(Jednání pokračovalo v 10.51 hodin.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Milé dámy, pánové, prosím, abyste se vrátili do sněmovny. Je 10.51 hodin, budeme pokračovat v rozpravě. Pan poslanec Krátký je ten, který by měl nyní vystoupit. Připomínám, že po něm měl vystoupit Antonín Seďa. Teď prosím pana poslance Krátkého, aby se ujal slova.

 

Poslanec Jiří Krátký: Pane předsedající, dámy a pánové, vážení kolegové, kolegyně, ke svému vystoupení jsem si vzal dvě takové malé pomůcky. Je to dnešní E15, kde na druhé straně uprostřed je modře zatrženo Zdravotnické poplatky podle Senátu. První řádek: "Děti do 18 let nebudou muset platit 30 korun u lékaře," a pak pokračují další řádky. A já včera, pokud jsem dobře poslouchal, tak jsem se dozvěděl, že děti do 18 let nebudou platit akorát u všeobecného lékaře, všude jinde platit budou. Paní ministryně tady není. Prostřednictvím pana předsedajícího moje otázka šla na paní ministryni: Jak to doopravdy je? Platí, nebo neplatí? Včera někdo lhal, nebo lžou nebo neúplně informují tyto noviny E15? To je můj první problém, se kterým se nemůžu dneska zatím vyrovnat.

A druhý. Vzal jsem si pomůcku typu"Statistický zpravodaj leden 2009 - Úřad práce v Jeseníku, je to můj okres, a tam jsem se dočetl: Registrovaná míra nezaměstnanosti v okrese Jeseník je 13,6 %. Včera bylo v novinách, že jsme druzí. Nejsme poslední. A v tom samém bulletinu se dočtu, že nejvyšší relativní míra je v obcích Bílá Voda - 34,2 %, Kobylá nad Vidnavkou - 29,4 %, Velká Kraš - 24,3 %, Vlčice - 22,3 %, Černá Voda - 22 %, Bernartice - 20,9 %. Padlo tady v rámci debaty dopoledne, že to mají být regulační poplatky. Nestojí za to zvážit, že lidé z Bílé Vody mají prvního všeobecného lékaře 15 kilometrů daleko v Javorníku, první špitál, který potkají, je 45 kilometrů v Jeseníku a první odborné pracoviště je v 165 kilometrů vzdálené Olomouci? Nejsou to snad dostatečné regulační poplatky pro ty, kteří skutečně musí vynaložit ohromné peníze, ne 30 korun, ale stokoruny, aby se k lékaři vůbec dostali?

Já bych rád, abychom přestali myslet, nebo ti, co myslíte pořád jenom z pozice toho sytého, který hladovému nevěří, ale ono to prostě takhle funguje. Tito lidé dělají za 14 tisíc průměrné mzdy tohoto okresu, to znamená, že támhle mají nějakých 7 tisíc korun. Z toho musí vyžít, poslat děti do školy, obléct se a zatopit! Takže prosím pěkně, skutečně neberme jim poslední peníze, které jsou potřeba na základní žití! Nemluvím o ústavě, nemluvím o spravedlnosti. Ta nikdy žádná nebyla, není a nebude, ale začněme se chovat k těmto lidem jako lidi, a ne jako vydřiduši! Děkuji. (Potlesk v levé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji. Pan poslanec Krátký. A nyní bych požádal pana poslance Antonína Seďu. Dalším vystupujícím bude David Rath.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, pane předsedající. Vážený pane místopředsedo vlády, vážená paní senátorko, vážené kolegyně, vážení kolegové, ve Zlínském kraji byla uzavřena krajská koalice sociálních demokratů s občanskými demokraty a stranou lidovou. Programové prohlášení Rady Zlínského kraje pro volební období 2008-2012 se mj. zabývá i poplatky ve zdravotnictví. Dovolím si citovat: "Rada Zlínského kraje prohlašuje, že v souladu s Ústavou ČR, Listinou základních práv a svobod bude naplňovat principy bezplatné zdravotní péče na základě veřejného pojištění pro všechny občany. Dále rada prohlašuje, že Zlínský kraj bude do doby jejich zrušení hradit za pacienty regulační poplatky v nemocnicích zřizovaných, resp. zakládaných krajem dle rozhodnutí zastupitelstva Zlínského kraje."

Chci tady a teď požádat své kolegy ze Zlínského kraje, jmenovitě Ludvíka Hovorku, Jaroslava Plachého, Petra Nečase, Pavla Svobodu, Miloše Melčáka, Tomáše Úlehlu a kolegyni poslankyni Michaelu Šojdrovou, aby podpořili návrh na zrušení všech poplatků podle poslanecké verze a aby nehlasovali pro zákon vrácený Senátem, který problematiku nehrazení poplatků nevyřeší. Předem děkuji za vaši podporu. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: A teď bych požádal o slovo pana poslance Davida Ratha. V této chvíli to je poslední, koho mám tady písemně přihlášeného do rozpravy.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Dámy a pánové, já bych chtěl jenom připomenout, že dnes tady jednáme o návrhu z dílny opozice, který prošel touto Sněmovnou, a je to návrh na úplné zrušení poplatků, který Senát doplnil o svůj protinávrh. Protože možná tohle někdy zapomínáme, že primární je tady návrh na úplné zrušení poplatků, tak jak je zavedla tato vláda a tak jak je přijala tato Sněmovna.

Víte, při té příležitosti bych se rád podíval na to, k čemu došlo v českém zdravotnictví za vlády Mirka Topolánka. Předně se enormně zrychlil nárůst nákladů na léky. Ano, dámy a pánové, slyšíme tady o regulačních poplatcích, že prý mají něco zregulovat. Když se podíváte, jak rostou náklady na léky ve finančním vyjádření, tak jen za loňský rok rostly o 8,4 %! Osm celých čtyři procenta! Podívejme, o kolik rostly třeba nemocnice, eldéenky. Tak ty zdaleka tolik nerostly, rostly někde kolem 3-4 %. Čili náklady na léky rostly dvakrát tak rychle v loňském roce než náklady na ostatní druhy zdravotní péče. Ptám se - je to normální a je to dobře? Kde je ta regulace? Já ji tam bohužel nevidím! Náklady na léky totiž rostly rychleji, než rostla inflace. To je realita, to je statistika.

Dámy a pánové, k čemu došlo dál? Zdražily se léky tím, že se zvedla daň z přidané hodnoty. To se zatím skrylo do třicetikorunového poplatku za položku na receptu. Zatím říkám, protože pokud přijmeme dnes senátní verzi, já vás chci upozornit, abyste o tom věděli, že tím zdražíme všechny léky s doplatkem vyšším než 30 korun, tedy všechny léky, u kterých se nebude platit za položku na receptu. Já nevím, jestli si to paní ministryně dostatečně uvědomuje. Já nevím, jestli si to uvědomuje tato vláda, že tím, že přijmete senátní verzi, zdražíte pro pacienty okamžitě drtivou většinu léků právě o DPH. Na to nemáte zatím řešení, na to nemáte zatím recept.

Současně musím říci, že pokud bude přijata tato senátní verze, tak to povede k celkovému zdražení léků. Hned vám vysvětlím jak.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP