(12.10 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, s faktickou poznámkou Miroslav Kalousek, ministr financí České republiky. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Pane předsedo, já si také vážím té věcné debaty. A protože jste tady řekl, že ministr financí navrhuje, tak vás teď prosím, abyste vystoupil a řekl, kde, v jakém dokumentu, ať už na úrovni ministerstva, vlády nebo Sněmovny navrhuje ministr financí jakoukoliv úpravu snížení DPH nebo přeřazení DPH v restauracích. Pojďte a řekněte nám to z tohoto mikrofonu! Já to řeknu za vás: žádný takový dokument neexistuje. A jestli používáte vytržené citáty z novin a nejste schopen je ani správně interpretovat, tak nám tady příště citujte Káju Maříka, to vám možná půjde líp. (Veselí v sále.) Ale znovu opakuji, že žádný takový návrh ministra financí neexistuje! (Potlesk poslanců KDU-ČSL a ODS.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní pan poslanec Bohuslav Sobotka a pak řádně přihlášený pan poslanec Vlastimil Tlustý.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážený pane předsedo, kolegyně, kolegové, já jsem v šoku, protože už týdny plní stránky našich novin články o tom, že ministr financí chce navrhnout jako jeden z receptů snížení DPH v restauracích z 19 na 9 %, a celou dobu to pan ministr financí nechává bez vyjádření, bez dementi. Já jsem se díval na webové stránky Ministerstva financí. Pan ministr tam toto nedementoval. Tam není žádná tisková zpráva, ve které by pan ministr tuto věc dementoval. Toto je poprvé, kdy slyším pana ministra financí tyto spekulace, které už živí tisk několik týdnů, dementovat. Já myslím, že je to úplně krásný příklad způsobu komunikace této vlády. Vždycky se něco nadhodí, nějaká vějička - vracení daní živnostníkům, snížení DPH v restauracích nebo třeba šrotovné, vypustí se balonek, kolem něj se rozpoutá veřejná debata, objeví se pochvalné komentáře, jaký je to dobrý vládní nápad, a pak to někdo z vlády dementuje, stáhne a nikdy se nic takové ve skutečnosti nestane.

Já myslím, že to je sice dobrá věc z hlediska práce s veřejným míněním, ale jak budou lidé takové vládě věřit? Jak budou lidé takovým představitelům vlády věřit, když tady ministr financí jednou řekne, že navrhuje snížení daní u restaurací, a pak řekne, že to není pravda? Když ministr průmyslu tady hovoří o tom, že vláda vyčlení miliardy na šrotovné, a ministr financí to vzápětí popře? Když tentýž ministr slibuje vracení daní živnostníkům a ministr financí říká, jenom přes moji mrtvolu, to se nikdy nic takového nemůže stát?

Myslím, že to přesně ukazuje způsob komunikace této vlády a ukazuje, jak si dokáží za svým slovem jednotliví členové této Topolánkovy vlády stát. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Bohuslavu Sobotkovi. Nyní řádně přihlášený pan poslanec Vlastimil Tlustý. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedající. Probíhající diskuse má nejenom věcnou stránku, ale také stránku psychologicko-psychiatrickou, protože míra osobních útoků, jejich úroveň, kterou tady předvádí pan premiér a pan ministr financí, má jediné vysvětlení: ti pánové ztrácejí nervy. A to si myslím, že uprostřed přicházejících ekonomických problémů není pro Českou republiku dobrá zpráva.

Ano, já jsem tady jednou v Poslanecké sněmovně hlasoval pro subvenci pro Bublavu. Jednou! Bylo by docela zajímavé zkontrolovat, kolikrát to bylo u pana kolegy Kalouska. Možná že víckrát. Ano, nebylo to správné rozhodnutí a já se k němu hlásím. Jenom pro zajímavost, ta hlasování byla tři. Jednou jsem podpořil, jednou jsem se zdržel a jednou jsem hlasoval proti. Jenom pro úplnost.

Pan ministr Kalousek je ovšem nepřekonatelný v tom, jak úspěšně dokáže litovat toho, co tady v minulosti obhajoval. Já za těch 15 let, co ho pozoruji na politické scéně, bych uměl vyjmenovat několik velmi vyhrocených situací, ve kterých cosi vášnivě obhajoval, a pak založil svou popularitu na politické scéně na zásadním obratu a na hluboké lítosti, kdy někdy dokonce nechyběly ani slzy. (Oživení v sále.)

Já jsem si naprosto jist, pane ministře, že i tady na vás přijde lítost. A nebude to dlouho trvat! Bude to ve chvíli, kdy občané pocítí důsledky ekonomické krize. Vy totiž zneužíváte toho, že se to ještě nestalo. Že dnes ještě většina české společnosti hovoří o krizi jako o tsunami, která je kdesi v dálce, nechápou, co znamená pro českou ekonomiku, a nerozumějí tomu, že je to vážné ohrožení i pro ně. Takže to nebude, pane ministře, do roka a do dne, co budete lítostiv. To bude, bohužel, mnohem rychleji.

A já znova opakuji. Je-li tady nějaké opatření, které může zmírnit, zachránit, varovat, upozornit českou veřejnost, že je potřeba konat ihned, tak jsem připraven ho podpořit. A nezabrání mi v tom žádné vaše urážky, žádné vaše nálepky, nic z toho, co tady předvádíte jenom proto, abyste odpoutali pozornost od věcné podstaty dnešní situace a existujícího problému.

Jen si urážejte! Ekonomické krizi České republiky urážením Vlastimila Tlustého nezabráníte ani nezmírníte.

Možná je to tady veselé pro nějaké členy ODS, kteří v tom vidí hezké pokračování zdánlivě osobního sporu, ale dneska tady vůbec žádný osobní spor není. Vůbec žádný. Mně je líto, že ODS dodneška nepochopila, že ekonomická krize je tady a že musí vláda konat. Mně je to opravdu líto.

Dovolím si situaci odlehčit. Budu citovat z textu Jana Wericha: Není-li tu ta, kterou mám tak rád, tak mám rád tu, která je tu.

Není-li tu skutečná daňová reforma, kterou mám tak rád a za kterou jsem tak dlouho běhal, tak podpořím tu, která je tu - snížení spotřební daně na pohonné hmoty. A takto přesně podpořím každý další podobný návrh, pane ministře, budete překvapen, dokonce i z vaší dílny, protože já nejsem posedlý soubojem s vámi, jako vy jste posedlý soubojem se mnou. Já podpořím dokonce i vaše návrhy, které budou mít nějakou naději na to, že zmírní přicházející ekonomickou krizi!

Žádáte studii. Vždyť vy ji přeci máte! Vy nemáte na Ministerstvu financí graf vývoje cen pohonných hmot v závislosti na vývoji ceny ropy, kursu dolaru, výši daní? Máte, nebo nemáte? Máte! A jestli ho máte, tak je z toho grafu naprosto evidentní, že naštěstí zrovna trh s pohonnými hmotami má konkurenci, kopíruje tento vývoj, ceny nejenom rostou v důsledku zvyšování cen vstupních faktorů, ceny dokonce klesají. Je tam jediná nectnost: reakce trhu na zvýšení cen vstupů je mnohem rychlejší než reakce trhu na jejich snížení. Ano, to je pravda. Po krátkou dobu si opravdu ti oškliví překupníci a prodejci kus té daně nechají. Ale zdůrazňuji, po krátkou dobu, protože konkurence je donutí, aby ji předali spotřebitelům.

Takže všechna výchozí fakta, která svědčí ve prospěch tohoto návrhu, jsou, pane ministře, k dispozici. Moc bych prosil: zanechte osobních invektiv a přemýšlejte o podstatě návrhů, v tomto případě návrhu na snížení spotřebních daní.

Děkuji za pozornost. (Potlesk části poslanců.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji poslanci Vlastimilu Tlustému. A nyní je přihlášen pan poslanec Jiří Paroubek. Pane předsedo, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Dámy a pánové, já budu velice stručný. Především bych chtěl říci, že s panem ministrem financí nevedu žádný osobní spor a za řadu jeho vlastností si ho vážím, třeba za schopnost držet slovo. A to myslím naprosto upřímně, ne v té zprofanované podobě upřímnosti. Proto nechápu jeho ostrá slova o tom, že někdo rétorikou chce škodit. Už vůbec nechápu vystoupení pana předsedy vlády, která jsou nepřiměřená ve výrazových prostředcích. Nechtěl bych se zkrátka dostat na tuhletu zcela nepřiměřenou a vlastně stejnou úroveň jako oba pánové, co tady předvedli ve svých vystoupeních. Držme se věci. A myslím, že pokud budeme mít silné argumenty, tak jedna nebo druhá strana sporu je dokáže prosadit i v hlasování.

Já jenom konstatuji s velkým potěšením, že pan ministr financí, ale koneckonců i pan premiér, abych mu to sportovně přiznal, se posunuli ve svém vidění české ekonomiky a světa obecně.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP