. Je to pan ministr, který hovoří o snižování DPH u restaurací. Opět se nestará o dopad na příjmy obcí a krajů. Byl to ministr financí, který podpořil návrh na to, aby daň z příjmu právnických osob byla ve výši 15 %. Opět se nestaral o výpadek příjmů obcí a krajů.

Ono je to totiž velmi jednoduché. Když s návrhem na snížení jakékoliv daně přijde opozice, pak je to populismus a je to neodpovědnost vůči veřejným rozpočtům. Když s jakýmkoli návrhem na snížení daně přijde vláda, je to geniální pomoc našemu národnímu hospodářství.

Já se velmi těším na debatu v této Poslanecké sněmovně nad ostatními daňovými návrhy, ale myslím si, že bychom se měli přestat dívat na to, kdo co navrhuje, ale především debatovat o tom, co kdo reálně v této Sněmovně navrhuje a co skutečně může naší zemi pomoci a co ne. Děkuji. (Potlesk z levé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě se hlásí pan poslanec Urban jako předkladatel.

 

Poslanec Milan Urban: Myslím, že nesmí být zapomenuto, kdo nechal lidi na holičkách. Já jsem to nečekal od stran vládní koalice, že se budou snažit v dobách těžké hospodářské krize lidem pomoci, ale co je mi líto a co mě mrzí obzvlášť, je, že pan ministr Kalousek tady děkoval i komunistickým poslancům, kteří se nepřipojili k tomu, aby byl přijat tento návrh, který mohl významným způsobem pomoci lidem v České republice.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan ministr Gandalovič je snad poslední přihlášený.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič Vážený pane předsedající, vážená Sněmovno, víte, že já velmi málokdy využívám těchto přednostních přihlášení a věcných poznámek, ale vystoupení pana předsedy poslaneckého klubu ČSSD a bývalého ministra financí mě trochu rozesmutnilo, protože dnes jsem pochopil optiku jeho nahlížení na daňové změny. Zatímco vládní koalice se snaží celkem transparentně a dlouhodobě přesunovat zátěž z daní přímých do daní nepřímých, což je koncept, který na jedné straně za zachování stability veřejných financí ulevuje podnikatelskému prostředí, snižuje cenu práce a pomáhá tak překonat důsledky ekonomické krize, protože fakticky ponechává lidi v práci, pan předseda poslaneckého klubu ČSSD prostě tyto návrhy rozdělil jenom na dva druhy, a to je ten, jestli je předkládá opozice, nebo koalice.

Já bych rád prostřednictvím pana předsedajícího poučil pana předsedu poslaneckého klubu ČSSD Sobotku, že je i jiné rozdělování daňových změn. A je to především podle toho, jakým způsobem prospívají podnikatelskému prostředí, jakým způsobem zlevňují cenu práce.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP