(10.30 hodin)
(pokračuje Kalousek)

Je to projekt, který začali ještě mí předchůdci a který, byť není investičně nenáročný, očekáváme zhruba 2,5 mld., nutně přinese úspory v dlouhodobém horizontu v desítkách miliard. Neexistuje firma s desetinovým obratem, co s desetinovým, s tisícinásobně menším obratem, než je stát, která by si dovolila neřídit své cash flow a nemít nástroj, který v každém okamžiku vidí hotovost, aktiva, pasiva, závazky a pohledávky.

Samozřejmě tak jak ten projekt běží, tak vzniká určitá panika v organizačních složkách státu, neboť kohouti na svém smetišti nemají rádi, když do toho smetiště někdo vidí. A vzniká významný odpor a ten odpor proniká i do orgánů Poslanecké sněmovny. Já naprosto budu respektovat rozhodnutí Poslanecké sněmovny, jestliže se touto formou rozhodne tento projekt zastavit. Je to vaše právo, vaše rozhodnutí, já sklapnu kramfleky a řeknu ano. Nicméně potom prosím vězme, že pokud budeme souhlasit s návrhem B52, rozhodli jsme o tom, že nechceme vidět do státního cash flow, že nechceme vidět do státního účetnictví, že nechceme spořit nejefektivnějším vynakládáním prostředků a timeování plateb a veškeré výčitky vůči exekutivě, ať tou exekutivou bude kdokoliv, veškeré výčitky vůči exekutivě, že účetnictví státu je neprůhledné, budou pak pouhým pokrytectvím, protože legislativa, nikoliv exekutiva, rozhodne o tom, že to chce mít neprůhledné. O tom prosím pěkně je návrh B52. Já velmi prosím o jeho nepodporu.

A to je tak asi vše, co jsem vám chtěl říci. Jinak jsem zcela odevzdán do vaší vůle. Zákon o státním rozpočtu je zákon, o kterém rozhoduje Poslanecká sněmovna, a jenom ona je suverén. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já bych ještě požádal zpravodaje. Ten ale nechce závěrečné slovo, tak můžeme přikročit k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím zpravodaje. My jsme o postupu rozhodli. V podstatě by mělo stačit přednášet jednotlivé pozměňovací návrhy v tom pořadí, jak jsme schválili postup. Já se vždy zeptám pana ministra a zpravodaje, jaké je jejich stanovisko a budeme hlasovat.

Takže, pane zpravodaji, myslím si, že nic nebrání tomu, abychom začali hlasování o pozměňovacích návrzích.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Ano, děkuji. Dovolte mi tedy, abych nechal nejprve hlasovat společně o pozměňovacích návrzích uvedených pod písmeny B37, B38, B4, B32, B121, B80, B103, B89, B111, B44, B81, B122, B55 a B103. Stanovisko kladné.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane ministře Kalousku, vaše stanovisko k těmto návrhům? (Ministr má stanovisko kladné.) Děkuji.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 4. Přihlášených je tady 193 poslanců. Pro hlasovalo 187, proti žádný. První hlasování máme za sebou. Prosím.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Nyní bychom hlasovali o dvou návrzích, které jsou ještě vztaženy k oponentní zprávě. Byl by to B65 a B73. Stanovisko je neutrální.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane ministře?

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Já jsem měl pocit, že hlasujeme po jednom. Nicméně k oběma mám stanovisko záporné.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Teď mi to není úplně jasné. My hlasujeme, pane zpravodaji, dohromady?

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Můžeme hlasovat zvlášť. B65. Stanovisko neutrální.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane ministře? (Stanovisko záporné.)

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 5. Přihlášeno tu máme 192 poslanců. Pro hlasovalo 83, proti 37. Tohle bylo zamítnuto. Můžeme další.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Nyní bychom hlasovali o návrhu B73. Stanovisko neutrální.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane ministře? (Stanovisko záporné.)

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 6. Přihlášených je 192 poslanců. Pro hlasovalo 82, proti 35. Bylo zamítnuto. Prosím dále.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Tím pádem jsme se vypořádali se všemi pozměňovacími návrhy, které byly vztaženy k oponentní zprávě.

Nyní bychom hlasovali o zbývajících pozměňovacích návrzích v (k?) tabulkové části a k číselným položkám v návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 2009 obsažených v oponentní zprávě, a to jedním společným hlasováním. Stanovisko neutrální.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan ministr? (Stanovisko kladné.)

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 7. Přihlášeno je 192. Pro hlasovalo 179, proti žádný, takže bylo přijato.

 

Mám tady žádost na odhlášení, takže vás všechny odhlašuji. Prosím, abyste se znovu přihlásili, kdo chce hlasovat. Budeme pokračovat. Můžeme pokračovat.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: A nyní bychom tedy postupně hlasovali o jednotlivých pozměňovacích návrzích přednesených v rámci druhého čtení v Poslanecké sněmovně. Ještě než se tak stane, tak mi dovolte, abych nechal en bloc odhlasovat legislativně technické návrhy, které zde byly předneseny poslanci Vondruškou, Látkou, Škromachem, Ohlídalem, Koníčkem, Mlčákem a Braným. Stanovisko je kladné.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To, předpokládám, podpoří i pan ministr. (Stanovisko kladné.)

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 8. Přihlášeno je 192. Pro hlasovalo 188, proti žádný. Bylo to přijato. Můžeme, prosím.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Nyní bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu B1 pana poslance Nečase. Pokud bude schválen, stane se nehlasovatelným pozměňovací návrh B2. Stanovisko kladné. (Ministr má stanovisko záporné.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 9. Přihlášeno je 192. Pro hlasovalo 148, proti 9. Takže to bylo přijato.

 

Pan ministr chce něco podotknout, jestli mu to dovolí zpravodaj. Prosím.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Dovolte jenom technickou poznámku. Já samozřejmě akceptuji absolutně rozhodnutí Sněmovny. Tak bude upraven státní rozpočet. Jenom pěkně prosím kohokoliv z oněch 148, aby v následujícím bodu - zákon o rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury - navrhl úpravu snížení příjmů i výdajů o 1 mld. 350 mil., protože o tom jsme také hlasovali. To znamená pokud by nebyly prohlasovány oba dva tyto návrhy, nebyl by urovnán vztah na Státní fond dopravní infrastruktury.

Poslanecká sněmovna nejenom že navýšila platy státních zaměstnanců, ale Poslanecká sněmovna snížila prostředky do dopravní infrastruktury.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP