(16.40 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Zdeňkovi Proskovi. Nyní zde mám šest žádostí o faktickou poznámku. Nejprve pan poslanec Jičínský, poté pan poslanec Paroubek, pan zpravodaj Hamáček, pan poslanec Rath, pan místopředseda Zaorálek, pan poslanec Škromach. Pan poslanec Jičínský má slovo k faktické poznámce jako první.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážená paní místopředsedkyně, kolegové a kolegyně, pan poslanec Prosek má nepochybně pravdu, že hlasování v této věci není hlasování o technické otázce, ale výsostně politické. Proto znovu mu připomínám - nechci ho přesvědčovat o tom, že nemá pravdu, protože v této věci žádná jednoduchá pravda není. Tady je otázka, jestli Česká republika chce být součástí onoho širšího společenství, do kterého jsme na základě referenda v roce 2004 vstoupili, stali se jeho členy a nyní mu předsedáme, anebo chceme-li se z něj fakticky vyřadit. To je otázka. Proto jsem říkal: tady je Rhodus, tady skákejme. Uvidíme, jak se ODS jako vládní straně tento skok podaří.

Pokud jde o další věci, jeho srovnávání s americkou ústavou je naprosto nepřípadné. Jenom připomínám, že tehdy v Americe - nechytejte mě za slovo - bylo, pokud se nemýlím, asi tři a půl milionu lidí. Evropská unie má dneska kolem půl miliardy. Takže to je něco řádově jiného a jednání o ústavních záležitostech a vůbec o smlouvách před 200 lety a v době vysoce organizované moderní společnosti je také něco úplně jiného. To je také věc, kterou je třeba vzít v úvahu.

Ústavní soud konstatoval určité věci jasně. Já myslím, že odpověď na ty otázky, které mohou vyvolávat spory, tam je dána. Já samozřejmě uznávám, že ne každý musí Evropskou unii vítat. Jenom chci kolegům připomenout, aby si uvědomili jednu věc. Když on tu připomíná Německo a Francii, jestli si myslí, že naše bilaterální jednání s Německou spolkovou republikou v určitých otázkách bude výhodnější mimo rámec Evropské unie (předsedající upozorňuje na čas), kdy my něco prosadíme, anebo v rámci Evropské unie. Ať si na tuto otázku položí odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byla faktická poznámka pana kolegy Jičínského. Nyní prosím k faktické otázce pana poslance Paroubka.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Dámy a pánové, já jsem se zájmem vyslechl pana poslance Proseka. V některých věcech si myslím, že má pravdu. Americká ústava opravdu platí 220 let. Je to velmi štíhlý dokument. Má preambuli, sedm článků, 21 oddílů, 26 dodatků, z toho jeden je o zavedení prohibice, druhý o zrušení prohibice. Lisabonská smlouva je určitě tlustším dokumentem. Ale já bych chtěl pana poslance informovat také o tom, že prakticky nedílnou součástí té ústavy jsou také dva tisíce výkladových stran Nejvyššího soudu Spojených států. Znalost těch výkladových stran vyžaduje už opravdu velmi dobrého právníka. (Potlesk z řad ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Nyní s faktickou poznámkou je přihlášen pan zpravodaj Hamáček. Prosím.

 

Poslanec Jan Hamáček: Děkuji. Já jsem také se zájmem sledoval pana kolegu Proseka. Chtěl bych mu prostřednictvím paní předsedající říci dvě poznámky.

První: Pane kolego, pokud kritizujete text Lisabonské smlouvy, tak - jak se říká - pláčete dobře, ale na špatném hrobě. To je dokument, který podepsal a vyjednal váš předseda vlády a ta kritika možná patřila na výkonnou radu ODS v době vyjednávání a v době, kdy jste vykonávali kontrolu nad svojí vládou, kdy vyjednávala asi v intencích vašeho volebního programu a vašich priorit. To je dokument, který vyjednali oni, a my pouze musíme buď ratifikovat, nebo odmítnout. Ad 1.

Ad 2: Pokud srovnáváte Lisabonskou smlouvu s americkou ústavou, tak tam vidím jistou nekonzistentnost v pozicích ODS. Protože právě atributy státu, které byly v ústavní smlouvě Evropské unie, bylo to, co vám nejvíce vadilo, a bojovali jste proti vlajce a hymně Evropské unie.

Poslední poznámka na závěr - v tom pozitivním smyslu. Já bych byl rád, kdyby se Evropská unie někdy řídila dokumentem, jako je americká ústava. Nicméně obávám se, že váš federalistický přístup k budoucnosti Evropské unie bude v ODS poněkud osamocen. Děkuji. (Potlesk z řad ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byl pan poslanec Hamáček. Nyní pan poslanec Rath. Poté pan místopředseda Zaorálek. Faktická poznámka - dvě minuty.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Dámy a pánové, já bych navázal na svého předřečníka. Víte, já jsem v médiích viděl, jak se premiér Topolánek strašně kasal a holedbal, jak to báječně zařídil, vyjednal a podepsal. A tady najednou slyším od jeho kolegů ze stejné politické strany, že to vlastně vyjednal hrozně špatně a hrozně mizerně.

Neměli byste tedy odvolat svého premiéra, když to vyjednal tak mizerně a špatně, že vy to kritizujete, nemůžete pro to hlasovat? Tak kdo má pravdu? Má pravdu váš premiér, který před celým národem opakovaně říkal, jak je to báječné, jak to dokázal, dokázala to jeho vláda, on to dokázal. To jste neviděl v televizi? Nečetl jste to v novinách, tato jeho slova, že teď to velmi ostře kritizujete a říkáte, jak je to strašně špatný dokument a jak ho musíme odmítnout? Udělejte si pořádek trošku doma v ODS. (Potlesk z řad ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byla faktická poznámka. Nyní další faktická - pan místopředseda Zaorálek, rovněž má k dispozici dvě minuty pro svou faktickou poznámku.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Leccos se mi vyjasňuje. Teď, když slyším pana poslance Proseka, tak se mi leccos vyjasňuje. Protože teď jsem pochopil - my jsme si včas nesedli, abychom si vyjasnili věci, a je mi líto, že to musíme dělat až tady. Ono je to velmi jednoduché - já bych byl strašně rád, kdyby pan poslanec Prosek - já si myslím, že to, je pochopitelné, to, na co jsme teď přišli. Podívejte se, to je opravdu pěkná ústava - Spojených států. Na tom se shodneme. V tom tedy nemáme spor. To je pěkná ústava federálního státu. Jasně, Spojené státy mají společnou obranu, daně atd. (Hlas: Daně nemají.) To chcete? Vy chcete tento jednoduchý text, jednoznačně definující roli federace? Jestli toto chcete, pak se bavíme úplně o něčem jiném. Znamená to, že "my chceme federaci a jednoduchou ústavu federálního státu". Ale když nemáme federaci, tak jsme dělali Lisabonskou smlouvu, což je nesmírně obtížný text, to je to zajišťování států a vlád právě proti evropským institucím, dokonce proti sobě navzájem, protože my nejsme tak daleko jako Amerika, že bychom chtěli federální ústavu. A proto je ten text tak těžký. On je proto tak obtížný, protože to je to zajišťování se těch států a vlád proti druhým, dokonce proti Evropě samé, protože ta suverenita je tady, jak se o tom mluví, suverenita dělená, kde je dohoda, že některé věci vykonávají národní státy suverénně, část předávají na nadnárodní instituce, ale tam se jich znovu zmocňují a znovu ji vykonávají jako zástupci vlád a států v těch evropských institucích. A tento systém, to je samozřejmě něco jiného než americká ústava. Lisabonský text nemůže být jednodušší právě proto, že my nejsme federace. A jestliže se shodneme na tom, že nejsme tak daleko, že ještě nechceme federaci, tak budeme muset psát něco podobně obtížného, protože nechceme jednoduchý federální text ústavy. (Předsedající upozorňuje na čas.)

Já bych o tom mluvil ještě dlouho, ale zdá se, že nemám čas. Nicméně myslím, že jsme se posunuli -

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Můžete se, pane místopředsedo, přihlásit i s přednostním právem dokonce k řádnému vystoupení. Prosím, abychom dodržovali jednací řád, dvě minuty uplynuly. (Řečník s díky opouští místo u řečnického pultu.) Děkuji vám za pochopení.

Pan poslanec Škromach s faktickou poznámkou a se dvěma minutami má nyní prostor.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, já doplním ještě poznámky, které tady padly, protože si myslím, že ODS by si měla udělat klubový seminář k tomu, co pan premiér vyjednal. Protože to vypadá, podle vyjádření pana senátora Kubery, který to v televizi klidně a naprosto suverénně prohlásil, že český premiér je jenom takový pošťák, poskok, který vlastně podepsal převzetí té smlouvy. Copak premiér tam nebyl, aby to vyjednal? Do chvíle, než to podepsal, bylo možné hovořit o tom, co tady bylo řečeno, co to obsahuje nebo neobsahuje. Ve chvíli, kdy to premiér podepsal, tady jiná možnost není, buď to schválit nebo neschválit. Tady se nemůžeme přesvědčovat. A sociální demokracie řekla jasně, že přihodí své hlasy k vládním poslancům, abychom podpořili tuto ne zrovna nejlépe vyjednanou smlouvu panem premiérem a ODS!

***




Přihlásit/registrovat se do ISP