(15.20 hodin)
(pokračuje Parkanová)

Tolik uvedení k materiálu. Nyní mi dovolte, abych se krátce zmínila o tom, jakým způsobem byla Sněmovna, respektive její výbor pro obranu nebo eventuálně některý poslanecký klub, o průběhu minulých měsíců, ba přímo let o tématu vysílání misí do zahraničí informována.

Ráda bych připomněla, že to byl již konec roku 2007, kdy jsem zaslala výboru pro obranu výhledovou koncepci vysílání sil a prostředků Armády ČR do zahraničních operací. Tato koncepce zahrnovala časový úsek 2008 až 2010. Kromě toho probíhalo jednání s poslanci poslaneckého klubu ČSSD včetně závěru, že jsem připravena kdykoliv opětovně před poslanecký klub sociální demokracie předstoupit. To byl rok 2007.

16. ledna 2008 jsem na výboru pro obranu, kde jsou zastoupeni jako členové poslanci všech politických stran přítomných v Poslanecké sněmovně, prezentovala dlouhodobý plán účasti Armády ČR v oblasti zahraničních misí na období let 2009 až 2012. Potom to byl červen letošního roku, kdy předsedové výboru pro obranu, zahraničního výboru, poslaneckého klubu ČSSD a senátorského klubu, který se zabývá problematikou bezpečnosti a zahraničních věcí, dostali materiál, který se jmenoval Zámysl působení sil a prostředků Armády ČR v operacích v roce 2009 s výhledem až do roku 2013. To byl červen letošního roku. Poté jsem byla v pravidelném kontaktu s předsedou poslaneckého klubu ČSSD. Řada z vás ví, že jsme měli přichystaný seminář na téma vysílání do zahraničních misí. Seminář byl poté odvolán ze srozumitelného důvodu, protože určený termín byl mezi prvním a druhým kolem voleb a poslanci sociální demokracie si poté tento termín nepřáli.

Říkám toto vše proto, aby bylo zřejmé, že jak v roce 2007, tak v roce 2008 toto téma bylo z mé strany intenzivně komunikováno.

Pokud jde o poslední dobu a o návrh, který právě teď projednáváme, byl předmětem jednání dvou výborů pro obranu. Byl dostatečný časový prostor k zevrubnému projednání. Nabídla jsem poslancům, členům výboru pro obranu, zavést si pravidelný rytmus k projednávání tohoto tématu. Poté co se v posledních týdnech toto téma stalo velmi žhavým tématem, které se často odklání od své věcné podstaty, k mé velké lítosti, chci vám oznámit, že budu žádat předsedu výboru pro obranu, pokud mi vyhoví, o pravidelné, naprosto obligatorní zařazování bodu k projednávaní misí v tomto výboru. O periodicitě nechť se rozhodnou poslanci sami, ale ráda bych vyloučila dojem, že této problematice v průběhu minulých měsíců nebo let nebyla věnována dostatečná pozornost.

Závěrem mi dovolte říci ještě jednu věc. Návrh, který máme dnes hlasovat, byl zpracován na základě analýz vojenských expertů a je početně nastaven tak, aby příslušníci resortu obrany mohli plnit zadané úkoly s maximální efektivitou a zároveň s minimálním bezpečnostním rizikem, který ze splnění těchto úkolů plyne. Jsou zajištěny rotace personálu u misí s dlouhodobým charakterem nasazení. Věřím, že navrhovaný rozsah zapojení činí z České republiky plnohodnotného a respektovaného partnera v oblasti zajišťování bezpečnosti euroatlantického prostoru. Třebaže zdrojově i finančně jde o návrh náročný, bez zapojení mimo naše hranice uchovat bezpečnost našeho prostoru možné není. Myslím, že to cítí každý, kdo se o tom snaží jen trochu přemýšlet.

Děkuji vám za pozornost. Navrhuji schválit usnesení předložené k tomuto návrhu. Jsem samozřejmě připravena reagovat v diskusi a jednat i o konkrétní podobě tohoto návrhu.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní ministryně. O slovo se přihlásil zástupce klubu sociální demokracie pana poslanec Smýkal. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Josef Smýkal: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dovolte, abych jménem poslaneckého klubu ČSSD požádal o přestávku v délce dvaceti minut. Děkuji za pochopení.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Sejdeme se v 15.50 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 15.27 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP