(11.30 hodin)
(pokračuje Filipiová)

Co se týká dárců krve, já si dárců krve nesmírně vážím a vím, že v podstatě díky jejich činnosti jsou doslova a do písmene zachraňovány lidské životy. Faktem je, že ministerstvo zdravotnictví jim ročně dává skutečné miliony korun jako kompenzaci té činnosti, kterou dělají. V Senátu byl pozměňovací návrh, právě co se týče dárců krve, předložen bohužel až při jednání pléna Senátu, kdy už probíhala obecná rozprava. Já jsem ten pozměňovací návrh konzultovala s našimi legislativci a oni mi řekli, že tam by byl velký problém nejasností při výkladu toho zákona. Rozhodně se ministerstvo nějakým způsobem bude zabývat tím, aby zvýhodnilo tuto skupinu lidí při jejich bohulibé činnosti. Skutečně to myslím nesmírně vážně, protože vím, jaké situace dovedou nastat. Mohu říci, že já sama jsem mnohokrát potřebovala krev, aby mi to zachránilo život, event. mému dítěti. Vím, o čem mluvíte, a této skupiny lidí si nesmírně vážím.

Chtěla bych říci ještě jednu věc. Ten Senátní kompromisní návrh hovoří o tom, že vlastně budou osvobozeni od třicetikorunových poplatků u lékaře děti do 18 let. Tady samozřejmě dojde k určitému výpadku příjmů u pediatrů a u ambulantních specialistů. Ministerstvo zdravotnictví se v pondělí dohodlo se zástupci všech pojišťoven, že jim tato ztráta bude kompenzována, nebudou přehodnocovány léčebné plány, nebude to změnou kapitační platby, ale formou bonusů, které této skupině lékařů nahradí ztráty, které vzniknou právě tím, že nebudou vybírat tyto třicetikorunové poplatky. Ještě jen pro informaci - na tento rok půjde o kompenzaci částky cca 150 mil. Kč.

To jsou dva body, ke kterým jsem považovala za důležité se vyjádřit. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní ministryni Filipiové. S přednostním právem se přihlásil pan ministr Miroslav Kalousek, potom pan místopředseda Zaorálek. Dalšími přihlášenými jsou poslankyně Fialová a paní senátorka Palečková.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za pozornost, budu velmi stručný. Pan předseda Sobotka tady několikrát položil velmi sugestivní otázku: budou děti platit - ano, nebo ne? Jak je to u lékaře či ve zdravotnickém zařízení, odpověděla paní ministryně Filipiová. Já bych rád na tuto otázku odpověděl obecně.

Budou děti platit - ano, nebo ne? Za dluhy, které jsme si způsobili socialistickou rozpočtovou politikou (ohlas v sále), budou děti platit jako mourovatý. Ano, budou platit! (Hluk v sále.) Státní dluh veřejných rozpočtů dosáhl k bilionu korun, což je 100 tisíc na jednoho občana, a jak tady sedíme, nikdo z nás ty dluhy nebude splácet, protože maximální úspěch, kterého můžeme dosáhnout, je, že přestaneme dělat. Ty dluhy za nás budou platit naše děti a jejich děti. Pokud dnes podlehneme té rétorice, kterou tady předvádí sociální demokracie, bude se platit víc.

To znamená na vaši otázku, pane předsedo, budou děti platit - ano, nebo ne, odpovídám: ano, budou platit jako mourovatý. A pokud dnes prosadíte svoji politiku, tak budou platit ještě víc! (Potlesk v pravé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministrovi. S faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Zdeněk Škromach.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, myslím, že je snadno dokazatelné, že dluhy zůstávají pouze po pravicových vládách v České republice (ohlas), viz ekonomický propad na konci vlády Václava Klause, kdy ani nebyla žádná krize, ale katastrofou tady byla koalice tenkráte už ODS a lidovců. Myslím, že pan ministr Kalousek to dobře pamatuje.

Pokud jde o to, kdo to zaplatí, tak tahle vláda to říká jasně: bohatým daně snižuje, nemocným a potřebným daň zavádí. Co je poplatek ve zdravotnictví? Nová daň! Tuto daň platí nemocní a potřební! (Potlesk z levé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: To byl pan poslanec Škromach. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Exner.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, členové vlády, dámy a pánové. Panu ministrovi Kalouskovi bych chtěl jen připomenout, že v posledním období byl několikrát za vládu navrhovatelem toho, aby se Česká republika zadlužila. Dokonce on je ten, který předkládá návrhy, kde ta doba návratnosti je 55 let, tudíž už nemluvíme jen o našich dětech a o našich vnucích, ale o našich pravnucích.

Kromě toho jestliže mluvíme o zdravotnických poplatcích, tak nejde o zadlužení. Jde o placení za něco, o čem ústava říká, že je bezplatné.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Tak to byl pan poslanec Václav Exner. Nyní s přednostním právem pan místopředseda Zaorálek.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, chtěl bych reagovat na vystoupení paní ministryně Filipiové. Jde o to, jaká je podoba té debaty a jaký má ta debata smysl. Mně se v téhle debatě o poplatcích vybavila debata, kterou jsme vedli o Lisabonské smlouvě, ve které jsem také chtěl, abychom se drželi podstaty věci a abychom se dohodli, jestli ta věc sama má smysl, a vyjasnili si, proč na to máme různý názor.

My jsme se tady měli bavit o regulačních poplatcích. Tom, co tato vláda přivedla jako něco nového, a my jsme se ptali po jejich smyslu. Tady to několikrát zaznělo: Co ty poplatky vlastně regulují? Jaká je jejich podstata? Jak ten systém funguje? Jestli byl hlavní cíl zabránit tomu, aby se neodpovědně chodilo do ordinací a lékáren, pokusili jste se o to, daří se to? - Prostě smysl té věci, jestli je to funkční, nebo ne. O tom jste se měli bavit. Ty otázky zde zazněly, mně připadají zásadní a kardinální. Čili to hlasování má být o tomhle: Mají regulační poplatky smysl nebo ne? Já jsem si přál, aby z vaší strany a především ze strany ministerstva zazněla odpověď na tyhle otázky. Můžeme mluvit o různých věcech, ale tohle je podstata věci, o které budeme hlasovat.

Já lituji, že paní ministryně na tohle nereagovala, protože to bylo to, co měla obhájit. Když to neřeknete tady, tak se to nakonec stejně v té odborné veřejnosti sdělí. Jestli regulační poplatky byly neúspěchem, tak je to taky důležitá zkušenost. Vy jste se o něco pokusili, je třeba říci, jak to je, a z toho vyvodit něco pro další řízení zdravotnictví. Proto by vás tato debata měla zajímat, a vy jste tady měla paní ministryně předvést, že jste schopna regulační poplatky obhájit. A chtěli jsme slyšet argumenty, proč ten systém obhajujete. Já pokládám za důležité, že to tady nezaznělo. V této chvíli regulační poplatky v této Sněmovně obhájeny nebyly!

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: To byl pan místopředseda Zaorálek. Nyní s přednostním právem předseda klubu... Promiňte pane předsedo, pan poslanec Martínek s faktickou má před vámi přednost. Zahlédl jsem ho v poslední chvíli. Dobře, takže potom.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji, vážený pane místopředsedo. Vážené poslankyně, vážení poslanci, vážená vládo, velmi mě to mrzí, já jsem velmi pozorně poslouchal paní ministryni zdravotnictví, ale ona neodpověděla na mé tři jasně položené otázky. Já jsem je zde přednesl v jednacím jazyce této Poslanecké sněmovny, snažil jsem se o maximálně spisovný český jazyk, ale zdá se, že paní ministryně nerozuměla mým otázkám. Já si je dovolím položit znovu a požádám paní ministryni, aby ty věci netajila Poslanecké sněmovně, která bude za malou chvíli rozhodovat, ale aby odpověděla jasně.

Čili ptám se znovu v jednacím jazyce této Poslanecké sněmovny: Vážená paní ministryně, budou děti do 18 let platit na pohotovosti? Budou děti do 18 let platit poplatek za pobyt v nemocnici? Budou děti do 18 let platit za recept? Je pravda, že ten Senátní návrh ruší veškeré poplatky u dětí do 18 let, nebo ruší jen poplatky u ambulantních lékařů a specialistů a všechny ostatní poplatky pro tyto děti zůstávají? Myslím, že je třeba abyste to tady řekla jasně, jak to je. V médiích se šíří informace, že senátní návrh ruší všechny poplatky pro děti. Jak to je? Ruší je, nebo zůstávají poplatky v těch třech oblastech, které jsem zmínil?

***




Přihlásit/registrovat se do ISP