(15.10 hodin)

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Vláda má vyčleněny určité prostředky na prezentaci svých kroků, protože se dostává někdy do médií složitě, dělaly to všechny vlády. Tyto prostředky jsou jasně zúčtovatelné a dají se dohledat. Toto je hrazeno z prostředků na české předsednictví. Když jste slyšel ty částky, tak jste musel sám posoudit, že to nejsou částky omračující. Já s vámi souhlasím, že některé kampaně, a teď nevím, které zrovna jste měl na mysli, jsou svým způsobem zbytečné anebo vyvolávají toto podezření, a ubezpečuji vás, že je snad v mém samotném zájmu, aby se ty věci, kde existuje nějaké podezření, případně vyšetřily.

Úplně obecně musím říct, že pokud zabírají billboardové plochy v České republice krásné tváře Terezy Maxové, naší baletky Klimentové, architektky Jiřičné a dalších protagonistů, tak je to rozhodně lepší než některé vaše billboardy, které jste umísťovali během kampaně.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Nyní můžeme požádat, aby k mikrofonu přistoupil pan poslanec Exner, který chce interpelovat ve věci neonacismu v Evropské unii. Prosím, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo vlády, obracím se na vás nejen jako na předsedu vlády České republiky, ale jako na současného předsedu Evropské rady v Evropské unii.

Problematika fašismu, nacismu, neofašismu a neonacismu je problematikou velice závažnou. V posledním období tato problematika znepokojuje lidi v mnoha zemích a projevuje se rostoucí aktivitou například ve Velké Británii, Německu, ale bohužel také v České republice.

Valné shromáždění a příslušný výbor Organizace spojených národů projednávaly zcela nedávno rezoluci, která se zabývala problematikou boje s rasismem, rasovou diskriminací, xenofobií a vztaženými věcmi, v souvislosti s tím také s odsouzením glorifikace rasismu a znevažování nebo poškozování monumentů z druhé světové války nebo připomínajících druhou světovou válku. Mě překvapilo, že už ve výboru se k této rezoluci postavily negativně Spojené státy americké a absentovaly Ukrajina, Estonsko a Lotyšsko. Právě v Estonsku je celá řada takových projevů. Například na rok 2008, 2009 byl vydán kalendář, který přetiskuje plakáty z druhé světové války, retušované, retušované tak, že jsou zbaveny nacistických symbolů a některých dalších věcí, ale obsahují hesla jako např. "Hrdina estonského národa, to je estonský legionář", "Každý skutečný Estonec musí být v legiích" - s odvoláním na 20. divizi granátníků. To byla první estonská divize a šlo o divizi SS. Myslím si, že to je věc, která by nás skutečně měla znepokojovat.

Jak se stavíte k takovýmto projevům a přijímáte snad v rámci České republiky nebo chcete navrhnout v rámci Evropské unie nějaká opatření?

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, interpelace zazněla. Prosím pana premiéra, kdyby na ni odpověděl.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: To je úplně obecně, pane poslanče, v úvodu. U mě vás vůbec nepřekvapí, že nevidím velký rozdíl mezi neonacismem, možná neofašismem, pokud takový existuje, a komunismem či neokomunismem. To znamená v tomto smyslu já tyto extremistické ideologie beru za stejně nebezpečné, ale odpovím na vaši otázku, která se konkrétně týká většího prostoru nebo nárůstu neonacismu v posledních letech, a to nejenom v České republice.

Musím říci, že všechny unijní orgány a státy ideologiím šířícím nenávist, xenofobii, páchání trestných činů z nenávisti a podobně věnují velkou pozornost, a mezi tyto ideologie patří neonacismus. V každém unijním státě má větší či menší otevřené či skryté příznivce, kteří se hlásí k minulosti nacistického Německa, řekl bych, k ideologii druhé světové války, k nacismu, fašismu a podobně. Pro současné extremisty, a neonacisty nevyjímaje, je příznačné, že se pohybují na hraně zákona. Je velmi složité ty organizace rozpustit. Jako příklad se dá uvést třeba německá NPD nebo v poslední době námi navržená k rozpuštění strana, která vlastně vyvolala problémy v Janově.

Orgány Evropské unie a další organizace mezinárodní kromě monitorování zpráv a návrhů opatření tomu věnují další pozornost. U nás, musím říci, velmi pečlivě monitorujeme prostředky dostupnými a zákonem povolenými velmi detailně všechny tyto organizace, nárůst extremismu, jejich protagonisty a případné problémy a problematická vystoupení. Musí být patrné, že v poslední době i policie vystupuje v těchto záležitostech velmi razantně, daleko razantněji než kdykoliv předtím. A já od vás žádám, abyste i jako poslanci tento tvrdší postup a tvrdší postih podporovali.

Z těch opatření je to nejnověji rámcové rozhodnutí Rady ze dne 28. listopadu loňského roku - boj proti některým formám a projevům rasismu, xenofobie atd. Samozřejmě existuje Agentura Evropské unie pro základní práva, Fundamental Rights Agency, Úřad pro demokratické instituce a lidská práva OBSE a nadnárodní organizace typu Evropská síť proti rasismu a podobně. A velmi účinná spolupráce zpravodajských služeb a policejních složek. Česká republika na všech těchto aktivitách participuje, vedeme v současnosti pracovní skupinu pro boj s extremismem v zemích V4 a Rakouska, jejímiž hosty jsou i zástupci Německa a která představuje určitou středoevropskou platformu pro řešení otázek spojených s problematikou extremismu. Účastníme se všech aktivit ODIHR právě projekcemi nebezpečných ideologií do společnosti a podobně.

Ten nárůst je samozřejmě viditelný. Extremismus je fenoménem, který bude vždy doprovázet každou demokratickou společnost. V éře globalizační, ve které žijeme, má navíc nadnárodní charakter a v tomto smyslu vůbec nemůžeme nic podceňovat. Tyto ideologie těží ze společenských a hospodářských krizí, takže můžeme i dnes očekávat nárůst těchto problémů. Těží z určitých problematických zlomových období, které občanskou společnost, veřejnost potkávají, a samozřejmě mívají živnou půdu právě v období, jako je to dnešní, kdy populismus a právě ideologie, které hledají nepřítele za každou cenu, mají určitou živnou půdu.

Rok 2008 bereme v této problematice jako určitý bod zlomu, protože symbolizuje kvalitativní proměnu této neonacistické extremistické scény. Je to dáno nejen nárůstem trestné činnosti, ale je to trestná činnost pod vlivem alkoholu a podobné průvodní jevy. Myslím, že to nejhorší, k čemu mohlo dojít, je problematika Janova, kde nejenom že využívají tyto neonacistické aktivity určité socioekonomické situace regionální, lokální, místní, ale navíc se jim daří získávat na svou stranu, což v Janově bylo velmi varující, část veřejnosti a podporu této veřejnosti, a to si myslím, že pro nás pro všechny znamená určité memento a určitou zvýšenou snahu všech těch složek, které jsem popsal, abychom extremismus ve všech jeho podobách, a speciálně neonacismus, nejenom sledovali, ale taky se snažili samozřejmě eliminovat, vymýtit.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Čas, pane premiére.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Ano, děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ptám se pana poslance Exnera, jestli ještě bude mluvit. Ano, bude mluvit. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Pane premiére, dovolte, abych odhlédl od vašeho drzého a provokativního neomaleného srovnávání komunismu a fašismu, ale trošku lituji, že ve svém rozsáhlém vzdělání jste nedospěl k tomu, abyste dokázal tyto dvě věci od sebe rozlišit a dobře rozpoznat. Je-li třeba, mohu vám poskytnout dostatek literatury k této záležitosti.

Jinak vítám opatření, která byla učiněna. Musím ale konstatovat, že bohužel, jak jste nakonec sám konstatoval, nejsou dostatečně účinná, když správně tvrdíte, že všechny projevy, o kterých se nyní zde bavíme, vlastně vzrůstají. Také souhlasím s tím, že je to velmi nebezpečné a i v souvislosti s nadcházející krizí mohou být tyto projevy ještě horší.

Chtěl bych vás vyzvat k tomu, aby nejen slovní a formální byrokratická opatření, ale také praktická opatření vedla k tomu, aby vzrůstající trend neonacismu byl zastaven v České republice i v Evropské unii.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP