(10.00 hodin)
(pokračuje Bičík)

Současně navrhuji, aby o tuto částku, tedy 200 milionů korun, byla snížena kapitola 312 Ministerstvo financí, konkrétně okruh financování programu reprodukce majetku, program 112.090.

Další návrh je návrh na zvýšení výdajů výdajového bloku podpora činnosti v oblasti mládeže, a to navýšením běžných výdajů o 5 milionů korun, opět s účelovým určením využití volného času dětí a mládeže, dotace nevládním neziskovým organizacím. O tuto částku, tedy 5 milionů korun, navrhuji, aby byla snížena kapitola 398 Všeobecná pokladní správa, konkrétně vládní rozpočtová rezerva.

A třetí pozměňovací návrh se týká výdajového bloku podpora činnosti v oblasti sportu, kapitoly 333, tedy Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, konkrétně výdajového okruhu tělovýchova včetně programu 233.510. Navýšení výdajů u tohoto okruhu navrhuji o celkem 131 milionů korun, a to opět s účelovým určením na čtyři konkrétní programy. A sice národní program rozvoje sportu pro všechny o 3 miliony korun, program sport a školy o 3 miliony korun, program sport zdravotně postižených o 2 miliony korun a program údržba a provoz sportovních zařízení o 123 milionů korun. Také v tomto případě všechny položky pokrýt snížením kapitoly 398 Všeobecná pokladní správa, a to na úkor vládní rozpočtové rezervy.

Všechny tyto návrhy byly v podstatě projednány i ve výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, získaly jednoznačnou podporu. Předkládal jsem je také v rozpočtovém výboru, a protože tam nedošlo ke shodě, překládám je dnes opět. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Další přihlášený je pan poslanec Jandák, připraví se Miroslav Opálka.

 

Poslanec Vítězslav Jandák: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, já budu stručnější. Navrhuji a prosím o mimořádnou dotaci na projekt výstavby Mateřské školy v Suchdole nad Lužnicí, Jihočeský kraj, ve výši 8 milionů korun. Možnost financování: zvýšení výdajů státního rozpočtu na rok 2009 plus 8 milionů korun, zařadit akci do programu 298.210 a snížit kapitolu ve vládní rozpočtové rezervě o minus 8 milionů korun.

Toť vše a děkuji moc.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Pan poslanec Opálka, připraví se Zdeněk Maršíček.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych se přihlásil ke svému pozměňovacímu návrhu, který jste obdrželi na lavice, nebudu tedy podrobně předčítat. Ale ke zdůvodnění.

Jistě jste všichni dostali e-mail předsedy Národní rady zdravotně postižených a řadu žádostí neziskových organizací, které vykonávají sociální služby. Musím konstatovat, že reforma sociálních služeb se nám nějak nepovedla a celý ten cyklus, než se usadí, bude trvat asi tři roky. Předpoklad, že z příspěvků na péči, jejíž transformace ještě nebyla dokončena, se budou hradit všechny služby, je zatím nereálný, a pokud nechceme zažít to, že v některých regionech nebude sociální služba zabezpečována z důvodu nedostatku peněz a že nám zaniknou organizace, které pak budou chybět na tomto "trhu" i v příštím období, je třeba, aby byla rozpočtová kapitola 313 Ministerstvo práce a sociálních věcí navýšena o 2 miliardy.

Výbor pro sociální politiku se při svém jednání o rozpočtu snažil tento problém řešit, ale zjistil, že 2 miliardy v rozpočtové kapitole ministerstva nelze nalézt. Řešení, které předložil pan předseda rozpočtového výboru, je šalamounské, protože on vycházel sice z usnesení výboru pro sociální politiku, v kterém žádal rozpočtový výbor o pomoc a nalezení řešení, ale vlastně to řešení nalezl znovu v kapitole Ministerstva práce a sociálních věcí, a to v důchodovém účtu.

Já musím říci, že důchodové pojištění a nemocenské pojištění se už řadu let setkává s tím, že se z něho neustále bere a vlastně princip pojištění, to znamená, že se tam vkládá za určitým účelem, není moc brán v úvahu. Byl jsem nepřítelem toho, aby se oddělil důchodový účet jako samostatný fond, ale po těchto zkušenostech musím říci, že již jsem pro. Ale dneska jsme v situaci, kdy ta situace je jiná, a proto já alternativně k návrhu pana předsedy rozpočtového výboru předkládám svůj pozměňovací návrh, a to ve třech variantách, a věřím, že aspoň jedna bude mít v Poslanecké sněmovně úspěch. Situaci, pokud se nevyřeší, stejně budeme muset v průběhu roku řešit a o to to bude složitější a vyvolá to ve společnosti spoustu negativních reakcí. Takže věřím, že některá z těchto variant bude přijata díky vašemu rozvážnému přístupu.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Teď dám slovo panu poslanci Zdeňku Maršíčkovi a pak se ještě o slovo přihlásil poslanec Sobotka, zpravodaj. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Maršíček: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, v kapitole VPS doporučuji doplnit k návrhu vládní rozpočtové rezervy částku 4 miliony korun na rozšíření kapacity a rekonstrukce Mateřské školy v obci Nezabylice v Ústeckém kraji, příjemcem dotace bude obec Nezabylice. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Nyní požádám pana poslance Sobotku, aby vystoupil, připraví se po něm pan poslanec Grospič.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážený pane předsedo, musím říci, že jedno z předcházejících vystoupení mě inspirovalo k tomu, abych ještě podal alternativní návrh k návrhu, který jsem navrhoval, převést finanční prostředky pro dotace pro poskytovatele sociálních služeb. Já jsem navrhl ve svém pozměňovacím návrhu, aby ta částka, která bude převedena, byla částka 2 miliardy korun. V rámci hlasování tady na plénu Poslanecké sněmovny bych ještě navrhl rád alternativní částku, to znamená - navrhuji ještě doplňující alternativu číslo 2 k mému pozměňovacímu návrhu, který se týká kapitoly 313 Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Navrhuji, aby se specifický ukazatel neinvestiční nedávkové transfery zvýšil o 1,5 miliardy korun a aby se specifický ukazatel dávky důchodového pojištění snížil o 1,5 miliardy korun. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Nyní pan poslanec Stanislav Grospič, připraví se Antonín Seďa.

 

Poslanec Stanislav Grospič: Děkuj. Pane místopředsedo, vážené kolegyně, kolegové. Dovolte mi, abych načetl také své pozměňovací návrhy, kterými jsem byl osloven obcemi a společenskými organizacemi ve svém regionu.

Jedná se o rekonstrukci a rozšíření Mateřské školy Spěšného v Roztokách ve výši 15 milionů korun pro město Roztoky, o dostavbu a rekonstrukci Základní školy v Roztokách, rovněž pro město Roztoky, ve výši 100 milionů korun, přístavbu a rekonstrukci Mateřské školy Mašinka pro město Pečky ve výši 17 milionů korun, opravu kostela v obci Choťovice, který je v majetku římskokatolické farnosti Žehuň ve výši 2,5 milionu korun a o dokončení a opravu, rekonstruování vnějšího pláště chrámu sv. Barbory v Kutné Hoře, rovněž pro římskokatolickou farnost, arciděkanství Kutná Hora, ve výši 17 milionů korun, který byl v etapě financován v rámci rekonstrukce v uplynulých letech. Zároveň navrhuji, aby o výše uvedené částky, to je o výši 150,5 milionu korun, se snížila vládní rozpočtová rezerva z kapitoly Všeobecná pokladní správa.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji panu poslanci Grospičovi. Nyní pan poslanec Antonín Seďa, připraví se Josef Smýkal. Máme před sebou zase 20 písemných přihlášek, abyste měli představu. Dvacet je před námi.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP