(11.50 hodin)

Poslanec Zdeněk Škromach: Pane předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, já bych tady už nehovořil, ale byl jsem osloven novináři v předsálí, kde se mě ptali na právě to, co tady vzpomenula paní senátorka z hlediska postoje senátorů sociální demokracie. Myslím si, že tahle účelová manipulace, a já jsem očekával od nové ministryně paní Filipiové, že skutečně naplní to, co říká, že chce vnést nové způsoby, že chce vyjednávat, že chce hledat řešení, ale bohužel opět se manipuluje s fakty. Chtěl bych tlumočit to, co nám řekli naši senátoři, že s nimi nikdo o tomto nevyjednával, že ta takzvaná dohoda je pouze dohoda vládních stran - ODS, lidovců a možná zelených. Nakonec paní ministryně se netajila tím, že přesvědčila i dvě takzvané rebelky, dříve zelené. (Neklid v sále.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pan poslanec Škromach byl řádně přihlášen. Ale i kdyby byla faktická poznámka, jako že nebyla, jako že byl řádně přihlášen, tak je poslední a nikdo další se ani s faktickou nehlásí. Až teď vidím pana poslance Šťastného, že se hlásí. Pokračuje pan poslanec Škromach.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Já myslím, že i to je ukázka netolerance vládní koalice k opozici a vedení jakékoliv diskuse. Nakonec těch několik minut, které tady ještě budete muset vydržet, než se začne hlasovat, je daleko méně než to, co napáchají ty vaše zákony, které tady prosazujete. A navíc je provázíte demagogií a lží. Lží o tom, že tento takzvaný kompromis, který víceméně nic neřeší, dokonce ani neosvobozuje děti zcela od poplatků ve zdravotnictví, tak tvrdíte, že to byla jakási dohoda i v rámci opozice, že sociální demokracie snad v Senátu tím, že hlasovala pro tento návrh, tak dokazuje, že s tím kompromisem souhlasí. Nerozumím tomu, proč paní ministryně používá těchto lživých tvrzení, protože tato dohoda nebyla dohodnuta se sociální demokracií. Pokud pro tento návrh hlasuje některý senátor či poslanec sociální demokracie, neznamená to, že s tímto kompromisem souhlasí a že tento kompromis vládní koalice byl dohodnut se sociální demokracií.

Mě překvapilo, když se novináři ptali na to, že paní ministryně trousí v kuloárech informace, jak chtěla vyjednávat s poslaneckým klubem sociální demokracie a jak k tomu nebyla vůle. Paní ministryně, uvědomte si, že jste měla přijít ve chvíli, kdy jste vyjednávala ten váš takzvaný kompromis v Senátu. V té chvíli byla vaše chvíle, tehdy jste mohla přijít a určitě sociální demokracie by hledala nějaká řešení, která by byla přijatelnější. Ovšem vy jste se na to lidově řečeno vykašlala, volila jste stejnou cestu jako váš předchůdce pan Julínek. Vytvořili jste patřičné zastrašovací metody na neposlušné poslance vládní koalice a pak už jste neměli žádný důvod vyjednávat s opozicí.

Proto, aby to bylo jasné - sociální demokracie nesouhlasí s tímto vaším takzvaným kompromisem, protože je proti občanům, je proti nemocným, je proti lidem, kteří zdravotní péči potřebují. Ale - a to je potřeba zdůraznit - každé zrušení poplatků je dobré, byť třeba jenom takovéto drobné. A já se divím poslancům KDU a zelených, kteří ještě přednedávnem říkali, že prostě podpoří zrušení nejenom poplatků u dětí, ale i u seniorů a stejně tak u poplatků za položky na receptu. Dneska tiše mlčí a říkají: no tak raději si udržíme ještě ten rok ty své posty v rámci vládní koalice, protože co bychom si počali s těmi preferencemi, které dneska máme.

Musím říci, že jsem zklamaný z přístupu paní ministryně, a není to jediná věc, pokud jde o poplatky, kdy prezentuje věci jinak, než se skutečně staly. Takže paní ministryně, aby bylo jasno, ten váš návrh, který jste si prosadila v rámci vašich senátorů v Senátu, není návrhem sociální demokracie a sociální demokracie s ním ani nesouhlasí. Ale na druhé straně každé zrušení je k něčemu dobré.

Chci zdůraznit, že sociální demokracie, pokud by prošel tento senátní návrh, znovu předloží návrhy na zrušení poplatků a bude je předkládat tak dlouho, až buď projdou, anebo je zrušíme po volbách, a to úplně.

Já myslím, že to vaše setrvávání a odmítání vůle občanů je jednoznačné. A možná, když už tedy o tom hovořím, a svědčí to o určitém způsobu rozporu mezi tím, co paní ministryně říká a co dělá, tak je to i její prezentace schůzky s řediteli zdravotních pojišťoven. Paní ministryně se najednou vžila do role vyšetřovatele, soudce i toho, kdo trestá. To tady asi nebylo od dob minulého komunistického režimu, kdy ministři mohli přikazovat nezávislým organizacím, jak mají konat, a vlastně dopředu rozhodli, že zdravotnická zařízení jsou odsouzena a že budou platit jako mourovatí a že porušují zákon.

Paní ministryně si plete tento režim s režimem minulým, kdy tak mohli rozhodovat možná političtí funkcionáři. Dneska, paní ministryně, když chcete, aby v této věci někdo rozhodl, tak se musíte obrátit na soud. Ten jediný je ten, který může v těchto věcech rozhodovat. A pojišťovny… Nevím, jakými nástroji jste je nutila či přesvědčovala, jaké ty přesvědčovací nástroje byly. Možná že páni ředitelé se docela drží svých funkcí a možná že případná pohrůžka, že by už těmi řediteli být nemuseli, může být dostatečná k tomu, aby porušovali zákon. A vy je k tomu přímo vybízíte, přímo navádíte, a aby sankcionovali zdravotnická zařízení, která vybírají poplatky. Dokonce vy byste měla iniciovat to, že vybírání poplatků před ošetřením je nezákonné. A to jsem od vás neslyšel, paní ministryně. Vy vedete zoufalý a zarytý boj s krajskými reprezentacemi. Místo toho, abyste jim to zjednodušili, tak se snažíte vyvolávat tyto souboje.

Já myslím, že ukázka toho, jak lidi chtějí vaše poplatky, jsou fronty v lékárnách, které způsobujete díky neschopnosti pochopit realitu toho, že poplatky už dneska jsou minulostí, i když to dneska neschválíte. Ale vaše totalitní způsoby prosazování těchto požadavků jsou prostě pro sociální demokracii nepřijatelné! (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Škromachovi. Nyní vystoupí pan poslanec Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo. Pane předsedající, já se omlouvám. Jenom nevím, jakou věcnou, či dokonce politickou spojitost má nynější situace v řeči pana Škromacha s minulým režimem, protože pokud si pamatuji, tak tam bezplatnost zdravotnictví skutečně byla a nemusely se platit žádné regulační poplatky. Ale to jenom na okraj. Skutečně mě nikdo nemůže podezírat z toho, že bych chtěl hájit to špatné, co v minulém režimu bylo, ale také nehájit to dobré, co tam bezesporu bylo.

Já se chci obrátit na vás, kolegyně a kolegové, zejména na ty z vás, kteří jste z Občanské demokratické strany z krajů, kde jste vy nebo vaši reprezentanti podepsali koaliční dohody se sociální demokracií, ve kterých jste se upsali k tomu, že podpoříte, respektive sami budete iniciovat zrušení regulačních poplatků. Já to chápu jako plošné zrušení regulačních poplatků. Teď máte příležitost naplnit tuto dohodu, aby si o vás lidé mohli myslet, že ve vás přece jenom nějaká čest je. Abyste měli ještě chvíli času na rozmyšlenou, v této chvíli žádám o přestávku na poradu klubu KSČM v délce 20 minut. Jakmile tato přestávka bude udělena, žádám klub KSČM, aby se okamžitě sešel v prostorách klubu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, další přihlášky do rozpravy nejsou, takže se ptám pana poslance Kováčika, zdali mohu ukončit rozpravu. Nemohu ukončit rozpravu.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Modifikuji svůj návrh na přestávku před ukončením rozpravy.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Před ukončením rozpravy. Ve 12.20 hodin se tady sejdeme.

 

(Jednání přerušeno v 11.59 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP