(10.30 hodin)
(pokračuje Orgoníková)

Já bych byla ráda, pane předsedající, kdybyste napomenul Sněmovnu, a sice z toho důvodu, že jakmile se začne hovořit o lidských právech, tak na pravé straně ode mě začne být šum, jako kdyby to skutečně poslance vládní koalice nezajímalo. Čili prosím, abyste je napomenul.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Já věřím, že už tady teď bude klid a ticho. Prosím, můžete pokračovat, paní poslankyně.

 

Poslankyně Hana Orgoníková: Ať nevykřikují.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já myslím, že i vykřikovat přestanou. Ano. Můžete mluvit. Prosím.

 

Poslankyně Hana Orgoníková: Děkuji. V článku 13 nazvaném Právo na sociální a lékařskou pomoc se mimo jiné píše. Opět cituji: "Zajistit, že každé osobě, která je bez přiměřených prostředků a která není schopna si takové prostředky zajistit buď sama vlastním úsilím, nebo je získat z jiných zdrojů, zejména prostřednictvím dávek ze systému sociálního zabezpečení, bude poskytnuta přiměřená pomoc a v případě nemoci i péče nezbytná podle jejího stavu."

Jak je patrné, citovaný článek 31 listiny klade na stát a jeho činitele větší nároky než citovaná ustanovení mezinárodních smluv, neboť hovoří o bezplatnosti na základě veřejného pojištění. Proto podle ústavních právníků má uvedené znění listiny - rozuměj Listiny základních práv a svobod - přednost, neboť upravuje právo na zdravotní péči ve větším rozsahu. Ostatně i článek 13 Evropské sociální charty klade na státy značné požadavky, neboť hovoří o nezbytné pomoci nemajetným.

Ještě je nutno dodat, že podle článku 10 Ústavy České republiky jsou mezinárodní smlouvy o lidských právech bezprostředně platné a mají přednost před zákonem. Jejich význam zdůrazňuje i požadavek, že při tvorbě a změnách zákonů, případně vyhlášek, musí zákonodárce respektovat podstatu ducha i literu zmíněných úmluv.

Pročítáme-li příslušná ustanovení těchto úmluv, uvědomíme si při troše zdravého úsudku, že jsou v nich vyjádřeny významné civilizační a kulturní hodnoty, k nimž se již velká část lidstva a státu v průběhu historie dopracovala a jež je nutné respektovat. Současně dospějeme k závěru, že zdraví je tu reprezentováno jako hodnota společenská a obecně kulturní, nejenom osobní nebo individuální. Z takového poznání ovšem plynou závažné důsledky pro politiku každého civilizovaného a kulturního státu. Mimo jiné i závěry, že není možné oklešťovat právo na ochranu zdraví na úrovni, které jsme v naší zemi dosáhli. Proto bude nejlépe držet se článku 31 v Listině základních práv a svobod a podle ní zásadově a humánně jednat. A o to prosím i novou paní ministryni a poslance vládní koalice. Chovejme se jako lidé. Jedině správné je zrušit všechny poplatky plošně a zahájit seriózní debatu o reformě zdravotnictví.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Děkuji paní poslankyni. Další bude mít slovo pan poslanec Jiří Krátký, připraví se Antonín Seďa.

 

Poslanec Jiří Krátký: Pane předsedající, nevím, jestli jsme neztratili schopnost jednat. Pan předseda vlády, místopředseda vlády -

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Já bych požádal, aby se do sněmovní síně dostavil někdo z předsednictva vlády, místopředsedové nebo někdo z místopředsedů. (Z pléna se ozývá žádost o přerušení jednání.)

Přerušuji jednání Sněmovny na 15 minut. Doufám, že se ta situace do té doby vyřeší. Pokračovat budeme v 10.50 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 10.34 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP