(17.40 hodin)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, paní ministryně, a můžeme přistoupit k další interpelaci a tou je interpelace pana poslance Jiřího Petrů na pana ministra financí Miroslava Kalouska ve věci zdražování cen elektrické energie.

 

Poslanec Jiří Petrů: Pane předsedající, kolegyně a kolegové, pane ministře. ČEZ, akciová společnost, jejímž jediným akcionářem, který drží v této společnosti základní kapitál nad tři procenta, je Česká republika zastoupená Ministerstvem financí, Česká republika drží 65,99 procenta akcií této společnosti, a tento ČEZ zdražuje elektrickou energii pro rok 2009 průměrně o 10 procent. U nás na jižní Moravě E.ON až o 16,4 procenta. Informativní průměrná jednosložková cena elektřiny pro koncového zákazníka účtovaná distributorem, kterým je E.ON, pak bude v roce 2009 činit 3683,49 Kč za megawatthodinu oproti ceně v roce 2006, která činila 2518,29 Kč za megawatthodinu. Znamená to, že za této vlády dojde ke zdražení ceny elektrické energie pro koncového zákazníka téměř o 46,3 procenta.

Cena elektřiny je čistě funkcí ceny ropy a ceny emisních povolenek. Když poroste ropa, poroste elektřina a nikdo s tím nic neudělá, tvrdil šéf ČEZ dr. Martin Roman v loňském roce. To ropa prudce zdražovala až na 155 USD za barel a bylo tvrzeno, že je zvýšení cen elektřiny nevyhnutelné. Nyní klesla na čtvrtinu, na 38 USD za barel, a ceny elektřiny se zvýšily jak pro domácnosti, tak pro podniky. Přitom ceny elektřiny na pražské energetické burze PXE za období říjen a listopad klesly pod úroveň roku 2007. Výsledná cena elektřiny je ve všech položkách regulována - mimo silovou elektřinu, která regulována není. Za této situace tvrdí vláda, že stát nemá možnost ceny elektřiny nijak ovlivňovat.

V této souvislosti se vás tedy, pane ministře, ptám: Domníváte se, že toto tvrzení je relevantní, že špatný nákup energie akciovou společností ČEZ na energetické burze odnesou především občané a firmy ? Že by ztrátu měl nést vlastník, tedy z 66 procent stát?

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám, pane poslanče. Slova se ujme ministr financí Miroslav Kalousek.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji vám, pane poslanče. Já se domnívám, že odpovědi byly svým způsobem obsaženy ve vašich otázkách. Za prvé jste řekl, že všechny položky jsou regulovány kromě silové elektřiny, která regulována není, a to je přesně ta položka, která ovlivňuje zvyšování ceny elektřiny. Za druhé jste řekl, že stát není regulátor, ale vlastník.

Ano, je vlastník, Ministerstvo financí zastupuje vlastníka, dnes je to dokonce více než 72 procent, a ten údaj je starší vzhledem k operacím, které proběhly při nákupu a prodeji akcií ČEZ. Ale není regulátor. A vaše argumentace by byla relevantní za předpokladu, kdyby v zemích okolo nás byla elektřina levnější než v České republice, což bohužel není. Já si spolu s vámi rovněž myslím, že ta cena je vysoká, nicméně prosím, abychom si připomněli, že ta cena se sestává ze dvou částí. Z těch regulovaných položek, což jsou ceny za distribuci, ceny systémových služeb, ceny na krytí vícenákladů, ceny spojené s náklady na obnovitelné zdroje, kombinované výroby elektřiny a tepla. To je upraveno zákonem, a protože tam není konkurence, tak je tam energetický úřad, který prostě reguluje cenu a přesně sleduje náklady, a nemyslím si, že je tam jakákoli vůle ke snižování či zvyšování.

Ale pak je tam ta cena vlastní komodity, ta silová elektřina, kterou nakupuje zákazník od jím zvoleného obchodníka s elektřinou. Ta regulována není, to je upraveno zákonem, kterým jsme liberalizovali trh s elektřinou, a tady výše ceny silové elektřiny je na dnešním liberalizovaném trhu v Evropě odvislá od cenové úrovně produktů obchodovatelných na burzách. My nežijeme na pustém ostrově. I kdybychom se z pozice vlastníka dopustili toho pravděpodobně trestného činu a poškodili minoritní akcionáře a nařizovali prodávat elektřinu levněji ČEZu, než kolik je cena tržní, tak logicky by nedošlo k ničemu jinému než k zisku spekulantů, kteří by tu levnou energii nakupovali a vyváželi do zemí okolo nás, kde i teď za tohoto stavu, ať už se podíváte na Slovensko, na Rakousko a kamkoli jinam, je cena elektřiny stále vyšší než v České republice. Nepomohli bychom si nic. V moři neuděláte jiné prostředí jenom tím, že do toho moře vložíte hrnek a budete se snažit v tom hrnku udělat jinou cenovou úroveň.

Takže pokud se nyní zobchodovávají určité přebytky elektřiny pro rok 2009 v důsledku poklesu poptávky, tak se to nedá zaměňovat se situací v polovině loňského roku, kdy většina obchodníků, i ti, kteří nabízejí, a ti, kteří nabízejí ve světě a tu energii vyvážejí, to je prostě exportní a importní komodita a nakoupili za ceny platné v té době a tu cenu na trhu drží. A z pozice vlastníka se to skutečně ovlivnit nedá. Nezbývá nic jiného, než si připustit, že cena elektřiny je ovlivněna dlouhodobou energetickou politikou v Evropě, nejenom v České republice, v Evropě, kde před více než 20 lety jsme se všichni rozhodli, mluvíme tady za všechny Evropany, jít cestou především úspor a na chvíli jsme uvěřili tomu, že není potřeba budovat nové zdroje. Že vystačíme s úsporami a s náhradou za liščí ohony a ebonitové tyče, což logicky mělo za důsledek nedostatek zdrojů - a nedostatek zdrojů vůči vysoké poptávce vždycky znamená vyšší cenu.

Domnívám se, že jediná cesta je přehodnocení energetické politiky v rámci celé Evropy, nikoli jen v rámci České republiky, protože v rámci České republiky ohraničeně s tím nejsme schopni udělat vůbec nic.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, pane ministře. Svého práva k vystoupení využije pan poslanec Petrů, takže má jednu minutu.

 

Poslanec Jiří Petrů: Bude to kratší. Já požádám pana ministra, on mi to trošku nahrál, když mluvil o energetické koncepci v Evropě. Předsedáme dneska Evropě, tak bych se chtěl dozvědět, jestli se uvažuje na nějakém ekonomickém fóru také se zabývat touto otázkou.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pan ministr Kalousek má minuty dvě.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Zdaleka nevyužiji. Diskuse o tom je mimořádně živá a domnívám se, že celá Evropa se výrazným způsobem posouvá například ve svém přístupu k jádru. Z těch důvodů, o kterých jsme tady hovořili. Nedomnívám se, že je to otázka dnů nebo týdnů, ale z hlediska dlouhodobé koncepce se ta diskuse skutečně posouvá. A logicky tvoří prioritu, neboť to není otázka jenom energetické dostatečnosti, ale také otázka energetické suverenity. Nedávná plynová krize je toho dostatečným mementem.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, pane ministře, a přistoupíme k projednávání další interpelace. Interpelujícím je pan poslanec Jeroným Tejc, interpelovaným ministr vnitra Ivan Langer ve věci práce policie.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Děkuji za slovo. Já bych si dovolil pana ministra interpelovat především v souvislosti se včerejším prohlášením náměstka policejního prezidenta pana Houby, kdy konstatoval, že se snížila o 3,8 procenta kriminalita, nicméně zvýšila se tzv. neobjasněnost trestných činů. Ta zdánlivě pozitivní zpráva o snížení kriminality je podle mne skutečně pozitivní jen zdánlivě, a to zejména z toho důvodu, že to, že bylo nahlášeno nebo zjištěno méně trestných činů, ještě neznamená, že klesla v České republice kriminalita. Ale může to mít také jiné vysvětlení, a to je, že policejní útvary nedostatečně vyhledávaly trestné činy. Že se snažily méně vyhledávat a spoléhaly se spíše na oznámení občanů těchto trestných činů. Tím, že možná méně vyhledávaly, tak samozřejmě logicky klesá jejich objasněnost, protože pokud trestný čin policie vyhledává, tak aspoň z těch statistik, které jsou, většinou je větší pravděpodobnost, že pachatel bude nalezen, a tedy objasněnost se zvýší.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP