(10.40 hodin)

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Ještě jednou a naposledy. Není až tak úplně podstatné, kolik toho dopadne na obce, kolik na centrální fondy. Žijeme všichni v jedné zemi. A je potřeba říct, že prostě těch 15 až 18 miliard rozpočtového výpadku bude mít nějaké konkrétní důsledky. A já bych rád ty konkrétní důsledky zopakoval. Ne že to může ohrozit dokončení D47, nepochybně ohrozí, tak jako dalších deseti významných liniových staveb v zemi. Tak jako to znemožní posílit účelově krajské rozpočty celkem o 3,2 miliardy na regionální dopravní obslužnost, kterou zabezpečují krajům České dráhy. O tom budete rozhodovat.

Takže velmi prosím všechny kolegy, pokud většinou jejich hlasů bude tento zákon schválen, až budete mluvit do těch kamer, neříkejte jenom, že jste snížili spotřební daň na pohonné hmoty. Také řekněte: My jsme zabrzdili a zastavili některé významné liniové stavby a my jsme znemožnili dopravní regionální obslužnost, kterou zajišťují České dráhy v jednotlivých krajích. To jsou přímé důsledky vašeho rozhodnutí, to nezapomeňte říct, a po dlouhé době budete mít zase jednou pravdu.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Vidím, že do rozpravy už se nehlásí nikdo v téhle chvíli, takže snad bude možné rozpravu ukončit.

Ještě je prostor na závěrečná slova. Pan poslanec Doktor jako zpravodaj si ho vezme jako první. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Michal Doktor: Určitě není mým úkolem hodnotit, nakolik se někteří kolegové dočkali odpovědí ze stran předkladatelů. Já bych jen rád podtrhl, že je zřejmé, že byl zvýrazněn rys dočasnosti této úpravy. Návrh kolegů, respektive podaný pozměňující návrh, který bude předmětem hlasování, znamená, že by snížení spotřební daně bylo dočasné. Upozorňuji tedy na velké riziko spočívající v tom, že návrat spotřební daně do původního koridoru, na původní výši, k 1. 1. roku 2011 by byl jedním z významných prvků podněcujících inflaci v České republice.

Zároveň je určitě mou povinností shrnout, že zde v rozpravě byl zvýrazněn konflikt, který spočívá v tom, že předkladatelé návrhu použili pro svůj výpočet chybný a v tuto chvíli nereálný, neplatný kurs 24,80 ku jednomu euru. Sám tady předkladatel v akcentu na ty ostatní věci, například v debatě o části ceny energií, zvýraznil tu potíž míjení se účinků a správných odhadů s tou realitou v čase. A to je ta naše dnešní debata. Projednávaná věc je jedním takovým příkladem. Zatímco kurz eura a české koruny ve smyslu našich závazků s právem Evropského společenství je rovinou, která se nemění po celý rok, a ta byla stanovena v onen říjnový den, který vzpomínal pan kolega Urban ve svém vystoupení, a já jsem ji připomínal několikráte, tak kurz české koruny, reálný kurz, se velmi dynamicky proměňuje. A vezmu-li v potaz oscilaci kurzu mezi dnem podání tohoto návrhu a dneškem, tak je to 22,10 korun v té dolní úvrati a 27,20 koruny v horní úvrati. A řekl bych, že použít kurz 24,80 koruny je velmi neobratné a příliš nás přibližuje rizikům, která spočívají v kolizi s právem Evropského společenství.

To jsou nepochybně věci, které by měli brát kolegové poslanci a kolegyně poslankyně na vědomí při svém hlasování, které bude nepochybně následovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak teď bych se ještě obrátil na pana poslance Urbana.

 

Poslanec Milan Urban: Já myslím, že můžete pomalu zvonit, pane místopředsedo, ale to je vaše kompetence.

Já řeknu jenom jednu větu. Ten návrh nejenom že je nadčasový, spravedlivý, ale je to také - pokud bude schválen - první skutečné protikrizové opatření v České republice. (Chachacha, zaznívá z lavic napravo.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak já zvoním. Jenom než se obrátím na zpravodaje, domnívám se, že byl podán návrh na zamítnutí, takže pravděpodobně budeme nejdřív hlasovat návrh na zamítnutí a pak teprve eventuálně pozměňovací návrhy.

Prosím, pane zpravodaji, máte slovo, můžete se k tomu vyjádřit.

 

Poslanec Michal Doktor: Pane místopředsedo Poslanecké sněmovny, kolegyně a kolegové, máme před sebou vcelku jednoduchou proceduru hlasování. Jak už zaznělo opakovaně ve vystoupeních několika kolegů a koneckonců i ve shrnutí pana místopředsedy Poslanecké sněmovny, byly podány dva návrhy na zamítnutí tohoto sněmovního tisku 538. První návrh je obsažen v usnesení rozpočtového výboru, který vám byl rozdán pod sněmovním tiskem 538/2. Druhý návrh na zamítnutí podala ve svém vystoupení paní poslankyně Jakubková. Já jsem jej zopakoval jako zpravodaj Poslanecké sněmovny k tomuto sněmovnímu tisku. Je nepochybné, že o tomto návrhu je možné hlasovat jako o jediném sloučeně a bez otálení.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže budeme nejdříve hlasovat tento návrh na zamítnutí.

Ještě je tady návrh na odhlášení, takže odhlašuji vás všechny. Teď prosím, přihlaste se znovu. Ani mi to nejde... Tak ještě jednou... Nějakým způsobem jsem zřejmě to hlasovací zařízení vyřadil úplně. Nevím, jak se mi to povedlo...

Á, už je to tady. Prosím, takže se přihlaste. (Šum v lavicích.) Někomu to nejde? (Opět hlasy: Už to jde.) Ptám se jestli... Nehlasuje?

Ještě jednou vás všechny odhlašuji a znovu vás prosím, abyste se přihlásili.

Budu muset přerušit sněmovnu na deset minut, aby se vyjasnilo, co se to vlastně děje. Takže přerušuji sněmovnu do 11 hodin a doufám, že se sejdeme už nad funkčním zařízením.

 

(Jednání přerušeno v 10.47 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP