(15.50 hodin)
(pokračuje Rath)

Já nevím, jestli to víte, ale díky tomu třeba obce ve středních Čechách nemohou mít tajemníky. Bylo by docela dobře, kdybyste si zjistili, jaké všechny výkony státní správy tím blokujete, a to nejenom Davidu Rathovi, mně je to jedno, já si s tím poradím a mě to zase tolik netrápí, ale trápí to starosty, trápí to obce, trápí to úředníky vykonávající státní správu, za kterou vy zodpovídáte!

Pane premiére, jak je možné, že váš ministr je nečinný, jak je možné, že neplní své zákonné povinnosti? Uděláte s tím něco, když takto sabotuje chod státní správy v jednom z největších krajů?

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, pane premiére.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Vážený pane hejtmane, protože vy tu vystupujete dneska jako hejtman, já přece jenom musím reagovat na slova zase krádež. Já bych chtěl, abyste to upřesnil, co myslíte slovy, že jsem zase něco ukradl, protože nemyslím si, že můžete beztrestně nadužívat tento typ slov a tento typ adjektiv, které používáte běžně. Vy přece musíte vědět, že nemocnice krajské, a to zadlužené, tehdy ještě okresní, převedla na kraje vaše paní ministryně Součková. To, že jste převzali nemocnice zdravé, nemocnice v plusu, nemocnice zainvestované (hlasitý smích v řadách poslanců ČSSD) a poskytující dobrou zdravotní péči, to vám umožňuje v následujícím období je dostat do stavu, ve kterém je předala tehdy krajům Marie Součková.

Co se týká Aeroflotu, na hloupý dotaz neexistuje velice chytrá odpověď. Jestliže novináře zajímají zásadně jenom povrchní věci, tak na ně odpovídáte podobně. Já jsem strávil s Vladimírem Putinem 5,5 hodiny. Mohu vás ubezpečit, že to bylo zajímavé, že to můj názor na Rusko nezměnilo a Vladimír Putin to dobře po naší diskusi ví.

My jsme nikdy nechtěli prodat, a takhle to přece nestojí, jedné firmě. Aeroflot je součástí SkyTeamu, a pokud se přihlásí do soutěže a vláda vyhodnotí v prvním kole, že nepředstavuje bezpečnostní riziko, tak stejně jako další člen SkyTeamu, což je například Southern Airlines v Číně nebo Air France a další, bude mít šanci se této soutěže účastnit. Já v žádném případě neupřednostňuji žádnou firmu. A potom, až budeme probírat bod, jak vlastně došlo k situaci v ČSA, jakým způsobem Jaroslav Tvrdík tuto společnost zadlužil a přivedl do konkurzní situace, jakým způsobem vlastně společnost byla přinucena se sama chovat, tak potom si řekněme, jak to s tím prodejem vlastně je. My to prodat nemusíme, pane hejtmane, ale potom to půjde úplně jiným systémem, který tady na mikrofon říkat nebudu, abych nezpůsoboval problémy při privatizaci.

A k té otázce. Já nevím, jaké další čistky v krajích chystáte. Já nejsem informován o tom, že by byla povinnost nějakým způsobem jmenovat vámi určené, vámi vybrané lidi. Pokud taková je, já se na to pana ministra zeptám, proč brzdí toto jmenování. Mrzí mě, že děláte takové čistky, protože většina těch lidí, třeba v Plzni, byli lidé velmi kvalitní, neměli s ODS nic společného. Nicméně patří to ke stylu vaší práce. Já vám to, pane hejtmane, neberu.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím pana poslance Davida Ratha.

 

Poslanec David Rath: Víte, pane předsedo vlády, já se snad na vás nemohu zlobit. Víte, ono jak se říká, nevědomost hříchu nečiní. Vy nevíte nic, proto vyprávíte neustále hlouposti.

Za prvé. Nemocnice nyní jste nám předali extrémně zadlužené. Já vám tu tabulku mohu dát. Třeba jen benešovská nemocnice 60 mil. dluhu, kde si vaší členové ODS vyplatili 8 mil. na odměnách. Takhle jste hospodařili v nemocnicích, tak neříkejte nesmysly! (Emotivně.)

Čistky. Co vaše noc dlouhých nožů? Vemte si, jak váš ministr Langer vyčistil celou policii, vyházel všechny velitele! O tom vy nevíte také? To vám to ani neřekl, vás to ani nezajímá? Nejspíš ano!

Víte, jak jsem říkal, nevědomost hříchu nečiní. Adjektivum není, že ukradnete. To je přídavné jméno, jestli jste si nevšiml.

A poslední poznámka. Pane předsedo vlády, je to skutečně povinnost ministra vnitra, spolupodepisovat jmenování ředitelů krajských úřadů, tak probůh prostě přestaňte blokovat a sabotovat výkon státní správy v jednom z krajů. Já jinak budu starosty, občany posílat vám na Úřad vlády, ať si to tam vyřizují s vámi, když v obcích jim nedopřejete, aby měly radnice třeba tajemníky.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Odpoví předseda vlády Mirek Topolánek.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Já bych chtěl říct, že už jsem si zvykl na množství urážek, které vychází z vašich úst, a domníval jsem se, že když dosáhnete své vysněné mety, že se budete věnovat, řekl bych, kažení něčeho jiného, než je atmosféra v Poslanecké sněmovně, například ve Středočeském kraji, že si trochu odpočineme od vašich invektiv. Bohužel jsem se mýlil. Já doufám, že si občané velmi rychle všimnou, že není možné současně sedět na židli v Poslanecké sněmovně, ve zdravotním výboru, v zastupitelstvu Středočeského kraje a na několika dalších místech. Já si myslím, že jste také jenom člověk, den má 24 hodin a noc a oni si toho určitě všimnou!

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu premiérovi. Nyní vystoupí se svou interpelací na předsedu vlády místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji. Pane premiére, četl jsem teď nedávno v našich médiích o takové psí boudě, kterou dostal darem, úplatkem manažer jedné stavební akce od subdodavatele. Ta psí bouda byla postavena tak, že tam jsou zateplené keramické obklady, topení v podlaze a prosklená dvířka pro pejska na fotobuňku. Já to říkám jenom jako příklad toho, že je celá řada podobných věcí, o kterých máte určitě také informace. Já bych chtěl upozornit na to, že v této zemi se také určitě v kruzích, jako jsou vaše, ví hodně o tom, jakým způsobem si firmy vyplácejí odměny přes daňové ráje, offshory, takže této vládě unikají obrovské prostředky.

Téma korupce je podle mě zajímavé dnes proto, protože čelíme krizi, a já, když se dívám na výstupy NERVu a vaše návrhy, co si počnete, tak mě překvapuje, že tam nevidím nic o tom, co je velkým tématem krize, a to jsou neprůhledné finanční operace, nepřiměřené zisky, nepřiměřené odměny. Připomínám, že prezident Sarkozy řekl: konec daňovým rájům. Teď nedávno jsme viděli pana prezidenta Obamu, který říká "to je ostudné", když se mluví o odměnách, které byly vypláceny některým bankéřům. Já jsem si jist, že tohle není téma, které se netýká České republiky. Já jsem vám jenom naznačil, kde si myslím, že jsou obrovské problémy s korupcí. A říká se, že kdyby se v této zemi snížila korupce na úroveň Rakouska, tak by to znamenalo zvýšení ekonomického růstu nebo HDP o 2-3 procenta. Takže já se ptám, proč o tomto ve vašich výstupech v souvislosti s krizí není prakticky nic.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu místopředsedovi Zaorálkovi a příležitost k odpovědi má předseda vlády Mirek Topolánek.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Já tedy musím říct, pane místopředsedo, že vy obecně moc čtete. A to, že čtete média, a dokonce jim věříte, tak to je věc, která mě u sociálních demokratů pravidelně fascinuje, a proto já vás mohu ubezpečit, že vláda ještě žádný ucelený materiál k řešení ekonomické krize nebo problémů finanční krize ve světě neudělala. Všechno to, co vidíte v novinách, jsou mediální spekulace více či méně diskutovaných opatření, a to jak našich, tak NERVu, tak vlády, jednotlivých ministrů, analytiků, lidí, kteří se o to zajímají. Až přijdeme v tu středu s uceleným materiálem legislativních, exekutivních opatření, dočasných a trvalých, ekonomických i neekonomických, tak se tam nepochybně prostor pro tyto, dejme tomu, neekonomické nástroje s ekonomickou povahou nebo s ekonomickými dopady najdou.

Chci vás ubezpečit, že řešení korupce je problém, který řeší tato země od začátku. My jsme začali se systémovými nástroji a já nevím, a nejsem schopen to posoudit, protože měření podle Transparency International je spíše pocitové, jaké jsou skutečné dopady našich kroků, ale jestli něco funguje v této věci, tak to je snížení rozhodovacích pravomocí a neprůhledných řízení státu na úrovni obce, na úrovni kraje i na úrovni jednotlivých orgánů centrální správy.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP