(10.20 hodin)
(pokračuje Říman)

Takže tento krok, který jsme udělali od té doby, je výrazný. A já to tady říkám jenom proto, že neustále je třeba napravovat oblíbené omyly a nepravdy, které se od tohoto pultíku bohužel neustále linou.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ale fakticky chce reagovat teďka pan poslanec Urban. Vy jste chtěl také faktickou (k posl. Bauerovi, který souhlasí)? To byste měl přednost, byl jste dřív, pak pan poslanec Urban s faktickou.

 

Poslanec Jan Bauer: Vážené kolegyně, kolegové, dovolte mi touto cestou krátce zareagovat. Těch nezodpovězených věcí je tady velké množství a já bych chtěl jenom krátce reagovat na pana kolegu Urbana. Hovořil dlouze o promyšlených strategiích a promyšlených taktikách. Já bych se ho chtěl touto cestou prostřednictvím předsedajícího zeptat, jakou promyšlenou taktiku a promyšlenou strategii má připravenou pro představitele asi 6,5 tisíce měst a obcí v rámci České republiky, kterých se mimo jiné tato opatření, pokud přijdou v platnost, budou dotýkat a budou mít neblahé důsledky mimo jiné na komunální rozpočty. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: A teď bude asi ještě reagovat pan poslanec Urban fakticky.

 

Poslanec Milan Urban: Tak já vezmu tu reakci postupně.

Tady oba moji předřečníci potvrdili to, co tady říkal pan ministr Říman, že od tohoto řečniště se občas říkají věci, že se člověk až diví. Začnu u kolegy, který mluvil těsně přede mnou. Obce ani do šesti tisíc, ani do deseti, ani do pěti, ani do čtyřiceti na toto opatření nijak nedoplatí samozřejmě, protože nejsou svázány se spotřební daní.

To, co se týká - DPH zůstane stejné (reaguje na poznámky z vládní lavice)…

Samozřejmě, že obce nejsou svázány se spotřební daní, tečka. To tady všichni, kdo se tím zabývají, tak to víme.

Co se týká té elektrické energie - no možná že věříte, pane ministře, něčemu, možná že se o tom usvědčujete tak jako ve vládě, jak to funguje, jak si teď všichni fixují, ti občané, tu elektrickou energii na 14 dní dopředu a na měsíc dopředu, jak si ji kupují o 35 % laciněji, než bylo původně stanoveno na celý rok. Já myslím, že tomu tak není, a vy to dobře víte - to je taková ta virtuální realita.

Prostě tady je jeden problém. Vy jste zavedl pražskou energetickou burzu, na které se obchoduje elektrická energie, která má vytvářet nějakou tržní hodnotu této komodity. Sám jste tady řekl, že elektrická energie je svázána nějakým způsobem s významnými jinými energetickými komoditami, jako je ropa, jako je plyn. Ropa nedávno stála kolem 150 dolarů za barel, teď stojí kolem 40 - na drobné mě neberte. Plyn byl mnohem dražší, v současné době výrazně zlevnil a také zlevní pravděpodobně pro odběratele, pro spotřebitele. Možná právě proto, že plyn a jeho cena se stanovuje čtvrtletně, kdežto cena elektrické energie je stanovována na celý rok dopředu. Trh, o který tady tak bojujete, s elektrickou energií, ten totiž, pane ministře, v České republice nefunguje. Kdyby fungoval, tak se cena elektrické energie bude pohybovat v nějakém koridoru s cenou ropy, s cenou plynu. Tyto dvě komodity výrazně, výrazně klesly díky světové hospodářské krizi, kdežto Česká republika má jednu anomálii, úžasnou - elektrická energie naproti tomu stoupá o nějakých 15 %.

To, co říkám já, je: Stanovme určené čtvrtletí pro stanovení ceny elektrické energie, tedy fixujme to pouze na čtvrtletí, nikoli na celý rok, nebo dokonce na dva roky, jak jste měli ty první balíčky. Když toto opatření bude realizováno v praxi, bude se dělat čtvrtletní průměr, ne roční průměr, když toto opatření bude zavedeno v praxi, podívejte se na diagramy, podívejte se na grafy, cena, kdyby to fungovalo teď, elektrické energie by byla pro občany i pro firmy zhruba o 30 % nižší než ta, kterou musí platit na základě dlouhodobých smluv.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ptám se pana ministra Bendla, jestli chce reagovat fakticky. Fakticky chce reagovat. A vy také (k ministru Kalouskovi). Pan ministr Bendl byl první.

 

Ministr dopravy ČR Petr Bendl Jenom faktickou poznámku, která se týká toho, že se dotkne spotřebka obecních rozpočtů. Ona se dotkne i krajských. Pochybuji, že to má někdo spočítáno, ale protože jsme tady v situaci, kdy řešíme i regionální dopravu a snažíme se najít finanční zdroje, tak jenom avizuji, že v okamžiku, kdy na tu spotřebku sáhnete, dotkne se i financí týkajících se regionální dopravy. To ad jedna.

Ad dvě - protože jsem tady neřekl konkrétní věci, kterých by se to dotklo, řeknu jenom dvě za všechny, nebo za desítky dalších. V tu chvíli v podstatě saháte na D47 a na pražský okruh. To jen pro vás poslance, kteří jste z jednotlivých regionů, až to tam lidem budete zdůvodňovat.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Také fakticky chce diskutovat pan ministr Kalousek.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Já to rád doplním výpočtem. Pan poslanec Bauer samozřejmě ví, že spotřební daň není sdílenou daní pro obce, tak jako to tady víme všichni. Ale také ví, tak jako všichni už asi nevíme, minimálně vy, pane poslanče Urbane, že DPH se vypočítává ze zboží zatíženého spotřební daní. Takže to samozřejmě dopad má. To za prvé.

Za druhé - to, co má dopad daleko větší, je ona výstavba dopravní infrastruktury.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Hned na toto chce ještě reagovat pan poslanec Urban.

 

Poslanec Milan Urban: Jen krátkou reakci. Ono je to spíš pro fajnšmekry, ale pane ministře, vy říkáte, že když se sníží spotřební daň, na těch stojanech se nesníží cena. To jste tady řekl mockrát. Tak pak neříkejte... pak neříkejte... pak neříkejte - on mi tady mluví do zad pan premiér, tak proto se tak opakuji - pak, pane ministře financí, neříkejte, že dojde k propadu DPH, protože vy dobře víte, že DPH se skládá ze všech těch složek - z ceny rafinerií, spotřební daně, marže a DPH.

Tedy když říkáte snížením spotřební daně nedojde ke snížení ceny benzinu a nafty na stojanech, tak zároveň nemůžete říkat, že dojde k propadu DPH. To si protiřečíte a to by od ministra financí asi nebylo dobré, pokud bych měl věřit tomu, že si to skutečně myslíte.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak zase faktická, tentokrát pan poslanec Dolejš.

 

Poslanec Jiří Dolejš: Vidím, že technologové to tady tak zamotali, že už se v tom nevyzná ani ta pověstná babička z Orlických hor. Takže já zopakuji podstatu.

Ta babička třeba má mopeda, přijede k čerpací stanici a bude si chtít koupit benzin. My vezmeme 5 miliard ze státních financí, a teď je otázka, jestli těch 5 miliard zinkasují petrolejáři nebo distributoři, prodejci pohonných hmot, anebo jestli o těch 5 miliard bude ta cena toho benzinu levnější. Takhle znělo těžiště toho mého dotazu, těch mých pochybností. Zatím jsem na to odpověď neslyšel. S výpadkem těch pěti miliard jsem předem připraven se jako s protikrizovým opatřením smířit, když to něčemu pomůže.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: No, a teď bych zase se vrátil - ne, nevrátím se k žádnému, protože se tady hlásí pan poslanec - prosím, pane poslanče, máte slovo. Pan poslanec Plachý do rozpravy - ale to je faktická, pozor, dvě minuty.

 

Poslanec Jaroslav Plachý: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi, abych také faktickou poznámkou reagoval na pana poslance Urbana a potvrdil slova pana ministra Římana.

Pan poslanec Urban tady prohlásil, že občané to, co neutratí za benzin, utratí za něco jiného a tím se to v podstatě srovná.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP