(12.20 hodin)
(pokračuje Paroubek)

Nejsme tedy už tou oázou ekonomickou, kterou obejde krize. Já nejsem už tím, kdo šíří poplašné zprávy, protože už je šíří spolu se mnou i oni. (Smích.) Jsem tomu rád, protože možná že ztratili jen to nejcennější, co v životě a v politice je, to znamená čas. A teď by bylo dobré se zabývat těmi návrhy, s kterými někdo - i z opoziční dílny, připusťme - přichází. A přichází s návrhy řešení, které vláda v tuto chvíli ještě nemá.

Já myslím, že pan ministr financí také vždycky, když je v úzkých - v poslední době je to často, já samozřejmě bych nechtěl být v jeho kůži, zejména když jsem slyšel ten údaj, kterému těžko můžu skoro věřit, o vývoji státních příjmů za měsíc leden, ale upřímně řečeno, po tom, jak se vyvíjely věci v závěru roku v průmyslu atd., tak se není co divit, vrátím se ale k té myšlence - vytáhne ten těžký kalibr o tom, že tady někdo může ohrozit, to znamená opozice, samozřejmě sociálně demokratická, schopnost státu získat zdroje z prodeje cenných papírů. Já myslím, že by ministr financí, a řekl jsem to už několikrát, ale neřekl jsem to z očí do očí panu ministrovi, přesto, jak jsem řekl, že si ho vážím za řadu jiných vlastností - takhle by ministr financí neměl hovořit, že snad tato země je ohrožena defaultem. Myslím si, že žádná odpovědná polická strana, a samozřejmě také sociální demokracie, v žádném případě nechce ohrozit státní finance. Jsme si plně vědomi těch rizik, která před touto zemí jsou. Jsme si také vědomi toho, že čím později přijdou ta vládní opatření, tak tím je menší pravděpodobnost, že přinesou nějaký výsledek ještě v tomto roce.

Zkrátka kdykoli když sociální demokracie přijde s návrhy, ve kterých jsou obsaženy výdaje, a nejsou to výdaje pro výdaje, ale abychom oživili poptávku, aby to zkrátka přineslo nějaký efekt, aby to generovalo třeba příjmy ve státním rozpočtu nebo aby to vytvořilo určitou sociální kohezi v zemi, tak jsme obviňováni z toho, že hrozí, že tady chceme připravit default. Naopak, když členové NERVu, vládního NERVu, rozvíjejí, co jim slina na jazyk přinese, v podstatě jako popové hvězdy se pohybují po sdělovacích prostředcích, tak už příliš kritizováni panem ministrem nejsou.

Já jsem včera v závěru dne a také přes den byl na veletrhu cestovního ruchu Holiday World. Musím říci, že tam byl i váš vládní kolega, dokonce stranický kolega, ministr pro místní rozvoj, tedy ministr pro turismus pan Svoboda. Musím říci, že ve svém večerním vystoupení, protože to dopolední vystoupení trošku odbyl, pospíchal, se vyjádřil asi v tom směru - samozřejmě že vláda bude usilovat o snížení DPH v oblasti restaurací.

Pánové, domluvte se! Tam byly stovky podnikatelů v cestovním ruchu, ve veřejném stravování, tedy v restauracích. A řekněme si otevřeně, že to, co jim řekne ministr, oni berou vážně. Tak se domluvte a řekněte, jak to tedy je. Řekněte to této komunitě lidí, která bude mít mnohem větší problémy, než měla kdykoli v minulosti, právě s klesající poptávkou v důsledku krize. Už to zažívají v lednu i v únoru. Pokud někdo z vás někoho v tom oboru zná, tak vám to rád řekne. Takže pane ministře financí, pane ministře pro místní rozvoj, řekněte si to. A pak nám řekněte, jak to opravdu bude. (Potlesk z řad ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Paroubkovi. Nyní se slova ujme zpravodaj pan poslanec Michal Doktor, prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Michal Doktor: Já bych chtěl zdůraznit, že v tuto chvíli jsem se přihlásil do rozpravy spíše jako poslanec, nikoli jako zpravodaj, neb si myslím, že zpravodajskou roli už jsem zcela naplnil. Kdybych vystupoval jako zpravodaj v Poslanecké sněmovně, cítil bych se vázán jistou mírou výrazné neutrality. Teď dovolte pár poznámek k vystoupení mých předřečníků. S dovolením začnu vystoupením posledním, vystoupením pana poslance Jiřího Paroubka.

Já vítám apel k návratu ke strukturované věcné debatě a na jisté zklidnění emocí, ke kterým tady došlo úplně zbytečně. Také jsem si nemohl nevšimnout, že po celou dobu vystoupení pana kolegy Jiřího Paroubka moudře přikyvoval a souhlasil jeho kolega Bohuslav Sobotka, a proto neučiním nic jiného, neb nejsem ani něčeho jiného schopen - pane kolego Paroubku, udělejte pro mě osobně, pro sebe a pro celou Sněmovnu jednu jedinou věc: Přečtěte si, prosím - a obracím se na vás prostřednictvím předsedajícího - slova Bohuslava Sobotky ze září roku 2006. Provizorní, nebo ta první vláda Mirka Topolánka, projednáván návrh, který zmiňoval pan poslanec Tlustý. A přečtěte si prosím slova Bohuslava Sobotky, kterými častoval tento návrh. A pak udělejte ještě jednu věc a přečtěte si vystoupení Bohuslava Sobotky v postavení ministra financí při projednávání stejné věci. Přečtěte si prosím slovní obraty, které používal, argumenty, s kterými odmítal návrh Občanské demokratické strany na snížení spotřební daně u benzinu a nafty v pásmu desetihaléřů. My jsme to tenkrát počítali a piplali od začátku na hranici platnou k tomu prvnímu pracovnímu dnu v měsíci říjnu daného roku. Hráli jsme si s tím, abychom nepodstřelili tuhle hranici, a přesto slovní obraty, které tehdy Bohuslav Sobotka používal, nikdo tady nepoužil ve váš neprospěch, v neprospěch jeho, a frekvence obratů jako zločin, kaskadérství, znevažování - zkuste to prosím udělat. To v té dnešní debatě nezaznělo, neb nikdo z diskutujících toho nebyl schopen. Zdůrazňuji - naštěstí. To je od té doby výrazný posun.

Jako zpravodaj jsem upozornil na jednu věc a dosud to nebylo překonáno. Tak jak je ten návrh podán, je podán špatně. Je podán v kolizi s právem Evropského společenství. Pokud má pan předkladatel, pan poslanec Urban, nebo kdokoli další připraven pozměňující návrh, který bude korigovat ten číselný údaj ve vztahu k povinnému přepočtu vázanému na euro, pak tento střet zmizí. Zdůrazňuji ovšem, že ty střety, které vyvoláte tím, že podáte pozměňující návrh, tak aby platnost skončila v roce 2010, jsou další a dopočitatelné.

Víte, nemohu si nevšimnout jedné věci, která tady cloumá v podstatě oběma stranami. To je syndrom spasitelství, syndrom stvořitele. My si opravdu myslíme, že když tady pohneme s padesáti halíři spotřební daně, že ten trh si sedne na zadek? Že se opravdu tak zásadně pohne cena benzinu a nafty? Nic takového se nestane. Jde o to, že snad vyvoláme debatu o tom, že ve chvíli, kdy je cena na trhu nepřiměřená, se snad cena společenským tlakem může pohnout. Ale v této situaci, kdy je cena na svém dně, se nepohne, kvůli desetihaléřové úlevě už vůbec ne. Prosím, prosím, zkusme respektovat daleko silnější hýbatele, daleko větší autority obecně platné kdekoli na světě, jako je kurs dané měny, tedy v našem případě kurs koruny k euru nebo k dolaru. To je prostě silnější hýbatel a daleko větší síla, větší autorita než shoda nás všech, a to se na tom neshodneme. A tím neuděláte vůbec nic. Docela jistě i kondice ekonomiky, která v době, kdy rostla, rostla tak, že hnala cenu benzinu v České republice i neoprávněně nahoru, zrovna tak jako doba stagnace i doba recese, ta doba, kdy ekonomika neporoste, zařídí daleko významnější změny ceny, kterou vy chcete ovlivňovat, nežli tady zvládneme jakýmkoli rozhodnutím.

Prosím, v kvantifikaci dopadů musím upozornit na jednu věc, kterou vy tady zlehčujete a záměrně se jí vyhýbáte. Velmi dobře víte, že nejde jenom výpadek spotřební daně. Jde i o výpadek inkasa daně z přidané hodnoty. Protože cena je konstruována tak, že spotřební daň je základem ceny a pak se stanovuje daň z přidané hodnoty.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP