(10.40 hodin)
(pokračuje Plachý)

Vaše investiční pobídky natahaly do tohoto státu dánského montovny, s jejichž problémy se setkáváme dnes a denně, a to je především vaší zásluhou. My hned poté, co jsme se ujali vlády v tomto státě, zásluhou pana ministra Římana jsme změnili zákon o investičních pobídkách směrem k vyšším technologiím a žádná montovna se tady už stavět za nás nikdy nebude. Věřte mi, že nebude. (Pokřikování z lavic.)

Co se týče těch dalších skvělých myšlenek, snížení daní je přece investiční pobídka úplně ta nejlepší. Jestliže snižujeme daně, snižujeme daně nejenom pro velké podniky, ale i pro malé a střední. Jak je vidět, panu poslanci Sobotkovi se to nelíbí. Já naopak jsem přesvědčen, že snížením daní podporujeme investice nejenom zahraniční, o kterých tady byla řeč, ale především ty tuzemské. Takže z našich podnikatelů, jestli má nízké daně, se bude rozhodovat, zda bude reinvestovat zisk, nebo ho naopak bude projídat.

Jsem přesvědčen, že pohyb v daních, který jsme nastavili, je velmi výhodný zejména pro období tíživé ekonomické krize. Není jiný recept a to je velmi dobrý recept. Tolik k mé krátké poznámce. (Hlasité projevy z lavic nalevo.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Teď faktickou s přednostním právem pan poslanec Sobotka.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Já bych chtěl především poděkovat panu poslanci Plachému, protože je jeden z mála odvážných poslanců vládní koalice, který se vůbec v Poslanecké sněmovně odvažuje hájit vládní politiku. Když pan premiér mlčí, tak musí přijít alespoň pan poslanec Plachý, aby vládní koalici pomohl. A já oceňuji jeho odvahu, s jakou to tady v Poslanecké sněmovně dělá. Já musím říci, že v těch uplynulých dvou letech jsme se málokdy setkali s tím, aby vůbec poslanci vládní koalice tady našli odvahu, aby vládní politiku obhajovali. Většinou to dělají pouze členové vlády v situaci, kdy je to absolutně nezbytně nutné.

Já myslím ale, že bychom tady neměli dělat prohlášení, která se do budoucna mohou velmi výrazně nevyplatit. Prohlášení pana poslance Plachého a slib, který tady on učinil za celou vládu - já nevím, jestli k tomu měl od vlády mandát - prohlášení, že už tady se nebudou nikdy stavět žádné montovny, to já myslím, že je věc, kterou tady pan poslanec Plachý může říci, na druhou stranu já myslím, že z toho by asi lidé, kteří přicházejí o práci, a zejména teď během hospodářské krize, žádnou radost neměli.

Já myslím, že pokud si mám vybrat a pokud si má sociální demokracie vybrat mezi lidmi, kteří nemají práci, a mezi lidmi, kteří tu práci najdou třeba v montovně, pokud to odpovídá jejich kvalifikaci, tak my jsme vždycky dělali politiku pro podporu nových pracovních míst bez ideologických bariér, bez ideologické předpojatosti. Hledali jsme všechny možnosti, jak snížit nezaměstnanost, a povedlo se nám to - včetně montoven. Pokud tady pro ně byly příležitosti na trhu, tak včetně montoven. A my se za to prostě nestydíme. Já se nestydím za novou automobilku v Kolíně, já se nestydím za novou automobilku v Nošovicích. Prostě jsou to významné pracovní příležitosti, je to šance na stabilní, jistý a docela slušný výdělek pro naše zaměstnance a já myslím, že tohle jsou pozitivní výsledky sociálně demokratické vlády. My se nestydíme ani za ty montovny.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Pan poslanec Prosek. Připraví se pan poslanec Krátký, poté pan poslanec Urban. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Prosek: Děkuji za slovo, pane předsedo. Milé dámy, vážení pánové, já nevím, jakou osobní zkušenost s investičními pobídkami má pan poslanec Sobotka. A já, ačkoliv je tomu již pěkná řádka let, si vzpomínám na svoji spolupráci s CzechInvestem zhruba před deseti lety, kdy jsem byl s Martinem Jahnem v Silicon Valley ve Spojených státech a jednali jsme s řadou high-tech společností, například s předsedou představenstva společnosti Intel. A pamatuji si na tu debatu, která byla pro mě nesmírně zajímavá, protože vůbec nepadla otázka po tom, kolik set tisíc na jednu pracovní sílu pobídek poskytne česká vláda, zatímco dlouhá a podrobná řeč byla o tom, nakolik je situace v České republice stabilní, nakolik si vlády nepůjdou po krku, nakolik je jistota, že se nebude měnit legislativa, že se nebudou zvyšovat daně, nakolik jistá je podpora podnikání, nakolik vzdělaná a kvalitní je pracovní síla, zda jsou či nejsou přehnané požadavky odborů a podobně.

Já jsem hluboce přesvědčen, že to klíčové je, aby vláda nebyla populistická, aby nerozhazovala veřejné prostředky, aby přála úspěšným a aby nešířila závist a strach, jako to dělá naše opozice. Děkuji. (Potlesk z lavic napravo.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Nyní pan poslanec Krátký, připraví se pan poslanec Urban. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Krátký: Děkuji, pane předsedo. Dvě věci. Prosím vás, pane poslanče, ty montovny - kdybyste nějakou malinkatou měl, jsem z okresu Jeseník a ta má ještě specifické části - Javornicko, Vidnavsko, Zlaté Hory. Vždycky tam bylo po devadesátém roce 30 % nezaměstnanosti. Podařilo se nám to pak snížit. Dokonce loni jsme měli už jenom osm za celý okres. Ale za celý okres máme v lednu třináct. Prosím pěkně, jednu blbou, špatnou montovnu pro to, aby ty lidi tam nebyli na dávkách nebo na plat sedm tisíc korun. Jedna věc.

Druhá zkušenost. Komu kdo slouží? Naivně jsem po devadesátém roce začal podnikat. Máme to v rodině, otec byl spokojen, ten navrchu tam už byl, dobrý. Skončil jsem na padesáti milionech nedobytných pohledávek, z kterých jsem zaplatil DPK, z kterých jsem zaplatil daň z příjmu. Akorát jsem z toho ty peníze žádný neměl. Komu že sloužila vláda ODS v devadesátých letech? Zkuste mi odpovědět. Já vám ukážu ty doklady, který mám ještě do dneška schovaný. (Potlesk v levé části sálu.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Urban.

 

Poslanec Milan Urban: Vážený, pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, já myslím, že tato Poslanecká sněmovna si zaslouží, aby diskuse, která se zde vede, nebyla demagogická, zvláště tedy od kolegů z Občanské demokratické strany, a byla seriózní. Já se o to pokusím, i když pravděpodobně marně, protože demagogická slova tady většinou mají potlesk. Nějaká slova, která jsou seriózní a podložená čísly, tak už se s tím potleskem často nesetkávají.

Přátelé, dovolte, abych řekl jednu věc. Pokud bych přijal argumentaci, kterou tady předložil pan poslanec Plachý, pokud byste ji přijali, pak byste museli okamžitě rozhodnout o zrušení všech programů pro malé a střední podnikání v České republice. Víte proč? Protože za deset let v programech malého a středního a podnikání stát vydal náklady ve výši 30 miliard korun právě pro živnostníky a pro malé a střední podnikatele. Investiční pobídky v přímých nákladech stály Českou republiku zhruba 8 miliard korun. V těch nepřímých, tedy v těch daňových úlevách, o kterých mluvíte, tak do dnešního dne bylo vyžádáno zhruba 7 miliard korun. To jsou nepřímé, protože kdyby ti investoři nepřišli, tak by tady stejně žádné daně neplatili. Tedy porovnáte-li tato dvě čísla, pak z logiky vaší úvahy, kterou zde přednášíte, by vyplývalo, že jste měl navrhnout zrušit programy národní i evropské pro malé a střední podnikatele, protože oni od českého státu i od Evropské unie dostali zhruba dvakrát tolik než ti ostatní. To se dá samozřejmě doložit. Já to tu mám, takže není problém, když si pak budete chtít tyto dokumenty u mne opatřit.

Hlavním cílem zavedení investičních pobídek do České republiky bylo podporovat sektorovou transformaci českého průmyslu, tj. od těžkého průmyslu, který byl tady pozůstatkem dob minulých, na průmysl, který bude konkurenceschopný, který půjde cestou k lehčímu průmyslu s vyšší přidanou hodnotou a menšími ekologickými vlivy na Českou republiku.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP