(11.40 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Já myslím, že tato Poslanecká sněmovna by si zasloužila slyšet přesnou informaci z vaši úst, jaká bude situace v případě, že se schválí senátní verze. Je jasné, jaká bude situace v případě, kdy setrváme na verzi Poslanecké sněmovny. Ta situace bude taková, že pro děti budou zrušeny všechny poplatky. To je návrh Poslanecké sněmovny. Jaká bude situace pro děti v případě, že bude schválena senátní verze?

Dovolte mi jenom velmi stručnou poznámku k vystoupení pana ministra financí Kalouska. Já vidím, že on přispěchal vládě v této chvíli na pomoc. Není to poprvé, kdy pan ministr financí Kalousek zasáhl do zdravotnické problematiky. Já jsem si vzpomněl na jeden jeho záslužný čin a myslím si, že by bylo dobré, abychom si s díky vzpomněli na pana ministra financí Kalouska vždycky, když vejdeme do lékárny a kupujeme nějaký lék. Já myslím, že by si všichni občané České republiky vždycky, když jdou do lékárny a platí za léky, měli vzpomenout s úctou na pana ministra financí Kalouska. Byl to on, pan ministr financí Miroslav Kalousek, kdo všem občanům v této zemi zařídil, že se léky zdražily. Byl to pan ministr financí Kalousek, kdo prosadil zvýšení daně z přidané hodnoty z 5 % dokonce na 9 %. Nebýt pana ministra financí Kalouska, tak bychom při každém nákupu léků platili DPH jenom 5 %. Díky panu ministrovi Kalouskovi, na kterého by si všichni pacienti skutečně vždycky při této příležitosti měli vzpomenout, mohou zaplatit z každé krabičky jakéhokoliv léku DPH ve výši 9 %. Já myslím, že více takových zásahů, a nepochybně pan ministr Kalousek bude ještě populárnějším politikem.

Děkuji. (Potlesk z lavic sociální demokracie.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Tak nezáviďte, pane předsedo.

Já bych chtěl jenom říci, že vaše otázky jsou určitě pregnantně a správně formulované, ale že se hlásí paní senátorka Palečková už aspoň tři čtvrtě hodiny a neustále je předbíhána těmi, kdo - (Hluk a různé výkřiky ze sálu.) Závěrečné slovo? Já mám tady přihlášku, kde ona za navrhovatele - protože ona obhajuje tento návrh, tak jistě odpoví.

Nyní pan poslanec Martínek s faktickou poznámkou, potom řádně přihlášená paní poslankyně Fialová.

 

Poslanec Radko Martínek: Děkuji, pane místopředsedo. Vážená paní ministryně, já nepochybuji o tom, že zcela jistě panu kolegovi Sobotkovi jasně odpovíte. Chtěl bych vás při této příležitosti poprosit - ten senátní návrh má celkem osm bodů. Bylo by dobré, když budete odpovídat a zdůvodňovat, že děti do 18 let neplatí, abyste hned řekla, ve kterém bodu toho návrhu je to popsáno. Myslím, že tím to bude pro kolegy zcela přesné a jasné a bude si to každý moci přečíst.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Martínkovi. Nyní paní poslankyně Fialová.

 

Poslankyně Jiřina Fialová: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já s potěšením kvituji, že paní ministryně si uvědomuje nedostatky a potřebnost některých lidí, a tak se jí ptám, proč tedy do senátního návrhu tyto potřeby pro lidi nezařadila.

Chci se ale dotknout ještě jedné otázky, která mi v senátním návrhu vadí. Při svých poslaneckých dnech a na besedách se mě často lidé ptají, proč nedostávají potvrzení o zaplacení poplatku. Když jsem otevřela senátní návrh, tak čtu: V § 11 odst. 1 se na konci písmene f) čárka nahrazuje tečkou a písmena g) až i) se zrušují. A právě tato písmena hovoří o tom, že pojištěnec už nebude mít nárok na vystavení dokladu o zaplacení regulačního poplatku. Podle § 16a zdravotnické zařízení je povinno tento doklad pojištěnci na jeho žádost vydat. Toto ustanovení se zrušuje. Takže už ani klienti nebudou mít možnost si dělat nějaký účet, aby věděli, zda mají, nebo nemají splněný limit. Zdá se mi to vůči klientům slušně řečeno špatné.

Pak bych ale jenom chtěla informovat poslance. 15. prosince 2008 krajské zastupitelstvo Středočeského kraje odhlasovalo výzvu pro všechny poslance, aby hlasovali pro plošné zrušení regulačních poplatků. Ráda bych vás proto požádala, abyste tuto výzvu zvážili a přijali ji za svou. Děkuji. (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám, paní poslankyně. Nyní vystoupí paní senátorka Palečková. Jste prozatím poslední v rozpravě. Vy zde máte právo vystoupit v rozpravě, protože nejste navrhovatelem tohoto zákona. Zpravodajem tohoto zákona je pan poslanec Carbol.

 

Senátorka Alena Palečková: Dobře, děkuji. Omlouvám se za neznalost jednacího řádu Sněmovny.

Chtěla bych zodpovědět jednak některé z dotazů, které tady byly vzneseny, zejména ty ohledně placení poplatků u dětí do 18 let věku. Je to, myslím, docela precizně popsáno v odůvodnění, které vám bylo zasláno zhruba týden před projednáváním tady na plénu. V odůvodnění je to v bodu 4 článku I: od poplatku za návštěvu lékaře se osvobozují děti a mladiství do dovršení věku 18 let. Čili tím je, myslím, jasně řečeno, že to je třicetikorunový poplatek za návštěvu u lékaře. My jsme nikdy netvrdili něco jiného.

Pak bych se chtěla zmínit, že tady bylo několikrát řečeno, že to byla úzká dohoda v koalici mezi ODS a KDU-ČSL v Senátu. Pro tento senátní návrh hlasovali i všichni členové klubu otevřené demokracie, což jsou nezávislí, zelení a další členové, a také většina klubu senátorů ČSSD. Čili tento návrh prošel v Senátu velmi velkou většinou.

Pak bych se ještě chtěla zmínit o problematice dárců krve. Je to problematika, která je mi hodně blízká, protože jsem 15 let pracovala v krevní bance a každoročně se zúčastňuji akce předávání Janského plaket dárcům a vím, že je to skupina velice variabilní, co se týče věku, sociálního postavení atd. A ten návrh odpustit jim poplatky v roce, kdy darují krev, by prakticky nic neřešil, protože v roce, kdy darují krev, jsou ti lidé zdraví a před každým darováním krve mají zdarma velmi precizní lékařskou prohlídku. Čili je na zvážení, nebo na jednání, jakým způsobem tuto skupinu bonifikovat, ale ne tímto způsobem.

To je v tuto chvíli vše, co jsem k tomu chtěla dodat. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní senátorce Palečkové. S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Martínek.

 

Poslanec Radko Martínek: Já jsem pochopil, pane místopředsedo, že paní senátorka odpověděla za paní ministryni, takže já bych si dovolil opravit, protože kromě článku IV se dětí týká také článek VII a dětí, které jsou umístěny v zařízeních vyžadujících okamžitou péči, se částečně týká bod 2. Nicméně všechny tyto body hovoří o tom, že pravdu má pan kolega Sobotka, když sdělil, že prostě v dalších věcech děti do 18 let osvobozeny nejsou a platit budou. (Potlesk části sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Martínkovi. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Pan poslanec Škromach.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP