(16.40 hodin)
(pokračuje Kalousek)

Myslím si, a budu to mít potvrzeno během několika krátkých dní, že na světě není stát, který by přirovnával daňovou kontrolu a správné vyměření daně k trestnímu řízení a používal na to stejných osobnostních ochran u fyzických i právnických osob.

Protože s tímto nálezem jsme si nijak nedokázali poradit v praxi a on také nijak neupravuje platnou právní normu, podle které postupujeme, nezbývá mi nic jiného, než držet se platného zákona daného mi zákonodárcem, držet se také zdravého rozumu a vydat jasný pokyn daňové správě, který jsem vydal, aby pokračovali dál v stávajícím systému kontrol na obranu poctivých daňových poplatníků proti těm nepoctivým. A budeme si tak počínat do té doby, dokud zákonodárce nezmění zákon nebo dokud Ústavní soud nezruší příslušnou část právní úpravy, což neučinil.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím poslance Braného, aby na to reagoval.

 

Poslanec Petr Braný: Děkuji za odpověď, beru ji na vědomí. Ale panu ministrovi, asi chybujícím a pomýleným, bychom neměli vyjít vstříc a hledat nějaký kompromis, protože ze samé podstaty asi chápeme, že je zde nějaký střet, a budu-li vycházet z toho úvodního slova pana ministra, že je lidské se mýlit, tak on ten ústavní nález mimo jiné říká, nezrušil nic, ale říká - ale je možné, zákonodárci něco čiňte. Tak já jenom tady v té oblasti se ptám, jestli se nebojí pan ministr, že někteří budou vstřícnější než on a budou chápat ty tápající a pomýlené, aby tu nebyla lidová tvorba, která bude dávat ty pozměňováky a nalepit to k různým zákonům. Takže to je ještě dopřesňující dotaz. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Já necítím žádný střet. Já cítím ve své duši hlubokou úctu k Ústavnímu soudu jako instituci. Jenom také cítím svoji vlastní ústavní povinnost, povinnost vybírat daně, které potom Poslanecká sněmovna rozděluje podle vlastního uvážení. Tu možnost samozřejmě zákonodárce má. Už na této schůzi je první čtení daňového řádu, což je úplně nová právní norma, která nahrazuje normu, zákon o správně daní a poplatků, podle které tuhle kontrolu provádíme. A je zcela na vašem uvážení, jakým způsobem to upravíte. Já vás jenom velmi naléhavě budu žádat, abyste nezastavili systém namátkových daňových kontrol, neboť to je z mála nástrojů, který může udržet fiskální disciplínu daňových poplatníků.

A znovu opakuji, že daně není trest a daňová kontrola není trestní řízení.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tím můžeme ukončit tuto interpelaci. Popojdeme k další. Interpelace pana poslance Davida Ratha na ministra Ivana Langera ve věci státní správy. Prosím, začněme.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Pane ministře, Vánoce už jsou dávno pryč, vánoční svátky, přesto mně připadá, že vy jste se ještě nevzpamatoval a stále nepracujete, protože nemám jiné racionální vysvětlení pro to, že neplníte zákonem uložené povinnosti, jinak bych si musel myslet, že to děláte snad z nějaké msty nebo škodolibosti nebo snahy se mstít. To bych při znalosti vaší povahy nikdy nepředpokládal v žádném případě.

Potřebuji se vás zeptat, proč jste stále nečinný při spolupodepsání jmenování nového ředitele Krajského úřadu Středočeského kraje. My jsme se na vás obraceli v tomto případě už někdy v polovině prosince, kdy jste byl informován, že proběhlo přesně podle zákona výběrové řízení, starý ředitel odešel do důchodu, nový člověk byl vybrán řádně, splňuje odborné předpoklady a dostali jste veškeré informace o průběhu výběrového řízení. Zkoumali jste je prý velmi podrobně, a stále nic. Ona by to byla docela legrace, kdyby vaše tato nečinnost, možná je to vědomá sabotáž, a to by bylo horší. To by bylo pomalu na trestní stíhání, pane ministře, protože tím ohrožujete chod státní správy v celém kraji. Já nevím, jestli to víte nebo vám to řekli vaši úředníci, ale už dnes mnoho měst a obcí ve středních Čechách nemohou mít tajemníka, protože ten musí být obdobně spolupodepsán ředitelem úřadu. Čili já jim sděluji, a když jich bude čím dál tím víc, aby chodili za vámi na ministerstvo, takže se pak nedivte, že tam budou klepat starostové a další a chtít po vás něco spolupodepsat. A totéž za vámi budu posílat i úředníky krajského úřadu, kteří budou k výkonu státní správy potřebovat nějaký akt ředitele úřadu. Tak doufám, že jim vyhovíte a že to budete řešit s nimi. Pokud by to trvalo dlouho, tak vás ubezpečuji, že na vás podám trestní oznámení za obecné ohrožení, protože ohrožujete chod jednoho z největších krajů České republiky.

Tedy, pane ministře, prosím, začněte už konečně pracovat!

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím o respektování časového intervalu a stejně pana ministra Langera, který má pět minut k dispozici, aby reagoval na tuto interpelaci.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Pane místopředsedo, dámy a pánové, pane hejtmane, mohu potvrdit, že 12. prosince požádal pan hejtman Středočeského kraje David Rath o udělení souhlasu se jmenováním ředitele Krajského úřadu Středočeského kraje. Na základě nejistoty a pochybností o tom, zda proběhlo vše v rámci výběrového řízení dle zákona, požádalo Ministerstvo vnitra o doplnění této žádosti, o dokumentaci související s výběrovým řízením. Zaslané podklady týkající se výběrového řízení byly prověřeny z hlediska jejich souladu se zákonem č. 312/2002 Sb., o úřednících územních samosprávných celků a o změně některých zákonů. Podstatnými dokumenty pro posouzení, zda výběrové řízení proběhlo v souladu se zákonem, byl také zápis z průběhu výběrového řízení, přihlášky uchazečů, doklad o sestavení výběrové komise a tabulkový přehled o splnění předpokladů a požadavků pro účast ve výběrovém řízení.

Mohu konstatovat, že výběrové řízení proběhlo v souladu s citovaným zákonem. Byla zjištěna pouze formální nepřesnost v oznámení o vyhlášení výběrového řízení, které oproti součástem uvedeným v § 6 odst. 2 zákona o úřednících územních samosprávných celků neobsahovalo informaci o platové třídě odpovídající druhu práce. Nicméně toto pochybení nebo tato nepřesnost nebyla důvodem, nebo nebyla shledána natolik závažnou, že by mohla bránit udělení souhlasu se jmenováním, a proto jsem 3. února 2009 vyslovil souhlas s jmenováním ředitele Krajského úřadu Středočeského kraje Ing. Petra Hostka.

Myslím si, že průběh prokázal užitečnost tohoto přístupu pro obě dvě strany. My máme jistotu, že vše proběhlo v souladu se zákonem, a vy máte v tuto chvíli alespoň upozornění na to, abyste si dávali větší pozor a nedělali - třebaže malé - chyby při výběrových řízeních.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Slovo má ještě pan poslanec David Rath.

 

Poslanec David Rath: Pane ministře, já jsem skutečně velmi potěšen, že jsem pod tak bdělým okem tak znamenitého chlapíka, jako jste vy, protože myslím si, že vy prokazujete, že Česká republika má dobrého ministra vnitra. Škoda, že tak znamenitý pohled nevěnujete i činnosti vlastního resortu, protože tam mně připadá, že místo toho, abyste se věnoval boji s kriminalitou, tak se věnujete nákupům a novému designu vozidel. Byť je to také důležité, tak přece jenom byste spíše měli bojovat se závažnou trestnou činností. Ale budiž.

Čili jsem rád, že jste mě informoval, že jste to podepsal. Myslím, že půjde o historický dokument, kde se vedle sebe na jednom papíře ocitnou naše dva podpisy. Doufám, že nebudou mít k sobě tak vřelý vztah, jako máme my dva, protože by pak asi z toho papíru utekly. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan ministr bude ještě reagovat i na toto vystoupení pana poslance Ratha. Prosím, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP