(11.30 hodin)

Poslanec Jiří Krátký: Budu velmi stručný. Jsem 45 roků ženatý a moje paní má přístup ke všem mým účtům. Je to asi tím, že jsem 45 let ženatý. Dokonce i já mám přístup do dětí účtů, mých dětí, známých jiných. To je o té důvěře.

Druhá věc. Já tím svým návrhem, který předložím a ještě jsem ho neřekl, předběhl mě pan předkladatel, nechci upozornit na město Olomouc, nejsem jeho obyvatelem. Jsem jeho členem, jsem členem Olomouckého kraje, nebo občanem Olomouckého kraje. Chci upozornit na vznik nového úřadu. Když si vzpomenu na minulé volební období, na ty hádky, které tady probíhaly o počtech úředníků, o nových úřadech, tak prosím pěkně jenom chci říct, že každá vláda se musí nakonec podřídit situaci. Všechna ministerstva musela dobrat úředníky na to, aby zvládla agendu evropských fondů. Neslyšel jsem, že by to tady někdo z opozice dnešní koalici vytkl. Když si vzpomenu na to minulé období, byl to děs a hrůza. Takže systém, který přiděluje úřady placená místa, stálé platy, všechny služby kolem toho prostě do jednoho centra, není rozumná regionální politika.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane kolego. Zeptám se ještě na další přihlášku do obecné rozpravy. Pan ministr Ivan Langer.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Jenom glosa. Musím oznámit, že jsem samozřejmě při diskusi na téma Olomouc v nejvíce možném střetu zájmů téměř skoro ze všech členů této Sněmovny, neb jsem se narodil v Olomouci, žiji v Olomouci, miluji Olomouc. Leč chci ujistit pana poslance Krátkého, že na Ministerstvu vnitra došlo k velmi razantní změně a v průběhu dvou let Ministerstvo vnitra opustilo téměř pět set zaměstnanců a došlo ke snížení počtu zaměstnanců o více než 21 procent. Jinými slovy, věřte, že velmi pečlivě přemýšlíme nad tím, s kolika lidmi co máme dělat.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Ptám se na přihlášku do obecné rozpravy, pokud ještě nějaká existuje. Nikdo se nehlásí, proto končím obecnou rozpravu a zahajuji rozpravu podrobnou. První přihláška je od pana poslance Jaroslava Krupky, poté pan kolega Krátký a také ještě další kolegové.

 

Poslanec Jaroslav Krupka: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych tady opakovaně přednesl svůj návrh, který jsem již sdělil při čtení usnesení z projednávání ve výboru veřejné správy a regionální rozvoj, aby pro další projednávání tohoto návrhu zákona byl jako za základ vzat komplexní pozměňovací návrh, který jste obdrželi v usnesení v tisku 598/2 a který je součástí usnesení číslo 114 ze zmíněného výboru.

Paní předsedající, nevím, jestli dáte o tom hlasovat teď, anebo až následně poté, co budou přečteny všechny pozměňovací návrhy, protože předpokládám, že pozměňovací návrhy, které byly rozdány, se již vztahují k tomuto komplexnímu pozměňovacímu návrhu.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Asi by bylo praktičtější pro další průběh, když necháme tento návrh odhlasovat nyní, i když jsem se chtěla zeptat, jestli je nějaká námitka, že bychom to mohli zvládnout i bez hlasování. Ale pro všechny případy, sám to navrhujete, podstoupíme hlasování a rozhodneme o tom, že další průběh podrobné rozpravy, tedy předkládání všech dalších pozměňovacích návrhů, bude uspořádán tak, aby se tyto návrhy vztahovaly ke komplexnímu pozměňovacímu návrhu, který vyplývá z usnesení, tak jak o tom mluvil pan zpravodaj. A proto tento komplexní pozměňovací návrh bereme za základ našeho dalšího projednávání.

 

O této víceméně procedurální otázce dávám hlasovat v hlasování pořadové číslo 123. Táži se vás, kdo souhlasí s tím, abychom za základ dalšího projednávání vzali komplexní pozměňovací návrh. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 123 přítomno 156, pro 131, proti nikdo. Tuto proceduru jsme si tedy schválili a nyní mohou probíhat normálně řádné přihlášky k pozměňovacím návrhům.

 

Pan kolega Krupka bude pokračovat.

 

Poslanec Jaroslav Krupka: Děkuji, paní předsedající. Já tedy bych pokročil s vaším svolením dále, protože jsme vzali za základ pro další projednávání komplexní pozměňovací návrh a k němu bych si dovolil načíst dva drobné pozměňovací návrhy.

První pozměňovací návrh k tomuto komplexnímu pozměňovacímu návrhu zní: V § 43 odst. 1 písmeno a v bodech 5 a 6 se slova "Kanceláře Poslanecké sněmovny" nahrazují slovy "příslušná obec".

Jenom pro vysvětlení. Do registrů se mají dostávat informace i pro případy, že dojde ke změně názvu statusu obce. Víte sami, že historicky některá města a městyse přišly o tento svůj název a Poslanecká sněmovna rozhodnutím jeho předsedy znovu jim toto názvosloví vrací. Protože je to určitý fakt, který znamená, že registry by měly být autentizovány, bylo v původním návrhu uvedeno, že toto bude dělat Kancelář Sněmovny. Je tady návrh, aby toto dělaly samotné ne již obce, protože ony obdrží tento historický název, čili městyse a města, která se na základě tohoto usnesení jimi stanou.

To je jeden pozměňovací návrh. A druhý, stejně dílčí. Dopředu řeknu, že jedná se pouze o dílčí upřesnění. Dovolím si tedy citovat tento následující pozměňovací návrh:

V § 52 se za odstavec 2 vkládá nový odstavec 3, který zní: (Odkaz na 3.) Pokud jiný právní předpis stanoví, že se o určitém právu nebo povinnosti o sobě vedou údaje v registru práv a povinností, zároveň stanoví, jaký je rozsah oprávnění úřední osoby k přístupu k údaji o tomto právu nebo povinnosti.

Dosavadní odstavce 3 až 6 se označují jako odstavce 4 až 7. Jedná se skutečně jenom o určité zpřesnění údajů.

Z mé strany je to všechno. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Krupkovi. Nyní v podrobné rozpravě další přihlášený pan kolega Krátký, poté pan poslanec Petrů a pan kolega Wolf. Pan poslanec Jiří Krátký hovoří.

 

Poslanec Jiří Krátký: Paní předsedající, pozměňovací návrh zní, nebo předmětem úpravy je v § 6 v první větě slovo "v Praze" nahradit "v Olomouci".

Zdůvodnění. V dnešní době možností přenosu dat opravdu není nutné vytvářet v Praze umělou zaměstnanost umísťováním stále nových úřadů. Domnívám se, že vhodným rozmísťováním v ostatních částech regionu České republiky budou lépe naplňovány zásady rozumné regionální politiky. Důvodem návrhu umístění do Olomouce je fakt, že v dnešní době se Olomoucký kraj dostal i částečně svou vlastní špatnou regionální politikou na poslední místa ve všech sociálně-ekonomických ukazatelích. Tento návrh, samozřejmě asi tuším, jak dopadá, ale je to opravdu ta připomínka toho, že to HDP je potřeba tvořit plošně po celé republice, a ne skutečně koncentrovat do jednoho místa a z těch ostatních regionů dělat kolonie koloniální velmoci, kde má sloužit, vychovávat tam děti za pár korun, ty schopné si potom vybrat a to, co se nehodí, v těch odloučených periferních oblastech nechat.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byl návrh pana poslance Krátkého. Nyní žádám o slovo pana kolegu Jiřího Petrů.

 

Poslanec Jiří Petrů: Vážená paní předsedající, vážení kolegové, kolegyně, dovoluji se přihlásit ke dvěma pozměňujícím návrhům ke komplexnímu pozměňovacímu návrhu k vládnímu návrhu zákona o základních registrech, který schválil výbor pro veřejnou správu na 29. schůzi 20. ledna letošního roku a který jste všichni obdrželi do lavic. Mé pozměňovací návrhy se týkají několika dílčích technických a upřesňujících úprav a zásadním způsobem nemění komplexní pozměňovací návrh předložený výborem pro veřejnou správu. Prosím o jejich podporu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Prosím nyní o slovo pana poslance Petra Wolfa.

 

Poslanec Petr Wolf: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, tímto se hlásím k pozměňovacímu návrhu ke komplexnímu pozměňovacímu návrhu, který byl projednán výborem pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Je rozdán na vašich lavicích. Myslím si, že je zbytečné to číst, každý si to může přečíst. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP